Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Ép testben, ép lélek: vizsgálatok, amelyeket minden évben végeztessünk el

Nem mindegy, milyen vizsgálatokat kérjünk évente

Milyen típusú vizsgálatokra kell elmennünk, hogy a lehető legtöbbet megtudjuk az egészségi állapotunkról?

Az éves orvosi szűrések ma már mondhatni elengedhetetlenek ahhoz, hogy valaki egészségtudatos és nyugodt életet élhessen. Sokan azonban a sötétben tapogatózunk: pontosan milyen szűrésekre kell elmennünk? És ha már itt tartunk, a TB-t válasszuk vagy a magánklinikát? Fontos faktor lehet ugyanis, hogy a vizsgálat mihamarabb megtörténjen és az eredményt is minél előbb kézhez kaphassuk. Ugyanakkor, ha nem az ingyenes szolgáltatást vesszük igénybe, akkor az is kritérium lehet, hogy az adott vizsgálatcsomag lehetőleg pénztárca barát is legyen.

A kis labor nem mindig jó labor

Az első és legfontosabb vizsgálat, amelyet érdemes minden évben elvégeztetnünk, az a vérvizsgálat. Itt is számos variációból választhatunk, az egészen alap vizsgálattól ( ez tartalmazza a vörösvértest-süllyedést, vércukor és koleszterinszintet) az egészen részletesekig. A kis labornak is megvan a maga szerepe, ám az éves szűrővizsgálatokat érdemes minimum egy bővített laborral (amelyben már néznek bilirubin-szintet, tehát esetleges veseproblémára utaló jeleket is), de inkább egy nagy laborral kezdeni (ahol nemcsak vért, hanem már vizeletet is vizsgálnak).

A labor után irány a belgyógyászat

Miután egy átfogó képet kaptunk egészségünkről, már ami a vérképünket jelenti, szűrésünk következő állomásaként ajánlott ellátogatni a belgyógyászatra. Itt érdemes elvégeztetni a kardiológián egy EKG-t, főleg ha baj van a vérnyomásunkkal (túl magas vagy alacsony), esetleg szédülést, gyengeséget vagy fulladást tapasztalunk a mindennapok során. Azonban ezeknek a tüneteknek nem kell egyszerre jelentkezniük egy indokolt EKG-vizsgálathoz, akár tünetek nélkül is érdemes pár évente megcsináltatni, főleg, ha a háziorvosunk javasolja azt. A belgyógyászat témájánál maradva az éves szűrések alkalmával érdemes elvégeztetnünk egy hasi, kismedencei, valamint pajzsmirigy ultrahangot is. Ezeknek a képalkotó vizsgálatoknak a segítségével rengeteg problémát (daganatos megbetegedések, gyulladások) már csírájukban felismerhetnek az orvosok, így idejében kezelhető lehet az adott probléma. Ha tényleg szeretnénk átfogó képet kapni egészségünkről, akkor ezek sem maradhatnak le a listánkról.

A következő állomás férfiaknak és nőknek

Az évente esedékes nőgyógyászati szűrés mellett (méhnyakrák szűrés) érdemes egy minden területet érintő vizsgálatot kérnünk nőgyógyászunktól, ami egészen az ultrahangos szűrésig kiterjed. Ugyanez igaz a férfiakra is: ha nincs baj, akkor elegendő évente egyszer meglátogatni az urológust, azonban ezen egy alkalommal a lehető legtöbb vizsgálatot ajánlott végeztetünk, hogy az általános problémák mellett a rákos megbetegedéseket is ki tudják zárni a szakemberek.

Bőrünket is vizsgáltassuk meg

Akiknek több anyajegye van, esetleg szeplősök, vagy visszatérő bőrproblémájuk van, ők bizonyára már megtapasztalták: az éves bőrgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen. Ám ha kifejezetten nincs ilyen problémánk (vagy legalábbis nem tudunk róla), akkor is érdemes meglátogatni legalább a nagy éves szűrések alkalmával a bőrgyógyászt. Már néhány anyajegy is okozhat nagy bajt, ha folyamatosan napnak vagy irritációnak vannak kitéve, viszont a kóros elváltozás a laikus szem számára nem mindig vehető észre. Érdemes éppen kizárni a bőrrák lehetőségét, még akkor is, ha ez plusz egy orvosi látogatást jelent nekünk. Mint tudjuk, sokkal jobb félni (és megelőzni), mint később megijedni.

Látható, hogy jó pár vizsgálatot érdemes elvégeztetni évente azoknak, akik szeretnék teljesen átlátni és követni az egészségi állapotukat, annak alakulását. Ezek azonban súlyos összegekbe kerülhetnek, ha a kevesebb várakozási időt jelentő magánrendelésekre látogatunk el. Szerencsére többféle különböző egészségpénztári konstrukció segít nekünk abban, hogy a lehető legtöbbet kapjuk a pénzünkért cserébe. Az IZYS Önsegélyező Pénztárban például különböző vizsgálati csomagokat kaphatunk, de akár egy meghatározott havi összeget befizetve akkor és olyan vizsgálatot végeztethetünk el itt, amit és amikor csak szeretnénk.

Ha nincs ötletünk, mit adjunk karácsonyra szeretteinkek, akkor adjuk a legfontosabbat, az egészséget! Az egészéségügyi szűrővizsgálat igénylésekor ebben az esetben meg kell adnunk a kedvezményezett(ek) nevét, így az egészség ajándékozhatóvá válik.

Ha nincs ötletünk, mit adjunk karácsonyra szeretteinknek, akkor adjuk a legfontosabbat, az egészséget! Az egészségügyi szűrővizsgálat igénylésekor ebben az esetben meg kell adnunk a kedvezményezett(ek) nevét, így az egészség ajándékozhatóvá válik.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához