Ezeket látta már?

Lehet baj a tetoválásból, ha szívbeteg és fémérzékeny vagyok? Az orvos válaszol

tetoválás szívbetegség fémérzékenység orvos válaszol

Tisztelt Orvosok! 36 éves nő vagyok szívbillentyű-rendellenességgel és fémérzékenységgel.

Régebben felnőttkori atópiás dermatitisem volt, de sok éve nem jött elő, nagyon figyelek a bőrömre (mind a használt mosószer, mind a ruháim anyaga és a kozmetikumok tekintetében). Nem szedek gyógyszert.

Szeretnék tetoválást, ami nagyrészt fekete tintával készülne, de lenne benne egy kevés piros is. Kérésemre a tetováló elküldte a színes tinta INCI-jét, és a benne szereplő pigmentre rákeresve azt találtam, hogy az már 2 éve "nem biztonságosnak" lett nyilvánítva az EU-ban, ha jól értem, konkrétan be is tiltották (ebben nem vagyok biztos a többféle megfogalmazás miatt). Annyi információt találtam, hogy például a nikkel és más fémszármazékok határértéke változott 2022-től, tehát gondolom, valamiből ennél az értéknél több lehet a tintában, illetve a hosszú távú, lebomlás utáni rákkeltő hatás még amit több helyen kiemeltek. A tetováló szerint az új tinták még rosszabbak, mint a régebbiek, és nonszensz az új szabályozás. Nem tudom, tényleg csak fel van-e fújva a dolog, mindenesetre amennyire lehet, szeretném elkerülni a kellemetlen mellékhatásokat.

  • Mekkora az esélye, hogy akár a korábban használt festékek, akár a jelenleg is jóváhagyottak és biztonságosnak ítéltek problémát okozhatnak?
  • Fémérzékenységgel nagy a kockázat?
  • Illetve a rákkeltő hatás mennyire "ijesztgetés" csupán?
  • Lehet ebben a kérdésben "túl óvatosnak" lenni?
  • Olvastam, hogy a vörös színhez köthető a legtöbb komplikáció. Más színnel biztonságosabb lenne varratni?

Természetesen le tudok mondani a dologról, bár számomra ennek a tetoválásnak lélektani jelentősége lenne, így ha van olyan megoldás, ami nekem is megfelelő lenne, megcsináltatnám a mintát. Szeretnék tájékozott döntést hozni.

Nagyon köszönöm, ha ellátnak megbízható információkkal és szempontokkal.

Az orvos válasza

Kedves Kérdező! Bevallom, orvosként eddig nem mélyültem el a kozmetikai összetevők nemzetközi nómenklatúrájában, és így a tetoválószerek INCI-jét sem ismerem, beleértve, hogy a színes tinta tekintetében ez hogyan változott, illetve pontosan mit takar. Enélkül pedig nehéz lenne pontosabb választ adni a kérdésére.

Általánosságban annyit tudok írni, hogy a tetkókkal kapcsolatban a következő rizikók merülnek fel.

A helyi fertőzés az egyik leggyakoribb probléma

Str. pyogenes, Staph. aureus, különböző mycobaktériumok és egyéb bakteriális fertőzések kockázata nagyobb a tetoválást követő 3 héten belül, a bőr integritásának a csökkenése miatt. HPV eredetű szemölcsök, molluscum cotagiosum illetve a HSV fertőzés aktiválódása is szövődmény lehet. Szisztémás fertőzések (pl. hepatitis B, C, majomhimlő) szerencsére sokkal ritkábban fordulnak elő, a profi tetováló stúdiók esetében ezektől nem nagyon kell tartani.

A tetoválásokra adott bőrreakciók közé tartoznak pl. a pigmenttel szembeni túlérzékenységi reakciók, egyéb bőrreakciók (amelyeket nem részletezek), és a keloid képződés/hipertrófiás hegesedés.

Nem valószínű, de egyértelmű, hogy a pigmentek helyi vagy szisztémás rákkeltő hatással bírnak-e. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség a tetoválótinta egyes összetevőit lehetséges rákkeltőnek minősítette (pl. kadmium és kadmiumvegyületek, kobalt-szulfát és más oldható kobaltsók). 1938 és 2018 között 64 esetben diagnosztizáltak olyan bőrrákot, amely tetoválással kapcsolatosan jelentkezett, de az ok-okozati összefüggésre nincs egyértelmű bizonyíték.

A vörös hennáról érdemes tudni, hogy akut hemolízist válthat ki glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányos egyéneknél. További lehetséges egészségügyi megfontolások: MR vizsgálat során (kis eséllyel) égő érzés és fájdalom alakulhat ki olyan tetovált helyeken, amelyeken nagy mennyiségű fémoxid, vas vagy titán lerakódott. A tetoválás anyajegyek közelében vagy azon belül megnehezítheti a melanómára utaló változások felismerését/nyomon követését.

Ezek az ismertebb egészségügyi megfontolások, rizikók, a többi pedig ízlés dolga. Kb. olyan ez, mint hogy beül-e az autóba, miközben tudja, hogy balesetet szenvedhet, napozik-e délben, miközben tudja, hogy ez fokozhatja a bőrrák rizikóját, vagy eszik-e sok vörös húst, ismerve annak a kockázatát.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lehet-e tetováltatni véralvadásgátló mellett? A specialista válaszol

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

tetoválás

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához