Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia - szokatlan hőség, itt az első hőhullám

orvosmeteorológia, meteorológia, időjárás, front, fronthatás, időjárás-érzékenység

Pénteken frontmentes marad az idő, nyárias nap előtt állunk. A nagyon erős UV-sugárzás miatt nagy hangsúlyt kell fektetni a bőrvédelemre, és a migrén is okozhat kellemetlen perceket.

Amire számíthatunk ma:

Pénteken sem érkezik front, sőt, tovább erősödik a nappali felmelegedés. A délutáni órákban egyes helyeken ismét 30 C-fok közeli, vagy kicsivel afeletti maximumokat mérhetünk, ráadásul csapadék sem frissíti a levegőt.

A magasban és a talajon is melegedés zajlik, az ezt nehezn viselők migrénnel és fáradékonysággal, illetve nem ritkán alvásproblémákkal találkozhatnak. Tompulnak a reflexek, csökken a munkavégzőképesség. A vérnyomás-ingadozás az előző napokhoz hasonlóan egy gyakori tünet lehet most is.

Fronthelyzet ma

Pénteken délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A délnyugati szél mérsékelt lesz. Kora délután 25, 30 C-fok várható.

2022.05.20. PÉNTEK

éjjelnincs front
délelőttnincs front
délutánnincs front
estenincs front

Pénteken fronthatás nem érvényesül, de a nyárias melegben a melegfrontot jellemző tünetek továbbra is előfordulhatnak az érzékenyebbeknél, a több napja tartó terhelés miatt pedig kissé fokozódhatnak is. A hőmérséklet egyes helyeken ismét eléri a 30 fokot árnyékban, a talajközeli légrétegek mellett a magasban is erőteljes melegedés zajlik.

A több napi fronthelyzetről a Meteo Klinika Frontjelentésben tájékozódhat részletesen.

Időjárás-érzékenység: ilyen tüneteket tapasztalhat

Amennyiben ön is érintett a melegre, a melegedésre vagy a melegfrontra való fokozott érzékenység esetében, úgy észreveheti, hogy tompább, aluszékonyabb lehet a megszokottnál, illetve tartósabban is tapasztalhat fejfájást, migrént. A kávéfogyasztást most lehetőleg mérsékelje, helyette inkább magas víztartalmú, hűsítő gyümölcsökkel, zöldségekkel frissítse magát.

Erősödhetnek a gyulladásos tünetek, a reumatikus ízületi bántalmakkal élők állapota is romolhat. A keringési rendszert érintő panaszok a legmelegebb, déli órákban lehetnek a legintenzívebbek, ilyenkor próbáljon árnyékos, hűvös helyre húzódni. A tűző nap feltétlenül kerülendő.

Nagyon fontos, hogy elegendő folyadékot fogyasszon, könnyen kiszáradhat, ha nem figyel eléggé. Testtömegtől függően 3-4 liter tiszta vízre vagy cukor nélkül készített zöld teára essen a választás, és a friss gyümölcsökből is nyerhet elegendő folyadékot, ezt ráadásul a gyerekek is szívesen fogyasztják.

Szabadtéri tevékenységek

A hőérzete pár fokkal a mért értékek felett alakulhat, a tűző napot kerülje! A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr.

UV-sugárzás

Ugyan változó lesz a felhőzet, de a napos időszakokban a déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk. Emiatt 11 és 15 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűek se napozzanak, a bőre komoly károsodást szenvedhet! A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 50-es faktorszámú naptejet használjon. Fejét óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, és viseljen bevizsgált, UV-szűrős napszemüveget is!

Pollenhelyzet

A pollenterhelés tovább fokozódik, a pázsitfűfélék okozhatják a legtöbb panaszt. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés és – könnyezés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében az érintettek fogyasszanak kevesebb tejterméket és vörös húsokat. A gyakoribb porszívózás és hajmosás is segíthet, és rögtön mosson kezet, amint hazaért.

Légszennyezettség

A levegőminőség kissé romlik.

Balesetveszély

A közlekedés során elsősorban a vakító napsütés zavarhatja meg, de ez is igen veszélyes lehet, nagy sebesség mellett a hirtelen észlelt akadályokat nehezebb kikerülni, nehezebb gyorsan fékezni. Tompulnak a reflexek. Vezessen lassabban, óvatosabban, az esetlegesen tapasztalható koncentrálási problémák esetén pedig tartson rövid pihenőt, a friss levegő is segíthet!

További hasznos cikkek frontérzékenyeknek:

Figyelem! Rovatunkban a jelen időjárási helyzetben jelentkező leggyakoribb általános tüneteket ismertetjük. Az időjárás-érzékenység egyéni szervezeti adottság, az Ön tünetei ettől lényegesen eltérhetnek. Ezért nem alkalmas diagnózis felállítására.

Forrás: EgészségKalauz/Meteoklinika