Ezeket látta már?

Szemproblémák, égő érzés a szemben

2011.09.16. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Szakértők!

Nagyjából egy-másfél éve minden egyes alkalommal, mikor könnyezni kezd a szemem, vagy sírok, égő fájdalmat érzek a szemeimben, és nagyon sűrűn pislogok, gyakorlatilag nem is bírom nyitva tartani a szemeim. Olyasmi érzés, mint amit hagymaszeletéskor tapasztalunk, csak még erőteljesebb . Eleinte azt hittem, talán csak a napi sok monitor előtt töltött óra az oka. Próbálkoztam szemcseppekkel, kamillás borogatással, de egyik sem segített ezidáig. 11 éve viselek szemüveget, 2 éve voltam utoljára szemvizsgálaton, akkor semmi elváltozást nem mutattak ki. Mivel a látásom azóta nem romlott, ezzel a problémával önmagában nem mertem felkeresni szakorvost... Mit gondolnak, mi lehet a háttérben?

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Válasz:

A leírt tünetek alapján két irányban lehetne indulni:

1 Szemészet, ahol újfent meg lehetne vizsgáltatni, hogy e tünet hátterében esetleg könnymirigy-gyulladás, a könnyutak elzáródása, zavara áll-e fenn.

2 Reumatológia és/vagy klinikai immunológia, felmerülhet esetleg autoimmun betegség talaján kialakuló száraz szem, esetleg Sjögren-szindróma megléte.

Természetesen ezek minden előzmény ismerete nélkül leírt lehetőségek, tehát a szakorvos felkeresése és a beható vizsgálatok alapján lehet diagnózist és kezelést megállapítani. Az elmondottak alapján a második lehetőség sem kizárt.

Jobbulást kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz