Ezeket látta már?

Csontritkulás ellen ez a legfontosabb, amit ingyen is megtehet!

Csontritkulás megelőzése, dohányzás, menopauza, alkohol

Dohányzik, esetleg helytelenül étkezik, és a családban is volt már csontritkulásos beteg? Akkor mindenképp olvassa el ezt a cikket.

Rengeteg tényező befolyásolja a csontritkulás kialakulását, és a törött csontok kockázatát.

Kockázati tényezők

  • Gének: a csontok egészsége a szüleinktől örökölt génjeinktől is függ.
  • Kor: ahogy öregszünk, a csontok törékennyé válnak és nagyobb valószínűséggel törnek el.
  • Eredet: azoknál nagyobb a rizikófaktor, akik kaukázusi vagy ázsiai eredetűek. Ez sokkal alacsonyabb az afro-karibi eredetűeknél.
  • Nem: a nőkre nagyobb veszélyt jelent, mint a férfiakra, mert kisebb csontjaik vannak, és a menopauza idején a csontvesztés magasabb aránya tapasztalható.
  • Alacsony testtömeg: ha alacsony a BMI (testtömeg-index) 19 kg / m2 alatt van nagyobb a kockázata az csontritkulás kialakulásának és a töréseknek.
  • Dohányzás: a jelenlegi dohányosok nagyobb valószínűséggel törnek el csontokat.
  • Alkohol: a túlzott alkoholfogyasztás jelentõs kockázati tényezõt jelent a csontritkulás és a törések számára.

Néhány egészségügyi állapot: ezek közé tartozik a reumás ízületi gyulladás, alacsony ösztrogénszint a nőknél (pl. Anorexia, túlzott testmozgás vagy hysterectomia miatt), alacsony tesztoszteronszint a férfiaknál, pajzsmirigy állapotok, olyan körülmények, amelyek befolyásolják a tápanyag felszívódását, mint például a Crohn- és olyan körülmények, amelyek hosszú immobilitási időt okoznak, mint például a stroke.

Egyes gyógyszerek szintén növelik a kockázatot.

Csontritkulást megelőző lépések

Rendkívül fontos, hogy a csontváz növekedése során a csontok erejét maximalizálják gyermekkor, serdülőkor és kora felnőttkorban. Ha ebben a korban vigyázunk csontjaink egészségére, ellenállók maradnak még a kor előrehaladtával járó csontveszteségnek is.

A gyermekek képesek erős csontokat építeni, mivel sokat mozognak és ajánlott még mellé kiegyensúlyozott, kalciumban gazdag étel fogyasztása.

Teendők csontritkulás esetén

A felismert csontritkulás romlásának megelőzése érdekében alapvető fontosságú, hogy a beteg szigorúan betartsa kezelőorvosa utasításait a gyógyszerek szedésével kapcsolatban, és kövesse az életmódbeli javaslatokat.

Törekedjen naponta legalább 30 perc friss levegőn tartózkodásra. Ősszel és télen különösen fontos a D-vitamin pótlása Magyarország égövi elhelyezkedése miatt, amikor kevesebb a napfény. Alkoholt csak mérsékelten szabad fogyasztani, a dohányzást pedig ajánlott abbahagyni.

Az előírt gyógytorna rendszeres végzése rendkívül fontos. Néhány hét rendszeres torna után javulhat a csontritkulásban szenvedő beteg fizikai állapota és életminősége. A gyógytorna segíthet enyhíteni a mozgásszervi fájdalmakat, és csökkentheti a fájdalomcsillapítók szükséges adagját. Rendszeres testmozgás önmagában is serkenti a csontok egészséges átépülését.

A csontritkulás lehetséges szövődményei

A csontritkulás következtében kialakult csípőtáji törés vagy combnyaktörés akár közvetlen életveszélyt is jelenthet, de az egyéb csonttörések is jelentős mértékben ronthatják az életminőséget, és növelik a betegség – közvetve – halálos kimenetelének kockázatát. Bár a csípőtáji törést szenvedett betegek kétharmada felépül, 70-80 százalékuk nem képes újra egyedül járni, a mozgáshoz külső segítség, illetve segédeszközök használata szükséges.

A csontritkulás kezelése a megelőzéssel kezdődik!

Nem lehet eléggé hangsúlyozni a rendszeres fizikai aktivitás, mozgás jelentőségét. Amennyiben a vázizomrendszer igénybevétele csökken, a szervezet leépíti a „felesleget”. Ahogy a nem használt izmok sorvadnak (ld. gipsz viselése során eltűnő izmok), úgy ez az eltűnés igaz a nem használt, nem terhelt csontokra is. „Gyógyszeres” kezelés során a D-vitamin és kálcium pótlás minden esetben kötelező.

Egyéb gyógyszeres kezelés során cél a csontállomány csökkenésének lassítása, megállítása, esetleg növelése. Erre alkalmas készítmények a női hormonpótlók, valamint a speciális csontritkulás ellenes készítmények, kalcitonin hormon, parathormon ellenes készítmény.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Jobb, ha tudja! A középkorú férfiakat is veszélyezteti ez a betegség

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

csontritkulás

Forrás: BBC
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához