Ezeket látta már?

Artériás zavarok: erről ismeri fel az orvos

artériás zavarok felismerés vizsgálat

Szív és az erek vizsgálata igen fontos már abban az esetben is, ha bármilyen problémára gyanakszunk.

Hogyan történik az artériás és vénás zavarok fizikális vizsgalata, mik a jellemző betegségek?

Az artériák zörejei

Az orvos hallgatózik a nyaki, halántéki, hasi, vese-, comb- és lágyéki artériák felett. Amit figyel, a hallgatózáskor észlelhető zörejek. Megkéri a beteget, hogy időnként tartsa vissza a lélegzetét. Kóros esetben erőteljes a bal kamra "kilökési" hang, zörejek hallhatóak, a nyaki artéria (carotis) elzáródott.

Az artériák elégtelensége

Tompa fájdalmat jelez a beteg, fáradtságérzést, fokozottabb görcskészséget. A fájdalom lehet állandó, vagy kínzó jellegű. A pulzus gyenge, "elnyomható", az artériák felett zörej észlelhető.

Érdemes tudni! Szív és erek: így vizsgálja az orvos! Kattintson!

A testhőmérséklet csökken, a bőr sápadt, vagy éppen cianotikus (lilás), késik a vénás "telődés" is, a bőr vékony, sorvadtabb, és mindezt izomsorvadás is követheti.

Végtagi artériák

Vizsgálat hanyattfekvésben: az ép artéria estetén, a láb felemelésekor észlelhető elfehéredés hamar visszanyeri színét a végtag eredeti pozícióba helyezésekor. Kóros esetben több, mint 2 mp-t késik a szín visszatérése.

Vérnyomás

Vérnyomásmérés: itt csak utalunk a magas vérnyomásra igen röviden. Célszerűen a vérnyomásmérést mindkét karon el kell végezni, ma már általában digitális, félautomata mérőkkel, de a klasszikus higanyos vérnyomásmérő is pontos értéket szolgáltat.

A vérnyomásmérést mind a két karunkon érdemes elvégeznünk! A vérnyomásmérést mind a két karunkon érdemes elvégeznünk! Forrás: MTI

Vénák vizsgálata

A nyaki (nagy)véna helyzetét, nyomását szabad szemmel történő megtekintéssel, majd speciális vonalzóval való méréssel lehet megállapítani. Kóros esetben az egyik oldalon a vénás nyomás nagyobbnak mutatkozik.

Vénás elégtelenség, elzáródás

A végtagok megfigyelése álló és fekvő helyzetben. Kóros esetben: állandó végtagfájdalom, nyomásérzékenység az izmok felett, felszínes vénák pangása.

Trombózis

A behajlított térden a lábfej megfeszítése "Homans-jel": pír, megvastagodás, és vénamenti érzékenység.

Ödéma észlelése

A sípcsont vagy bokacsont feletti néhány mp-s benyomás hatására megtartott benyomat, esetleg a bőr vastagabb, fekélyes. A benyomat fokozatai enyhétől súlyosig (egészen mély) terjedhetnek.

Visszerek (varixok)

A beteg lábbujjhegyre áll (egymás után többször), kóros esetben a "lógatott" vénák tágak, duzzadtak, kanyargósak.

Vénás próbák

Két speciális "próba" segítségével figyeli meg az orvos a vénák telődését, ürülését a lábon, kóros esetek: a próba során kiürített vénák a nyomás felengedése előtt megtelnek, ill.: járáskor a felületes vénák leszorítva a mélyek felé ürülnek, ha azok viszont elzáródtak, az ürülés nem lehetséges.

Mélyvénás trombózis (DVT)

A comb- (femoralis) és kismedencei DVT tünetmentes is lehet, érzékenység, duzzadás utalhat rá, minimális bokaduzzanat, mérsékelt láz, gyorsabb pulzus (tachycardia).

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ilyen lesz a szeme, ha artériás keringészavar okoz benne kárt

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#szívritmuszavar

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához