Ezeket látta már?

Túlsúly, fájdalmak

2011.04.07. Módosítva: 2015.11.04.

Kérdés: Tisztelt Doktor úr !

Derékfájás majd később comb és térdfájás miatt kerestem fel az ortopéd orvost. Megállapította, hogy az ágyékcsigolyáim beszükültek a meszesedés miatt és ez okozza az ülőideg összenyomását emiatt a fájdaom. Kb 20 kg túlsúlyom van, azt mondta ha ezt leadom elmúlnak a fájdalmak. A járás és az állás is nagyon nehzemre esik, pihenek és fájdalomcsillapító injekciókat kapok.

Kérdésem: mit tehetek még, hogy hamarabb múljon a fájdalom ? Milyen diétát javasolnak egyrészt a meszesedés további kialakulása ellen illetve a fogyáshoz ?

Válasz:

A nyilvánvalóan közismert tény igaz, hogy a túlsúly természetesen nagyobb terhet ró, és nagyobb munkát igényel az összes ízülettől, porctól, a gerinc minden szakaszától. Nem véletlen a fájdalom, a csigolyák bántalmai.

Ami javasolható, az valóban a legnehezebb, megválni a túlsúlytól, valamilyen kiegyensúlyozott diéta folytatásával, és fokozatosan, lassú tempóban. 20 kg-t nem lehet (lehet, de visszajön) hetek alatt leadni. Nem a látványos eredmény lenne a lényeg, hanem a tendencia, hogy sikerül fogyni, és azt tartani. Ehhez nyilvánvalóan a diéta mellett mozgás is szükséges lenne, legalább napi 30 perc aktívabb, egyszerű testmozgás.

Emellett szükség lehet időlegesen gyulladás- és fájdalomcsillapítókra is: részben a gyulladás és azt kísérő fájdalom mérséklésére, részben ezáltal a kedélyállapot javítására.

A túlsúly leadásával a fájdalom csökkenni fog, de a meszesedés miatt aktív kezelés szükséges, ezt csak az ortopéd és/vagy reumatológus szakorvos hivatott megmondani!

Jó egészséget kívánok!

üdvözlettel:

Forrás: EgészségKalauz