Ezeket látta már?

Migrén: nem fáj a feje, ha egészséges a bélflórája?

bél-agy-tengely, bélflóra, migrén, fejfájás, bélbaktérium, immunrendszer

Aki migrénes, annál gyakoriak a bélrendszeri panaszok is. Friss kutatási eredmények a migrén és a bélflóra kapcsolatáról.

Mi lenne, ha más megközelítésben, a bélrendszer állapotát megvizsgálva próbálnánk uralni, kezelni a migrént? Úgy tűnik, a stratégia sikerrel kecsegtet. Ma már humán vizsgálatok is alátámasztják, hogy a probiotikumokkal megfelelően támogatott bélflóra kedvezően hathat a migrénes betegek állapotára.

Aki migrénes, annak gyakran vannak bélrendszeri problémái A lakosság körülbelül 14 %-át kínozza a migrén, elsősorban a nőket, akiknél a migrénes fejfájás háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Ráadásul megfigyelték, hogy a migrénes egyéneknél több gyomor- és bélrendszeri betegség nagyobb gyakorisággal fordul elő, mint a nem migrénes társaiknál. Aki migrénes, annál az átlagosnál gyakoribb az irritábilis bél szindróma (IBS) és a lisztérzékenység (cöliákia) előfordulása, illetve a migrénesek gyomrából gyakrabban mutatható ki a fokozott gyomorsavtermeléssel kapcsolatba hozható Helicobacter pylori baktérium (1).

Kétoldalú kapcsolat áll fenn a bél(flóra) és az agy között Úgy tűnik, hogy a migrénesek „baja” bélrendszeri panaszokkal társul, azaz van valamiféle kapcsolat az idegrendszeri panasz (a kínzó migrénes fejfájás) és az előbb említett gyomor- és bélrendszeri megbetegedések között.

Elsőre furcsának tűnik, hogy egymástól távoli és különféle funkciót betöltő szervek, jelen esetben az agy és a bél egymással szoros kapcsolatban állnának. A legújabb tudományos ismeretek fényében azonban ez már nem meglepő, ugyanis a „bél-agy tengely” megléte és működése az emberi szervezetben mára már elfogadott tény. A „bél-agy tengely” részeként a bél és az agy egymással szoros kapcsolatban állnak; idegi, immunrendszeri és hormonális összeköttetéseken át. Ennek a kétoldalú kapcsolatnak a részeként az egészséges, kiegyensúlyozott bélműködés és bélflóra hozzájárulhat az agyi, idegrendszeri működés normalizálásához, és közvetetten számos idegrendszeri panasz, így például a migrén orvoslásához is (1,2).

A „bél-agy tengely” kihasználásával kezelhető lehet a migrén A „bél-agy tengely” nyújtotta lehetőségek kiaknázása új terápiás lehetőségek számára nyithat kaput. Az egymással oda-vissza irányban kommunikáló bél és agy a migrénben szenvedők számára is ígéretes kezelési lehetőséget kínál (1,2).

A bélflóra – és közvetetten az agyi működés – karban tartásában szerepet kaphatnak a jótékony bélbaktériumokat tartalmazó probiotikumok is. Ilyen készítmény az ADM Protexin által gyártott és a VitaminKosár Kft. által forgalmazott BIO-KULT NEURA 60 db étrend-kiegészítő kapszula, ami egy prémium kategóriás probiotikum. Magyarországon a BIO-KULT NEURA az első olyan készítmény, ami 14 gondosan megválasztott baktériumtörzs mellett az idegrendszeri funkciókat támogató magnéziumot és B 6-vitamint is tartalmaz.

Ezek a probiotikumok tetszenek legjobban a bélnek és agynak - olvasson tovább!

Probiotikumokkal támogatható a „bél-agy tengely” Humán vizsgálatok eredményei utalnak arra, hogy a bélflóra megfelelő „jótékony” baktériumokkal, probiotikumokkal való támogatása, a „bél-agy tengely” következtében előnyös hatással lehet a migrénes panaszokra.

Forrás:

(1) Arzani M. et al. Gut-brain Axis and migraine headache: a comprehensive review. J

Headache Pain 2020;21:15.

(2) The Gut-Brain Connection: How it Works and The Role of Nutrition (healthline.com)

Forrás: egeszsegkalauz.hu