Ezeket látta már?

Orvosmeteorológia: vérnyomásingadozással és migrénnel indulhat a hét

fejfájás, migrén

Hétfőn kánikulára számíthatunk. Az érzett hőmérséklet több fokkal magasabb lesz a mért értékeknél, a napszúrás veszélye is fennáll.

Hétfőn fronthatás ugyan nem érvényesül, de az ismét országosan jellemző rendkívüli meleg komoly terhelést ró szervezetünkre. Sokfelé felhők sem enyhítenek a tűző nap erején, és az éjszakák is egyre melegebbek.

A trópusi éjszakák még napokig jellemzőek lesznek, azaz több fokkal 20 fok felett marad a minimumhőmérséklet! Amellett, hogy fejfájás, migrén jelentkezhet többeknél, az idősek és a szívbetegek számára humánmeteorológiai(R) szempontból különösen nehéz ez az időszak. Ha hajlamos rá, akkor a vérnyomása is ingadozhat, erősödhetnek a keringési rendellenességekkel élők panaszai.

A fellépő tompaság, napközben jelentkező kábaság zavaró és kellemetlen lehet, de a koffeintartalmú italokat kerülje ebben az időszakban! A déli órákban feltétlenül ajánlott, hogy hűvös helyen tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést! A legmelegebb időszak átvészelésében segít a pihenés a hűvös lakásban.

A nagy melegben az izzadás során sok folyadékot veszíthet, amit ha nem pótol, akár komolyabb problémák is jelentkezhetnek. Az ásványvíz mellett üdítő gyümölcsleves, limonádé, és a friss gyümölcsök fogyasztása is jó megoldás, az étkezés során is térjen át a kímélő fogásokra. A zsírban tocsogó, túlfűszerezett fogások nagyon megterhelik a gyomrot, akár rosszullétet is okozhatnak - a strandokon se válassza ezeket!

UV:

11 és 16 óra között nagyon erős UV-sugárzás várható, akár negyed óra alatt is leéghet. Az érzékenyebb bőrűek és a gyerekek válasszanak 40-es, a normál bőrtípusba tartozók pedig 30-as faktorszámú naptejet. Vegye figyelembe azt is, hogy a vízpartokon megsokszorozódik a bőrét érő sugárzásdózis, és ilyenkor ismételje meg gyakrabban az újrakrémezést!

Az időjárás-érzékenyek különösen nehezen viselik a hosszúra nyúlt hőhullámot és extrém hőséget is, ami már egy hete tart! Ha egyre nehezebben viseli a meleget, vagy alvásproblémákkal küzd, Ön is érintett lehet! Nézzen meg itt tanulságos eseteket a Meteo Klinika praxisából!

Pollen:

A pollenterhelés közepes, a csalánfélék mellett a pázsitfűfélék és az útifű is okozhat tüneteket az allergiások körében.

Balesetveszély:

A közlekedésben a nagy meleg által kiváltott koncentrálási problémák, a kialvatlanság, türelmetlenség jelenti a legnagyobb veszélyt. Aki hosszú útra indul, készítsen be sok folyadékot, valamint vezessen a szokásosnál is óvatosabban. Javasolt gyakoribb, rövidebb pihenők beiktatása is. Élőlényt soha ne hagyjon bezárt járműben a napon, pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

Forrás: meteoklinika