Ezeket látta már?

Időjárás szerdán

Orvosmeteorológia: nyomottságérzettel és nagy hőingadozással jön a szerda

fáradtság, long covid, hosszú covi

A napsütést egyre több és vastagabb felhő zavarja, helyenként zápor, zivatar is előfordulhat.

Időnként megélénkül az északnyugati szél. Hajnalban erős lesz a lehűlés, 15 fok körül, de keleten csak 10 fok körül alakul. Nagy lesz a hőingás, napközben már 30 fokra számíthatunk.

Szerdán frontmentes marad ugyan az idő, de amennyiben az arra fokozottan érzékenyek körébe tartozik, akkor enyhébb migrént, illetve nagyobb eséllyel koncentrálási panaszokat tapasztalhat. A figyelemzavarokkal összefüggésben csökken a teljesítőképesség, pedig az előző napok megterhelő humánmeteorológiai helyzete már így is kifáraszthatta szervezetét.

Élénkítésre lehet szükség, de vegye figyelembe, hogy a kávéfogyasztás most kerülendő. A koncentrálási problémákból adódó egyéb bosszúságoktól úgy is megkímélheti magát, ha rendezett napirendet készít magának.

Főként nyugaton a magas páratartalmú, meleg levegő nagyobb eséllyel délután okozhat kellemetlenségeket, és nem csak abban az esetben, ha légzőszervi megbetegedéssel él. Sokaknál gyakori lehet a légszomj, a nyomottságérzés. A fülledtség mellé viszonylag magas hőmérsékletek is társulnak, így fokozódik az izzadás. Ha műszálas, rosszul szellőző ruhát választ, akkor a bőr nem tud levegőzni, ez pedig akár rosszulléthez, szédüléshez is vezethet. A zivatarok területen az asztmatikus panaszok felerősödésére lehet számítani, az érintetteknek ajánlott ebben az időszakban zárt helyen tartózkodni és lepihenni.

Viharok környezetében ingadozhat a vérnyomása is, amennyiben hajlamos erre, akkor fokozottan kímélje magát!

Szabadtéri tevékenységek: A délutáni órákban a fokozódó páratartalom miatt a szabadtéri intenzív sportolás nem javasolt, gyakori légszomj jelentkezhet, emellett az idősek és a szívbetegek számára különösen megterhelő ez az időszak.

UV-sugárzás: Az UV-sugárzás értéke térben is időben is ingadozni fog, de ahol hosszabb napos időszakok várhatóak, ott a déli órákban mindenképpen javasolt a védekezés a káros sugarak ellen. A sugárzás mértéke egyes körzetekben meghaladja a nagyon erős fokozatot, használjon legalább 40-es faktorszámú naptejet a leégés elkerülése érdekében!

Pollenhelyzet: A pollenterhelés a következő napokban növekszik. A pázsitfűfélék és a csalán mellett más az útifű virágpora is egyre intenzívebb tüneteket okozhat.

Légszennyezettség: A levegőminőség megfelelő.

Balesetveszély: A melegedés hatására fáradékonyság, tompaság jelentkezhet, megnyúlik a reflexidő. A záporos területeken ajánlott nagyobb követési távolságot tartani a megnövekvő féktáv miatt.

Forrás: meteoklinika

Forrás: meteoklinika