Egyszerű vérteszttel kideríthető, mikor fogunk meghalni?

#vérvétel #kutatás #halálozás #gyógyszer
2019.09.02.

Tényleg kideríthető, mikor halunk halunk meg, és ha igen, az vajon a javunkat szolgálná?

Egy új kutatás 14, olyan molekulát fedezett fel a vérünkben, melyeket elemezve jó eséllyel előrejelezhető, hogy mekkora a halál rizikója a vizsgálat elvégzése utáni 10 évben. A szakemberek szerint ez hatalmas tudományos előrelépés, és lehetőséget teremt az orvosoknak, hogy hatékonyabb, személyre szabott terápiás tervet állítsanak össze.

Mérlegelés műtét előtt

Az orvosi döntéseknél, például amikor egy műtét lehetőségét mérlegelik, nagyon fontos azt felmérni, milyen állapotban van a beteg. A jelenleg is használt tényezők (például a vérnyomás, a koleszterinszint, a korábbi problémák, a véralvadási zavarok) azonban más jelenthetnek egy középkorú embernél, mint egy jóval idősebbnél. P. Eline Slagboom, a mostani kutatás vezetője, csapatával olyan biomarkereket, molekulákat keresett a vérben, melyek pontosabban megmutathatják az idősebbek rizikóját a halálozásra. Összesen közel 44 000 európai felnőtt adatait gyűjtötték össze különböző biobankokból. Az alanyok 18 és 109 év közöttiek voltak, a kutatás ideje alatt 5500-an hunytak el.

A kutatók először megkeresték azokat a biomarkereket, melyeket összefüggésbe lehet hozni a halálozással, majd azt vizsgálták, mennyire vannak ezek jelen a különböző életkorú emberek vérében. Összesen 14 ilyen jelzőt találtak, melyeket elemezve hatékonyabban képesek voltak megjósolni az 5-10 éven belüli halálozás kockázatát, mint a hagyományos rizikófaktorokkal. Ráadásul ez az életkortól függetlenül működött.

Fél perc alatt kideríthető, mi a vércsoportunk! Kattintson, és tudja meg hogyan!

„Egészen elképesztő, hogy egyetlen vérmintából ilyen pontosan be lehet határolni, ki van a legnagyobb veszélyben a következő 5-10 évben” - mondta Joris Deelen, a kutatás másik vezetője.

A szakemberek a jövőben arra koncentrálnak, hogy a vérvételek során kapott eredményeiket a gyógyításban és a betegségek, valamint a halálozás rizikójának csökkentésében könnyedén fel lehessen használni.

„Arra is kíváncsiak vagyunk, változtatnak-e ezeken az adatokon, a biomarkerek értékein az új gyógyszerek” - mondta Slagboom, majd folytatta: És persze azt is érdekes lesz vizsgálni, hatékonyabbá válnak-e az életmód megváltoztatását célzó javaslatok, ha az orvosok jobban érzékelik, hogy az idősebb betegeik mekkora veszélyben vannak.

A kutatás eredményeiről a Nature Communications nevű szakmai lapban számoltak be.

Forrás: EgészségKalauz