Ezeket látta már?

Mire utalnak a fájdalmas, megduzzadt nyirokcsomók?

Csomó bőr alatt nyirokrák jele

A nyirokcsomók duzzanatát nem minden esetben kíséri fájdalom, azonban bizonyos esetekben a fájdalom intő jel lehet!

Hogy mire következtethetünk ebből, elmagyarázza dr. Kádár János immunológus, az Immunközpont főorvosa.

A legtöbben a nyaki nyirokcsomókat ismerjük

A téli betegségek kapcsán, egy légúti fertőzés alatt és azt követően sokan tapasztalják, hogy a nyaki nyirokcsomó megduzzad. Méretének növekedését fájdalom is kíséri. Ilyenkor rendszerint a fülek és az áll közötti, az állkapocs csont alatti nyirokmirigy nagyobbodik meg.

Mitől függ, hogy éppen hol fáj?

A nyirokerek mentén található nyirokcsomók elszórtan helyezkednek el a szervezetben. Számuk az 500-600-at is elérheti, a legtöbb csoportokban a nyak, hónalj, has és az ágyék területén található. A nyirokmirigyek az immunrendszer fontos részei, fertőzés esetén a fehérvérsejtek egyik típusát kezdik el termelni, hogy azok felvegyék a harcot a szervezetbe került kórokozókkal. A nyirokcsomók közül ugyanis mindig az lép működésbe, amelyik a fertőzés helyéhez a legközelebb esik.

Fájdalommentesen is növekedhet

A nyirokcsomó duzzanat helyén kívül fontos információt ad az is, hogy jár-e fájdalommal, illetve mennyire gyors a növekedése. Egy fertőzés leküzdésére rendszerint gyorsan reagál a szervezet, a kórokozó bekerülését követően megkezdi a védekezést, így egy mandulagyulladásra a nyaki, a nemi szervek fertőzéseire az ágyéki nyirokmirigyek fájdalmas duzzanatával reagál rövid időn belül. A fertőzés lezajlását követően a nyirokmirigyek fájdalma megszűnik, visszanyerik eredeti méretüket.

Ha azonban a megnagyobbodás lassan jön létre és fájdalommal sem jár, daganatos betegséget is jelezhet. Ilyen esetben is fontos, hogy melyik területen alakul ki: emlődaganatra a hónalj, tüdődaganatra a mellkasi vagy hasi nyirokcsomók duzzanata figyelmeztethet.

A nyirokcsomók duzzanatát kísérő tünetek

Fertőzés, gyulladás esetén a megnagyobbodott csomók mellett jelentkezhet hőemelkedés, láz, előfordulhat elesettség, fáradékonyság, étvágytalanság is. Súlyosabb esetekben a fertőzés továbbterjedhet a környező szövetekben, és tályog alakulhat ki.

Ha a nyirokcsomók duzzanatát daganatos elváltozás okozta, akkor a megnagyobbodás sokkal lassabban jön létre, mint fertőzések esetén, és rendszerint nem jár fájdalommal.

A nyirokcsomó-duzzanat lehetséges okai

A nyirokcsomók megnagyobbodásának hátterében leggyakrabban akut vagy krónikussá váló fertőzések állnak. Vírusfertőzés esetén a nyirokcsomó-duzzanat csak speciális esetekben igényel orvosi kezelést; bakteriális fertőzés esetén a kiváltó ok kezelése szükséges, többnyire antibiotikumok alkalmazásával. A nyirokcsomó megnagyobbodása mindkét esetben veszélytelen: a fertőzést követő 1-2 hét elteltével csökken, majd pedig normálisra zsugorodik a méretük.

Ezek a nyirokcsomó duzzanat gyakoribb okai

  • akut torokgyulladás, mandulagyulladásgégegyulladás, orrmelléküreg-gyulladás;
  • krónikus fertőzés (például tbc, szifilisz, AIDS, gombás fertőzés);
  • egyes vírusfertőzések (például mononukleózis);
  • elhúzódó allergiás túlérzékenységi reakció (például gyógyszerérzékenység);
  • rosszindulatú daganatok.

A nyirokcsomók duzzanatát a daganatos betegség kétféle módon idézheti elő:

  1. a daganat a nyirokszervből indul ki, pl. limfóma;
  2. a nyirokban szabadon keringő daganatsejteket fogja fel a nyirokcsomó.

Daganatos elváltozás esetén a megnagyobbodás gyakran alig észrevehetően, lassan alakul ki. Az emlődaganatot például a hónaljban lévő nyirokcsomók megnagyobbodása is jelzi; a torok területén kialakult daganatot a nyaki; a tüdődaganatot a mellkasi vagy hasi nyirokmirigyek duzzanata mutatja; a nyirok- vagy vérrendszert érintő daganatok pedig a test több pontján is okozhatják a nyirokcsomók duzzanatát.

Mikor forduljunk orvoshoz?

  1. ha a fertőzések lezajlását követő hetekben a nyirokmirigyek duzzanata és mérete nem csökken,
  2. ha a közelmúltban lezajlott betegség és látszólag minden ok nélkül is megnagyobbodtak a nyirokmirigyek.

Ha nyirokcsomói látszólag minden ok nélkül megduzzadtak, vagy ha megnagyobbodott nyirokcsomói a fertőzés lezajlását követő hetekben sem húzódnak vissza eredeti méretükre, akkor – a fájdalomérzéstől függetlenül – forduljon háziorvosához.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Éjszakai izzadás, fáradékonyság: ilyen, amikor tumor okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Éjszakai izzadás

Forrás: www.immunkozpont.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához