Ezeket látta már?

Milyen tünetei vannak a túlhallásnak gyerekeknél? Az orvos válaszol

ADHD, figyelemzavar, pszichológus,nyugtalanság, szétszórtság

Szép napot kívánok mindenkinek!Többször segítettek már nekem, amit nagyon köszönök de újra szeretném a véleményüket kérni.

Van egy ADHD-s kisfiam, a nagyobb autizmusra van vizsgálva. A nagyobb fiamat könnyebb megérteni amióta tudjuk, hogy milyen problémája van, de a kicsi... Nem tudok velük elmenni egy rendezvényre sem, most a kicsire térnék ki jobban, düh rohamot kap, kezelhetetlen, felpörög szó szerint büntet, mindenért hisztizik direkt kihoz a sodromból. Moziba, strandra és cirkuszba úgy tudom őket elvinni, hogy barátaikkal, lekötik őket, de nélkülük rémálom. Tudom a gondot már:/ túl hangos, túl sok az idegen, túl sok szag ezekre érzékeny ő is ami viszont imponáló neki az a fények.

Nagyon szeretek zenét hallgatni, de azt sem engedi, hogy a telefonomon hallgassak, nem mondókázik sosem, most első osztályos. Osztály zajára is panaszkodik, más osztályok zajait is hallja ami megzavarja, hogy koncentráljon ami sajnos így is elég nehéz neki. Ujjacskáit nem használja számoláshoz, amit a tanár nehezményez, mert van, hogy téveszt, de a gyerek akkor téveszt ha valami zaj megzavarja. Év elején sokat sírt, hogy túl hangos az iskola. Nagyon igyekszik, hogy teljesítsen, kis huncut gyerek de teljesen jól kezelhető egyébként, ellenkezik nem vitatom, de a határon belül. Ő sokszor kiabálva beszél.

Összességében a háziorvos mondta, hogy lehet túlhallása van. Adott beutalót fülészetre, megpróbáltam utána olvasni ez mi is akar lenni, de a Google megint nem volt jó barátom van olyan oldal ami a figyelem zavar kialakulásában ezt teszi felelőssé, van ami az autizmussal kapcsolja össze ezek valami 10 napos zaj hallgatást ír megoldásnak, van olyan ami azt írja, hogy ez egy nem létező "betegség" a háziorvosunkban bízok, de nem bírtunk róla beszélni, ha én odamegyek fél óra diskurzus a gyerekekről igazából azt sem érti miért vagyok magamra hagyva, két végletet kaptam és tájékoztatást viszont nem, hogy kit hogyan kell nevelni a kérdésem az lenne, hogy mi ez a túlhallás végülis? Ez egy külön dolog vagy az Adhd-ért lehet felelős vagy ő is érintett az autizmusban? Tényleg van csoda kezelés? Adhd-snál kibírják szűrni? Sajnos vagy-vagy napos, vagy együtt működik vagy nem. Ha ez van neki mit tudok segíteni? Van zajvédő füldugója, de nem akarja használni:/ A tanára abszolút elutasító mindenben. Elnézést, hogy hosszú lett.

A túlhallásban ebben a formában nem hiszek, létezik olyan, hogy valaki jobban hall, mint az átlag de ez független a figyelemzavartól, azért zömmel az ADHD-soknál kerül kiszűrésre, mert náluk keresik (az amúgy nem létező plusz okokat). Az ADHD-sok figyelmét minden zaj eltereli függetlenül attól, hogy többet vagy kevesebbet hallanak, mint a többi. Amúgy a szenzoros túlérzékenység gyakoribb az ADHDsoknál, mint a nagyátlagnál, ha nem bírja a füldugót, akkor zajszűrő fültokot is lehet próbálni. A "hallásébresztés" szerintem felesleges pénzkidobás, ellenben az ADHD kezelése baromi fontos lenne (igen, valószínűleg gyógyszeresen is!), mielőtt a gyerek, a gyerek szociális kapcsolatai, a gyerek önértékelése és tanuláshoz való viszonya rámenne a szövődményekre...

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol