Ezeket látta már?

5 felfedezés, amely örökre megváltoztatta az orvostudományt

penicilin, felfedezés, himlő, vakcina

Íme öt olyan tudományos felfedezés és találmány, amely örökre megváltoztatta az orvostudomány világát.

Himlő elleni oltás

Tudta, hogy a himlő valószínűleg több embert ölt meg a világtörténelem során, mint az összes többi fertőző betegség együttvéve? Szerencsére ez volt az első olyan emberi fertőzés, amelyet sikeresen felszámoltak - az utolsó himlős eset 1978-ban volt .Hogyan sikerült megfékezni a betegség terjedését?

A himlő elleni vakcina (és a világ első oltóanyagának) története 1796 májusára nyúlik vissza. Edward Jenner, miután azt hallotta, hogy a tehénhimlőn átesett fejőlányok védettek a himlőtől, talált egy fiatal fejőlányt, Sarah Nelmst, akinek friss himlős elváltozások voltak a kezén és a karján. 1796. május 4-én Sarah sérüléseiből vett biológiai anyagmintát felhasználva beoltott egy 8 éves fiút, James Phipps-t, egyfajta orvosi kísérletet végezve.

James Phipps korábban tehénhimlőt kapott, és néhány napig nagyon rosszul érezte magát, de teljesen felépült. Phipps az oltás után nem betegedett meg, immunis lett, és ő lett az első ember, akit beoltottak himlő ellen.

A pacemaker - az egyik legfontosabb orvosi találmány

Tudta, hogy évente több mint 1 000 000 pacemakert ültetnek be világszerte? Az első beültethető pacemakert 1958-ban Ake Senning sebész és Rune Elmqvist orvosi feltaláló ültette be.

A legkorábbi belső pacemakerek nagyon nagyok voltak, és a hasüregbe kellett beültetni őket, míg az elektromos vezetékeket kívülről vezették be a szívbe. Ma a pacemakerek akár négyszer kisebbek. Érdekes módon az első pacemakert beültetett beteg 2001-ben, 86 évesen halt meg, túlélve feltalálóját, sebészét.

Röntgen és röntgensugarak - hogyan változtatta meg a világot egy véletlen felfedezés

1895-ben Wilhelm Roentgen, egy bajorországi fizikaprofesszor katódsugárcsöves kísérleten dolgozott, hogy kiderítse, a katódsugarak át tudnak-e haladni egy vákuumcsövön. Nagyfeszültséget kapcsolt a csőre, és észrevette, hogy a csőben lévő pozitív és negatív elektródák hatására a cső fényt bocsát ki. Ezután a csövet fekete papírral fedte le, hogy lássa, átsugárzik-e rajta a fény, és egy közeli, bárium-platinocianid nevű vegyszerrel kezelt képernyő világítani kezdett.

Arra a következtetésre jutott, hogy valamilyen sugárzásnak kell működnie a cső belsejéből. Hamarosan rájött, hogy a sugarak nagyon rövid hullámhosszúak, ami lehetővé tette számukra, hogy áthatoljanak az emberi testen, és a képernyőn árnyékot hagyjanak az alatta lévő csontokról. Ő ezt X-sugárzásnak nevezte el, ahol az X az "ismeretlen" rövidítése. Az első röntgenfelvételt úgy készítette el, hogy lefényképezte felesége karcsontjait. Amikor ránézett a képre, a felesége sírni kezdett és kiabált: "Láttam a halálomat!"

A Bactobilis formula K12 törzse - az új-zélandi John Tagg professzor felfedezése

Az orvostörténelem is a szemünk előtt zajlik, köszönhetően John Tagg professzor úttörő felfedezésének, a Streptococcus salivarius K12 törzsnek. A professzor gyerekkorában sokat betegeskedett, ami arra sarkallta tudományos pályafutásának kezdetétől fogva hosszú éveken át nyálmintákat elemzett, hogy a gyermekek szájüregi és orrgarati bakteriális biofilmjének különbségeit keresse.

Kutatásait többek között az új-zélandi Kaikorai iskolába járó gyerekekkel végezte, ahol észrevette, hogy a csoportban van egy fiú, akinek kivételes az immunitása. A professzor izolálta a Streptococcus salivarius egy bizonyos törzsét a fiú szájából, és elnevezte K12-nek. K - a Kaikorai iskola nevéből, ahol a gyerekek tanultak. 12 - a fiúnak adott szám a tanulmányban.

Penicilin

A penicillin felfedezése kétségtelenül az egyik legfontosabb felfedezés volt az orvostudomány egész történetében... és mint sok más esetben, a felfedezés teljesen véletlenül történt. Alexander Fleming skót bakteriológus 1928-ban véletlenül fedezte fel az antibiotikumot, amikor egy kéthetes nyaralásból visszatérve felfedezte, hogy egy Pennicilium notatum nevű zöld penészgomba szennyezte be a laboratóriumában lévő tárgylemezeket, és elpusztította az általa tenyésztett baktériumok egy részét. Ezért izolálta a penészt, és kimutatta, hogy olyan anyagot bocsát ki, amely gátolja a baktériumok növekedését. Azóta az antibiotikumok számtalan embert mentettek meg a halálos bakteriális fertőzésektől.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: ICE
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához