Ezeket látta már?

Duzzadt nyirokcsomók: ezeket a betegségeket előre jelezhetik

nyirokcsomó duzzanat

A nyirokcsomók testszerte megtalálhatóak, fő feladatuk a nyirokfolyadék megszűrése. Egészséges embernél a nyirokcsomók nem érezhetők, nem kitapinthatók, duzzanatuk, megnagyobbodásuk betegségre, gyulladásra utal.

A testünkben (a vérhez hasonlóan) úgynevezett nyirokfolyadék is kering. A nyirokrendszerben olyan „központok”, csomók találhatóak, melyek megszűrik és ellenőrzik a nyirokfolyadékot. Ha a nyirokcsomókon áthaladva a szervezet kórokozókat (baktériumokat, vírusokat), esetleg beteg vagy elhalt sejteket érzékel, megkezdi az azok elleni küzdelmet, például a benne tárolt fehérvérsejtek segítségével.

A testünkben több száz nyirokcsomó található a bőrünk alatt, méretük a néhány milliméterestől a 2 centiméteresig terjedhet. Előfordulhatnak „magányosan”, de nagyobb csoportokba tömörülve is. A legtöbb nyirokcsomót a törzsön találhatjuk meg (pl. a hónaljban vagy a lágyékban), de az állkapocs alatt, a nyak két oldalán is vannak nyirokcsomóink.

Egészséges embernél a nyirokcsomó nem érezhető vagy kitapintható, nincs megnagyobbodva, nem fájdalmas vagy érzékeny. Ha a nyirokcsomó megduzzad, az általában betegségre, például gyulladásra, fertőzésre utal. Sérülés vagy autoimmun betegség is okozhatja a duzzanatot.

Általában azok a nyirokcsomók nagyobbodnak meg, melyek a legközelebb találhatóak a sérüléshez, fertőzéshez (például jellegzetes tünete a felső légúti fertőzéseknek, torokgyulladásnak a nyak két oldalán vagy az állkapocs alatt megtalálható nyirokcsomók megduzzadása, fájdalma, érzékennyé válása). A megduzzadt nyirokcsomók nemcsak kísérő tünetei lehetnek a betegségeknek, de maguk is okozhatnak kellemetlenségeket, például nyelési nehézségeket.

Mi okozhatja a nyirokcsomó duzzanatát?

A leggyakrabban valamilyen fertőző betegség áll a nyirokcsomók megnagyobbodásának hátterében, például

  • influenza vagy megfázás,
  • torok- vagy mandulagyulladás,
  • középfül- vagy arcüreg-gyulladás.
  • Gyulladt fog is okozhatja a nyirokcsomó duzzanatát.

Komolyabb vírusfertőzés, például mononukleózis, bárányhimlő vagy mumpsz is okozhatja a nyirokcsomók fájdalmát és megnagyobbodását, ám ezekben az esetekben nemcsak lokálisan (vagyis egy-egy testrésznél) duzzadnak meg a nyirokcsomók, hanem testszerte érzékenyebbé válhatnak.

Sokkal ritkább, hogy a nyirokcsomó duzzanatát, fájdalmát autoimmun betegség vagy daganatos betegség okozza. A daganatos betegségek közül sajnos olyan is létezik, mely kifejezetten a nyirokrendszert támadja meg. Allergiás reakció, illetve gyógyszermellékhatás is kiválthatja a duzzanatot.

Előfordulhat, hogy az aggódó szülők attól tartanak, hogy a gyermekük – mivel a nyirokcsomói meg vannak duzzadva – annak ellenére beteg, hogy semmilyen más tünetet nem vesznek észre rajta. Fontos azonban megjegyezni, hogy a gyermekeknek (felnőttléptékkel mérve) valamivel nagyobbak lehetnek a nyirokcsomóik, ez azonban önmagában nem utal problémára, az egészséges fejlődés része.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához