Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: ma hidegfronti hatás adódik a hőterheléshez!

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás-érzékenység, frontok, fronthatás, időjárás

Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. A kánikulával terhelt térségekben továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye!

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hirtelen változásokat! Ha gyakori rosszulléteket, ingadozó vérnyomást tapasztal, szédül, fáradt, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Még a nap elején is hidegfronti hatás érvényesül a Kárpát-medencében, aminek erőssége a nap folyamán egyre csökkenni fog. Csekély mértékben enyhül a forróság, 29-37 C-fok várható.

  • Ha keleten él, akkor délután most is a kánikula terheli a szervezetét.
  • A nyugati tájakon valamivel frissebb idő várható, arrafelé az esetleges alvászavarai így tovább mérséklődnek.

Ha érzékeny a hidegfrontra, akkor szinte egész nap tapasztalhat fejfájást, emellett izom- és hasi görcsök is felléphetnek önnél. A vérnyomás-ingadozás nagyon gyakori ebben a helyzetben, a nagyobb erőfeszítéseket igénylő feladatokat próbálja elhalasztani néhány nappal, lehetőleg az újabb kánikula utánra, ha lehet.

Délután a naposabb időben várhatóan érezhetően javul majd a közérzete. Ugyanakkor keleten többfelé még mindig erős kánikula várható, mely az időseket és a vérnyomáspanaszokkal élőket terheli meg legjobban, valamint általános tompaság, koncentrálási zavarok jelentkezhetnek. Amennyiben az ország egyik feléből a másikba utazik, még nagyobb, azaz halmozott terhelésre kell felkészülnie.

Növekszik a fülledtség

Akár légzési nehézségek is kialakulhatnak, csökkenhet a munkabíró-képessége, zivatarokban pedig az asztmások állapota romlik.

Szabadtéri tevékenységek:

Magas lesz a hőérzet, de egy-egy zivatarban rövid idő alatt sokat csökkenhet a hőmérséklet. Szükség lehet az esernyőkre. A kánikulával terhelt részeken most is kerülendő a tűző napsütés, a déli órákat pedig javasolt árnyékos, hűvös helyen tölteni!

UV-sugárzás:

Az UV-sugárzás időben és térben ingadozó lesz, azonban 11 és 15 óra között még mindig magas a leégésveszély! A strandokon fokozott bőrvédelem szükséges, fürdőzés után pedig mindig ismételje meg a krémezést!

Pollenallergia:

A csalán és a pázsitfűfélék pollenje mellett az útifű virágpora is egyre többeknek okozhat problémát.

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika