Ezeket látta már?

Térdfájdalom, ödéma, IUD

2011.02.16. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor Úr!

... éves vagyok, egy éve fáj a jobb térdem. Röntgen-ultrahang, vérkép nem találtak komoly gondot, a 3 hetes rehab.o. kezelések sem hoztak eredményt, a jobb térdkalácsom eleje fáj, dagad továbbra is. Ezen túl szapora szívverésem és fülzúgásom is van, gyógyszerek nem használtak. Kérdésem: összefügghetnek-e a tünetek? Autoimmunbetegségtől tartok. Kérjek esetleg MR vizsgálatokat? A Mirena hormonspirál feltételével közel egyidőben jelentkeztek a panaszaim, amit hyperplasia endometrii miatt gyógyjelleggel kaptam. Ez kihathat az izületi gyulladásra?

Minden tanácsát szívesen veszek és megköszönök.

Válasz:

Megnéztem a Mirena IUD leírását, amiben valóban szerepel az ödémásodási hajlam, tehát most könnyű lenne ezzel magyarázni a térdfájdalmát, de az bizonyos, hogy ez is hozzájárulhat. Általában a hormonkezelés okozhat szív- érrendszeri és idegrendszeri mellékhatásokat, tüneteket, de ez esetleg írható lehet a változókor elejének is a számlájára...

Amennyiben valóban ízületi gyulladása van, az képalkotó és laboratóriumi vizsgálattal tisztázható, és reumatológus megállapítja a diagnózist követően a kezelést is.

Tehát ebben az irányban lenne érdemes továbblépni, a labor-eredmények alapján szintén a reumatológus, és/vagy klinikai immunológus tud nyilatkozni az esetleges (egyéb) autoimmun betegség meglétéről is.

Jobbulást kívánunk!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz