Ezeket látta már?

Vashiány: itt az év utolsó kisokosa a Vakcinainfós orvosoktól

vashiány, vaspótlás, anámia, orvos válaszol

A gyökérok megtalálása nélkül a vaspótlás olyan, mintha egy lyukas vödörbe próbálnánk nagy elánnal vizet tölteni.

Számtalan kérdést kapunk vashiány témában, így itt az ideje egy kis útmutatást adni a témához.

1. A vashiány TÜNET, NEM BETEGSÉG!

Sikítva tépjük a hajunkat, amikor a kérdezők/betegek közlik, hogy adott esetben évek óta igazolt vashiányosak, de megelégszenek a tüneti kezeléssel, magyarán a vaspótlással. Mindenképp tudni kell, hogy a vashiány valamilyen kórfolyamat következménye, így ennek gyanúja esetén mindenképp kivizsgálás szükséges az ok megtalálására! Ennek elmaradása esetén a pótlás olyan, mintha egy lyukas vödörbe próbálunk nagy elánnal vizet tölteni, remènykedve abban, hogy egyszer tele lesz.

2. Az önhatalmú kilincs/piszkavas nyalogatás, szájon át történő vasszedés nem mindig célravezető!

A vaspótlás módja, dózirozása a kiváltó októl függ, ezt minden esetben orvosukkal érdemes egyeztetni! Béleredetű vas-felszívódási zavar esetén például Ön egyben lenyelhet akár egy egész kohászati lètesítményt is, a vérébe akkor sem fog elég vas jutni.

3. A szérum vas-szint önmagában gyakorlatilag HASZNÁLHATATLAN információ!

Szintén gyakori félreértés, hogy a vashiányt önmagában a szérum vas-szint alapján próbálják észlelni. Fontos tudni, hogy a vas a szervezetben számtalan formában van jelen, erről akkor kapunk érdemi informàciót, hogy teljes panelt kérünk. Ebbe beletartozik a teljes vaskötő kapacitàs, transzferrin szint, transzferrin szaturáció, stb, és talán a legfontosabb, a vasraktárakról információt adó ferritin-szint is (amit Magyarországon háziorvos általában nem tud lekérni, csak magánlaborban, vagy szakrendelés által kiírva elérhető).

4. A vashiánynak rengeteg oka van, és nem biztos, hogy tényleg valódi vashiányról beszélünk!

A kórállapotnak számtalan oka lehet, például felszívódási zavar (bélbetegségek), elhúzódó vérzések (hölgyeknél igen gyakran régóta tartó nőgyógyászati vérzészavar), vagy épp tumoros betegségek. Fontos tudni, hogy a szervezetünk krónikus gyulladás fennállása esetén reflexes mechanizmusként "elzárja" a vasat, vagyis a vérből a vasraktárakba pörgeti be, ami relatív, de nem valódi vashiányt okoz. Épp emiatt is nagyon fontos a kivizsgálás, még mielőtt elkezdenénk vakon pótlást kezdeni.

5. A vashiány vérszegénységhez vezet!

A vas a hemoglobin szintéziséhez szükséges molekula, amennyiben ez a nem áll rendelkezésre, a csontvelő nem fog tudni vörösvértestet termelni, vérszegénység alakul ki, súlyos esetben ez transzfúziót, "vérátömlesztést" igényel.

6. Kivizsgálás, kivizsgálás, kivizsgálás!

A vashiány mindenképp orvos által kivizsgalandó probléma, a laborok, kórelőmény, képalkotók, esetleges egyéb vizsgálatok alapján dönthető el, mi áll a háttérben, és az hogyan kezelendő.

Ennek megkezdésében háziorvosuk tud segíteni, aki szükség esetén ennek folytatásához a megfelelő szakorvoshoz tudja irányítani a beteget.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához