Évekkel a tünetek előtt kimutatható az emlőrák a vérből

#emlőrák #daganat #vérvizsgálat #nőiegészségéve
2020.01.25.

A vérvizsgálat az egyik legelterjedtebb diagnosztikai módszer napjainkban, és a jövőben valószínűleg még több betegség szűrésére lesz majd lehetőség, hiszen folyamatosan érkeznek a hírek az újabb és újabb tudományos eredményekről.

Már eddig is rengeteg dolgot megállapíthattak a vérből az orvosok, most azonban újabb áttöréseket értek el a kutatók.

Már a születéskor megjósolható, melyik gyerek lesz szorongó?

A Stanford University kutatói összefüggést találtak az újszülött vérének koleszterin- és zsírtartalma és a gyerekek 5 évvel későbbi mentális egészsége között. Azoknál a babáknál, akiknek a vérében magasabb volt a triglicerid és az LDL-koleszterin szintje, gyakoribbak voltak a viselkedési zavarok, a szorongás vagy a depressziós tünetek, nehezebben szabályozták az érzelmeiket, és a társas interakciókban is elmaradottabbak voltak.

Bár a tudósok még nem tudják pontosan, mi áll ennek az összefüggésnek a hátterében, úgy vélik, hogy a magas vérzsírszint befolyásolja az immunrendszer működését, emellett olyan mikroszkopikus gyulladások kialakulásához vezet, melyek hatással vannak az agyi fejlődésre is. A szakemberek szerint egy egyszerűen elvégezhető szűrővizsgálattal már a születéskor meg lehet találni azokat a gyerekeket, akiknél nagyobb lesz a pszichés problémák rizikója, és korán meg lehet kezdeni a szükséges fejlesztést is.

Évekkel a tünetek előtt kimutatható lesz az emlőrák

A daganatos betegségek korai diagnózisa rendkívül fontos a sikeres terápiához. Minél korábban fedeznek fel egy tumort, annál gyorsabban tudják megkezdeni a szükséges kezelést, ezzel pedig sokszorosára növelhetik a gyógyulás esélyeit.

Egy nemrég ismertetett kutatás eredményei szerint a vérből kimutatható antigének segítségével már akár 5 évvel az első tünetek megjelenése előtt megállapítható, hogy kinél alakul ki emlődaganat. A kutatás vezetői szerint ez a módszer különösen költséghatékony lehet, és gyorsabb, egyszerűbb és elérhetőbb, mint a napjainkban elterjedt szűrési módszerek.

Kérdése van? Hívjon fel egy ORVOST ITT, és tegye fel a kérdéseit!

Vérvizsgálattal mérhetővé válik a fájdalom?

A fájdalomérzékelés meglehetősen szubjektív, mindenkinek másutt van az a bizonyos tűréshatár és mindenki máshogy fejezi ki vagy határozza meg a fájdalmat. Ez pedig megnehezítheti az orvosok dolgát, hiszen nehéz objektíven megállapítani, mennyi fájdalomcsillapítóra van szükség. A Molecular Psychiatry című szakmai lapban megjelent kutatás szerzői azonban sikeresen azonosítottak egy olyan biomarkert a vérben, mellyel mérhetővé válik a páciens fájdalma.

Ez nemcsak pontosabb gyógyszer adagolást tehet lehetővé, de azt is segíthet eldönteni, milyen típusú fájdalomcsillapító lenne a leghatékonyabb az adott páciensnek. A szakemberek szerint ez nemcsak a fájdalom kezelésének ugrásszerű fejlődésével járna együtt, hanem olyan súlyos problémákat is meg lehetne előzni a segítségével, mint a gyógyszerfüggőség.

Egyetlen csepp vérből diagnosztizálható lesz a szepszis

Egy egyszerűen használható, hordozható eszköz már egyetlen csepp vérből képes kimutatni a szepszist, ezt a gyakran halálos kimenetelű fertőzést. A szepszis (vérmérgezés) azért is különösen veszélyes, mert nagyon gyorsan válhat súlyossá a beteg állapota, a diagnosztizálása pedig hosszadalmas és összetett folyamat.

A nemrég bemutatott eszköz különlegessége, hogy nem a fertőzés forrását keresi, hanem a szervezet immunválaszára koncentrál, és a fehérvérsejtek, illetve az azokkal összefüggő proteinek mennyiségét méri. Mivel könnyen és gyorsan eredményt ad, a szakemberek szerint nemcsak a szepszis diagnosztizálására, de a betegség progressziójának ellenőrzésére is használható.

Forrás: EgészségKalauz