Ezeket látta már?

Bőgyógyászati kisokos

Télen is szükség van fényvédő krémre? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

fényvédő, krém, daganat, tél

A leggyakoribb kérdésekre bőrgyógyász doktornő válaszol

Melegh Éva bőrgyógyász doktornő hasznos tanácsait és GYIK válaszait.

Kenjünk minden nap fényvédőt?

Igen. Minden, a napsugárzásnak kitett bőrfelületet védenünk kell, télen-nyáron. Az UVA sugárzás öregíti, szárítja a bőrt, és daganat képződéshez vezet. A D-vitamin aktiválását az UVB sugarak végzik, de igen kevés elégséges hozzá, ehhez nem kell napoznunk.

Lehet hámlasztani a bőrt savakkal?

Igen, lehet. De nem mindegy, hogy melyik savat milyen koncentrációban alkalmazzuk melyik testrészen? A bőr megújítására az arcon használhatunk alacsonyabb koncentrációjú, kevésbé agresszív anyagokat (gyümölcssavak, tejsav), pigmentfoltokra vagy mélyebb hámlasztásra inkább professzionális környezetben használható TCA, glikolsav.

Használhatóak-e a géllakkok?

Jelen tudásunk szerint nincs káros hatása a géllakkoknak. Allergia előfordulhat az akrilátokra, de ideális esetben nincs kontaktus a bőr és a lakk között, a köröm pedig egy halott anyag, nem hoz létre allergiás reakciót. Gyakrabban fordul elő körömfertőzés (bakteriális vagy gombás), vagy a körömlemez sérülése, túlzott elvékonyodása , ami nehezen kezelhető.

Hajfestés kockázata

Az allergiás reakció a leggyakrabban előforduló mellékhatás, de nem olyan gyakori, hogy ezért lemondjunk róla. Aki poliszenzibilizált, vagyis több ismert allergiája van, jobban teszi, ha új hajfesték használata előtt kipróbálja pl. a kar bőrén és csak akkor használja, ha nem tapasztal reakciót.

Ami még fontos: anyajegy vizsgálatok

A rendszeres önvizsgálat nagyon fontos, nézzük át magunkat a tükör előtt, ha van különleges, nagyobb vagy irritációnak kitett anyajegyünk, azt fényképezzük le egy vonalzó vagy mérőszalag mellett, és kontrolláljuk 2-3 havonta. A fényképes követés abban segít, hogy a változást könnyebben ismerjük fel.

Dermatoszkópos vizsgálat nélkül ugyanakkor nem lehet biztosat mondani! Ezért évente keressünk fel bőrgyógyászt, aki dermatoszkóppal megvizsgálja az anyajegyeket, és ha talál gyanús képletet, akkor vagy szorosabb megfigyelést vagy eltávolítást javasol ( a dermatoszkóp egy speciális nagyító, ami erős fénnyel szinte átvilágítja az anyajegyeket).

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol