Ezeket látta már?

PERIORÁLIS DERMATITISZ L71.0 ICD-11: ED90.1

Periorális dermatitisz oka, tünetei és kezelése

periorális dermatitisz, dermatitisz, tünetei, kezelése, bőrbetegség, viszketés, bőrgyulladás

A periorális dermatitisz krónikus, kiütésekkel, bőrpírral, viszketéssel együtt járó bőrgyulladás, mely a száj körüli területet érinti. Kialakulásának oka ismeretlen.

A periorális dermatitisz oka és kialakulása

A periorális dermatitisz kialakulásának pontos oka, illetve mechanizmusa jelenleg még nem ismert. Megjelenésében szerepet játszhat azonban valamilyen túlérzékenységi reakció, de még nem azonosítottak olyan környezeti tényezőt, mely ezt a túlérzékenységet kiváltaná. Bár a feltételezések szerint a fényérzékenység, a hormonális változások, vagy a bőrön megtelepedő és elszaporodó kórokozók is a periorális dermatitisz megjelenéséhez vezethetnek, ezeket az elméleteket nem sikerült bizonyítani.

A periorális dermatitisz egy hormonális eredetű betegség, az orvosi elnevezés a száj körül megjelenő kiütéseket jelenti. A száj körüli bőrgyulladás szó szerinti magyar fordítás, de megtévesztő lehet, mert a folyamat nemcsak a száj környékét érintheti, hanem létrejöhet az arc más részén is: az orr-száj redőben és a szem körül is! A periorális dermatitisz egy hormonális eredetű betegség, az orvosi elnevezés a száj körül megjelenő kiütéseket jelenti. A száj körüli bőrgyulladás szó szerinti magyar fordítás, de megtévesztő lehet, mert a folyamat nemcsak a száj környékét érintheti, hanem létrejöhet az arc más részén is: az orr-száj redőben és a szem körül is! Forrás: shutterstock.com

Az egyetlen olyan környezeti tényező, mely bizonyítottan összefügghet a periorális dermatitisz kialakulásával, a helyileg alkalmazandó kortikoszteroid-krémek, illetve a belélegzett kortikoszteroidok (asztma elleni gyógyszerek) helytelen, túlzásba vitt használata. A kortikoszteorid-krémek hatására kiütések jelenhetnek meg a bőrön, ám ha a krém alkalmazását abbahagyják, akkor a beteg állapota tovább romlik, így aztán „függőség” alakulhat ki (hiszen a bőrtünetek fellángolását éppen a krém enyhítheti). Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy éppen akkor súlyosbodik a bőr állapota, ha kortikoszteroidot alkalmaznak. Nem lehet azonban egyértelműen kijelenteni, hogy a kortikoszteroidok alkalmazása minden esetben összefügg a periorális dermatitisszel, mint ahogy azt sem lehet meghatározni, hogy milyen hosszú ideig, illetve milyen erősségben „kell” használni a kortikoszteroidot, hogy növekedjen a kockázat.

Epidemiológia

A periorális dermatitisz leggyakrabban a gyermekeket, illetve a 16 és 40 év közötti nőket érinti (a gyermekeknél mindkét nemnél kialakulhat, bár ebben a korosztályban is megfigyelhető a kislányok túlsúlya). Az érintett mintegy 90 százaléka nő. A becslések szerint a periorális dermatitisz a fejlett országokban a lakosság maximum 1%-át érinti.

Hámlás: ez a kóros hámlás oka, tünete, lefolyása és kezelése

Kiket érinthet a periorális dermatitisz?

A periorális dermatitisz leggyakrabban gyerekeknél, illetve fiatal nőknél fordul elő. Fokozott a betegség rizikója azoknál, akik kortikoszteroidot tartalmazó krémeket, gyógyszereket használnak.

A legegyszerűbb lenne a bőrprobléma okát megtalálni és megszüntetni, de ez gyakran nem lehetséges, mert többnyire a kiváltó ok nem ismert. A legegyszerűbb lenne a bőrprobléma okát megtalálni és megszüntetni, de ez gyakran nem lehetséges, mert többnyire a kiváltó ok nem ismert. Forrás: shutterstock.com

A betegség kialakulásában, fellángolásában valószínűleg, kisebb-nagyobb mértékben szerepet játszhatnak a következő tényezők is:

 • fluoridos fogkrémek
 • az arcbőrt irritáló kozmetikumok
 • szárító kozmetikumok (pl. alkoholt tartalmazó arctonik)
 • paraffin és vazelin használata (illetve, paraffin- és vazelinbázisú kozmetikumok használata)
 • magas környezeti hőmérséklet, meleg víz, erős szél és UV-sugárzás
 • hormonális hatások (pl. orális fogamzásgátlók)
 • felfokozott lelkiállapot és stressz
Ez a bőrbetegség leginkább az ekcémára hasonlít, megvastagodott és kivörösödött szarulemezkék fedik a gyulladt területet, általában a folyamatot égő-feszülő érzés kíséri. Ez a bőrbetegség leginkább az ekcémára hasonlít, megvastagodott és kivörösödött szarulemezkék fedik a gyulladt területet, általában a folyamatot égő-feszülő érzés kíséri. Forrás: shutterstock.com

A periorális dermatitisz tünetei és jelei

A periorális dermatitisz a legtöbbször a száj körüli területen, az állon, ritkábban az orr körül, illetve a szemek alatt jelentkezik. Tünetei:

 • bőrpír
 • a bőrből kiemelkedő, pattanásokra emlékeztető, apró, élesebb körvonalakkal rendelkező kiütések
 • gyakran több kiütés is található egymás mellett
 • a kiütések általában szimmetrikusan helyezkednek el az arcon, de előfordulhat, hogy egyik oldalon erősebbek a tünetek, mint a másikon
 • égő vagy csípő fájdalom, ritkábban viszketés
 • az érintett területen hámlás és fokozott bőrszárazság is megfigyelhető
 • az ajkak külső vonala körül néhány mm széles, jól elkülöníthető, tünetmentes, „tiszta” rész figyelhető meg 
 • a bőr rendkívül rosszul, érzékenyen reagál a hidratáló krémekre, dekorkozmetikumokra

A periorális dermatitisz diagnosztizálása

A periorális dermatitiszt a klinikai tünetek, illetve a betegtörténet alapján diagnosztizálják. Fontos azonban bőrgyógyász szakorvoshoz fordulni vele, hogy az esetlegesen hasonló tünetekkel járó betegségeket kizárják, ezek ugyanis másmilyen kezelést igényelnek.

A bőrgyógyászok legtöbbször gyulladáscsökkentő készítményekkel, antibiotikumos gyógyszerekkel és retinoidokkal (A-vitamin származékokkal) kezelik a betegséget. A cél a gyulladás és a tünetek megszüntetése és egy olyan bőrápolás kialakítása, amellyel a tünetmentesség fenntartható. A fennálló tüneteket (gyulladás, papula, pustula) gyulladáscsökkentőkkel kezelhetjük. Használhatunk antibiotikumot, retinoidot, esetleg azelainsav tartalmú szereket. A bőrgyógyászok legtöbbször gyulladáscsökkentő készítményekkel, antibiotikumos gyógyszerekkel és retinoidokkal (A-vitamin származékokkal) kezelik a betegséget. A cél a gyulladás és a tünetek megszüntetése és egy olyan bőrápolás kialakítása, amellyel a tünetmentesség fenntartható. A fennálló tüneteket (gyulladás, papula, pustula) gyulladáscsökkentőkkel kezelhetjük. Használhatunk antibiotikumot, retinoidot, esetleg azelainsav tartalmú szereket. Forrás: shutterstock.com

Orvosnál a periorális dermatitisszel

Segítheti a periorális dermatitisz diagnosztizálását, a megfelelő terápia meghatározását, ha az orvossal való konzultáció előtt előre felkészülünk, és összegyűjtünk néhány információt:

 • Van-e valamilyen ismert bőrbetegségünk (pl. ekcéma)?
 • Van-e valamilyen ismert allergiánk?
 • Szedünk-e rendszeresen, vagy szedtünk-e a közelmúltban szteroidtartalmú gyógyszereket?
 • Mi jellemző a bőrápolási, bőrtisztítási szokásainkra (pl. hetente hányszor használunk bőrradírt)?
 • A tünetek jelentkezése előtti 1-2 hétben kezdtünk-e új fogkrémet, kozmetikumot, dekorkozmetikumot használni?
 • Megfigyelhető-e valamilyen „minta” a tünetek fellángolásában? Pl. összefüggnek a tünetek a menstruációs ciklussal vagy azzal, hogy több időt töltünk a szabadban?

A periorális dermatitisz lefolyása, kimenetele

A periorális dermatitisz gyakran hosszú ideig, akár hónapokig is teljesen tünetmentes lehet, ám időről időre fellángolhat. A fellángolást kiváltó ok lehet külső (pl. a hőmérséklet, a napfény vagy a használt kozmetikumok), de belső (pl. a hormonális egyensúly változásai) is egyaránt.

A periorális dermatitisz gyakran több hét alatt alakul ki, és szintén hosszú idő, akár több hónap is lehet, míg a bőr teljesen meg nem gyógyul. Az antibiotikumos terápia lerövidítheti a gyógyulási időt. Megfigyelhető, hogy a beteg állapota időnként javul, majd újra romlani kezd. Megfelelően megválasztott terápiával azonban teljes gyógyulásra lehet számítani. A betegség ritkán újul ki, de ennek lehetőségét nem zárhatjuk ki teljesen.

Ekcéma: milyen típusai és kezelési lehetőségei vannak? Olvasson tovább!

Veszélyhelyzet periorális dermatitisz esetén

A periorális dermatitisz szerencsére szinte soha nem okoz életveszélyes, azonnali orvosi ellátást igénylő problémákat.

A periorális dermatitisz szövődményei

A legtöbb esetben a periorális dermatitisz semmilyen szövődménnyel nem jár. Nagyon ritka, hogy a bőrkiütések helyén hegek alakulnak ki.

A periorális dermatitisz kezelési lehetőségei

A legfontosabb, hogy a kortikoszteroid tartalmú krémek használatát mellőzni kell! Ezek hatására ugyanis fellángolhat a betegség, tovább romolhat a bőr állapota. (Ez sajnos még akkor is igaz, ha elsőre úgy tűnik, ezek a krémek segítenek.)

A periorális dermatitisz általában gyógyszeres kezelés nélkül, magától is spontán gyógyul, de előfordulhat, hogy ez rendkívül hosszú időt vesz igénybe. Ha gyógyszeres kezelés mellett dönt az orvos, akkor valószínűleg antibiotikumot (kis dózisú, szájon át szedhetőt vagy helyileg alkalmazandó krémet) ír fel. Ezeket több héten keresztül kell alkalmazni.

A periorális dermatitisz megelőzése

Mivel nem tudjuk pontosan, mi is okozza a periorális dermatitiszt, a probléma megelőzésére sincsenek tökéletes módszerek. Csökkentheti a betegség kialakulásának, fellángolásának a rizikóját, ha:

 • minimalizáljuk a szteroidtartalmú kenőcsök, gyógyszerek alkalmazását, csak orvosi felügyelet mellett, az alkalmazási előírásokat szigorúan betartva tesszük azt
 • óvakodunk az arcbőr túlzott mértékű tisztításától, a túl gyakori bőrradírozástól
 • előnyben részesítjük a hipoallergén, illatanyagmentes kozmetikumokat
 • óvjuk a bőrünket a napsugárzástól

Mit tehetünk otthon periorális dermatitisz esetén?

Néhány egyszerű, olcsó házi módszerrel megpróbálhatjuk elviselhetőbbé tenni a periorális dermatitiszt és gyorsíthatjuk a gyógyulást.

 • Alaposan vizsgáljuk át a használt kozmetikumokat, sminkszereket, fogkrémeket. Lehetőleg cseréljük le az SLS-t (nátrium-lauril-szulfátot) és a fluoridot tartalmazó termékeket.
 • Bár a periorális dermatitisz miatt nagyon száraznak, feszülőnek tűnhet a bőr, óvakodjunk a túlságosan zsíros, nehéz arckrémektől.
 • A periorális dermatitisz időnként hámlással vagy durva, érdes tapintatú bőrrel is együtt jár. A bőrradírozás azonban egyáltalán nem jó megoldás erre a problémára, sőt akár tovább ronthatja a bőr állapotát!
 • Előfordulhat, hogy a periorális dermatitisz a bőrből kiemelkedő, pattanásra hasonlító bőrtünetekkel jár együtt. Ezeket azonban tilos piszkálni, nyomkodni!
 • Cseréljük gyakrabban az ágyneműt (főként a párnahuzatot)!
 • Táplálkozzunk egészségesen és változatosan!

7+1 ekcéma tanács: ha nem csak krémeket használna viszketésre

GYAKORI KÉRDÉSEK A PERIORÁLIS DERMATITITSSZEL KAPCSOLATBAN

Fertőző a periorális dermatitisz?

A periorális dermatitisz nem fertőző betegség. A kiütések, a bőrpír megérintése nem jár együtt annak a kockázatával, hogy a másik embernél is kialakul a periorális dermatitisz.

Okozhatja a periorális dermatitiszt bőrgomba vagy baktérium?

A periorális dermatitisz kialakulásának pontos oka, mechanizmusa még nem ismert. Egyes szakemberek szerint nem lehet kizárni azt sem, hogy valamilyen kórokozó, gomba, baktérium vagy akár a bőrön megtelepedő atka áll a tünetek megjelenésének a hátterében. Ezt azonban még nem sikerült bizonyítani.

A betegség kialakulásában számos külső és belső tényező játszhat szerepet.Külső tényezők: kozmetikai krémek, kenőcsök, mosószerek, fluoridos fogkrém.Belső tényezők: a női nemi hormonok hatása. A betegség kialakulásában számos külső és belső tényező játszhat szerepet.Külső tényezők: kozmetikai krémek, kenőcsök, mosószerek, fluoridos fogkrém.Belső tényezők: a női nemi hormonok hatása. Forrás: shutterstock.com

Mennyi idő alatt gyógyul meg a periorális dermatitisz?

Ez elsősorban a betegség súlyosságától és az alkalmazott kezeléstől függ. Általában 3-4 hónap alatt teljesen elmúlnak a kiütések, de természetesen előfordulhat, hogy ennél rövidebb vagy hosszabb idő szükséges a gyógyuláshoz.

Mi az összefüggés a periorális dermatitisz és az étrend között?

Jelenlegi tudásunk szerint nincsenek olyan élelmiszerek, melyek fogyasztása egyértelműen előidézné a periorális dermatitiszt, fokozná a betegség tüneteit, vagy éppen szerepet játszana a betegség gyógyulásában. Ugyanakkor, bizonyos ételek ronthatnak a bőr állapotán, fokozhatják a gyulladásos panaszokat. Ezek közé tartozik például az alkohol, a koffeintartalmú italok, a tejtermékek, a csípős fogások, a csokoládé, a fahéj, a savas zöldségek és gyümölcsök, valamint a túl sok szénhidrát és a glutén. Azonban az ételek mindenkire máshogy hathatnak, így előfordulhat, hogy némi kísérletezés szükséges annak megállapításához, hogy milyen élelmiszereket érdemes kerülni, és milyeneket fogyaszthatunk biztonsággal. Arról se feledkezzünk meg, hogy bizonyos ételek (pl. a csípős, sós vagy savas élelmiszerek) közvetlenül is irritálhatják a száj körüli bőrt!

Lehet napozni a periorális dermatitisszel?

A napsütés és a hőség egyaránt fokozhatja a periorális dermatitiszes panaszokat, a betegség fellángolását okozhatja. Aktív betegség esetén érdemes kerülni a közvetlen napfényt, pl. széles karimájú kalapot viselni. Emellett az is előfordulhat, hogy éppen a periorális dermatitisz kezelésére javasolt gyógyszerek teszik fokozottan fényérzékennyé a bőrt!

Források:

Medscape https://emedicine.medscape.com/article/1071128-overview

Healthline https://www.healthline.com/health/atopic-dermatitis/how-to-cure-perioral-dermatitis-fast

Skinkraft https://skinkraft.com/blogs/articles/perioral-dermatitis

Medical News Today https://www.medicalnewstoday.com/articles/322181

Dermatology (Elsevier, 2018.), szerk: Jean L. Bolognia, Julie V. Schaffer, Lorenzo Cerroni

Fitzpatrick's Dermatology (McGraw-Hill, 2019.), szerk.: Sewon Kang, Masayuki Amagai, Anna L. Bruckner, Alexander H. Enk, David J. Margolis, Amy J. McMichael, Jeffrey S. Orringer

Andrew's Diseases of the Skin (Elsevier, 2020.), szerk.: William D. James, Dirk M. Elston, James R. Treat, Misha A. Rosenbach, Isaac M. Neuhaus

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához