Ezeket látta már?

Az ország legkorszerűbb UH-készüléke Szegeden

Az emberi szervezetről a tudomány jelenlegi állása szerinti legpontosabb képet adó ultrahangkészüléket helyeztek üzembe Szegeden; a Dél-Alföldön egyedülálló egészségügyi berendezésnek köszönhetően a jövőben elkerülhetővé válik például a gyomortükrözés, mert a 4D-s ultrahang teljes mértékben képes feltérképezni a vizsgált testrész állapotát - közölte a gépet üzemeltető radiológus az MTI-vel.

Csókási Zsolt elmondta: Magyarországon hat ilyen készülék van, közülük csak kettő végez teljes körű állapotfelmérést, az egyik a szegedi. A Volusone E 8-as készülék a legjobb minőségű diagnosztikai gép jelenleg; a legpontosabb betekintést engedi az emberi szervezetbe.

Az ország legkorszerűbb UH-készüléke Szegeden

Egyik legfontosabb előnye, hogy a gyomor állapotát tükrözés nélkül is fel tudja mérni, és a reflux is kimutatható az ultrahangkészülék segítségével, emellett a nyelőcsőről, a belek állapotáról, a nyirokmirigyekről is pontos képet ad. Így a betegségeket az előtt fel lehet fedezni, hogy fájdalmas tünetekkel járnának - magyarázta a szakember. Szerinte a megelőzésben is óriási szerepe van a készüléknek, hiszen egy állapotfelméréskor gyorsan kiderülhet, ha valamelyik szerv nem működik tökéletesen. A vizsgálat fájdalommentes.

Mivel Szegeden is van ilyen készülék, a kismamáknak már nem kell Kecskemétre vagy Budapestre utazniuk, hogy négydimenziós képeket készíttessenek a magzatukról. Emellett várhatóan a dél-alföldi megyékből és a környező országokból is a szegedi ultrahangstúdióba járnak majd kivizsgáltatni magukat az emberek.

A készülék beszerzésére az Európa Unió adott tízmillió forintot, a világszínvonalú berendezés összköltsége azonban megközelítette a harmincmilliót. A berendezés különlegességét a legkorszerűbb szoftverek biztosítják - tette hozzá Csókási Zsolt.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához