Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: hőgutaveszély és kiszáradásveszély vár ránk ma

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, fronthatás, frontok, időjárás-érzékenység, alvásproblémák, hőguta, kiszáradás

Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Sokaknál felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság, dekoncentráltság.

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a tartósan az átlagostól jelentősen eltérő időt! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, szédül, fáradt, Ön is érintett lehet! Tanulságos esetekről készült videót nézhet meg itt, a Meteo Klinika praxisából!

Kora reggel 15-22 C-fokra, délután 32-39 C-fokra készülhetünk. Fronthatás ugyan nem érvényesül, de a rendkívüli meleg komoly megterhelést ró szervezetünkre. Amellett, hogy fejfájás, migrén jelentkezhet többeknél, az idősek és a szívbetegek számára humánmeteorológiai szempontból különösen nehéz ez az időszak. Ha hajlamos rá, akkor a vérnyomása is ingadozhat, erősödhetnek a keringési rendellenességekkel élők panaszai.

A déli órákban feltétlenül ajánlott, hogy hűvös helyen tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést!

A legmelegebb időszak átvészelésében segít a pihenés a hűvös lakásban. Lehetőleg kerüljön mindenféle fizikai megterhelést, a sportolást is mellőzze ebben az időszakban.

A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthet, amit ha nem pótol, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és a friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során fogyasszon továbbra is kímélő fogásokat. A zsírban tocsogó, túlfűszerezett fogások nagyon megterhelik a gyomrot, akár rosszullétet is okozhatnak - a strandokon se válassza ezeket!

Szédülhet és a feje is fájhat a klímától, ha így használja >>

Szabadtéri tevékenységek:

A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejét is óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata is!

UV-sugárzás:

Az UV-sugárzás a déli órákban elérheti a nagyon erős fokozatot, a már megszokott módon, magas faktorszámú fényvédőkkel védje a bőrt. Ne feledkezzen meg az arc és a nyak bekrémezéséről sem!

Légszennyezettség:

A levegőminőség a nagyvárosokban tovább romolhat, az ózonkoncentráció növekedhet meg.

Közlekedésmeteorológia

Hétfőn sok napsütés várható, majd délután északnyugaton növekszik meg erősebben a gomolyfelhőzet és alakul ki néhol zápor, zivatar, amelyek környezetében találkozhatunk vizes, csúszós útszakaszokkal, hirtelen lecsökkenő látástávolsággal, valamint erős széllökések ronthatják az autók egyensúlyát. Néhol élénk lehet az északnyugati szél, amely kissé csökkentheti a járművek menetstabilitását. A napos időben érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni.

Pollenallergia

A csalánfélék pol­len­kon­cen­tráci­ó­ja a közepes-magas, a pázsitfűféléké, az útifűé, a hársé és a szelídgesztenyéé pedig az alacsony-közepes tartományban alakul. A kültéri allergén gombák spóraszáma több helyen eléri a nagyon magas szintet.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához