Ezeket látta már?

Gyakran van hányingere, és mellé ezeket is tapasztalja? Hívjon orvost!

hányinger, fejfájás, bélbetegség, terhesség, egyensúly, láz, utazás, ételmérgezés

A hányingert számos betegség vagy állapot okozhatja, sőt lelki okai is lehetnek. Ugyanakkor, ha bizonyos tünetekkel társul, nagyon komolyan kell venni.

A hányinger gyakori, igen kellemetlen tünet, melyet sokszor valóban hányás követ. Alapvetően nem jár együtt fájdalommal, ugyanakkor a tartós vagy állandósuló hányinger megnehezítheti a hétköznapokat.

Az, hogy pontosan milyen fiziológiai folyamatok játszódnak le a szervezetünkben, amikor hányingerünk van, még nem teljesen tisztázott, de többek között az agy bizonyos területeinek ingerlése vezethet a hányingerhez, de az egyensúlyért felelős rendszer zavara is okozhat hányingert.

A hányinger okai

A szakemberek szerint a belső szerveinkben (például a bélrendszerben) található receptorok működésbe lépése is okozhat hányingert, például akkor, ha valamilyen kórokozó által kiváltott toxin ingerli ezeket. A hányinger (a terhességgel összefüggő reggeli rosszullét kivételével) nagyjából ugyanolyan arányban érinti a férfiakat és a nőket, és minél idősebbek vagyunk, annál ritkábban fordulunk orvoshoz hányingerrel. Ugyanakkor a 60 év felettieknél sokkal gyakoribb a gyógyszerek okozta hányinger.

Gyakran fáj a feje? Nem csak front okozhatja - olvasson tovább!

A hányinger mellé más tünetek is társulhatnak – ezek természetesen attól is függnek, milyen probléma áll a hányinger hátterében –, többek között fejfájás, szédülés, kellemetlen vagy fémes szájíz, izzadás és gyengeség.

A hányinger leggyakoribb oka az emésztőrendszert érintő fertőző betegség, illetve az ételmérgezés, a becslések szerint a hányingerrel orvoshoz fordulók mintegy 40 százalékánál ez okozza a problémákat. A hányinger lehet akut, ilyenkor ugyanis a szervezetünk igyekszik minél hamarabb megszabadulni a rosszullétet okozó ételektől, kórokozóktól; illetve krónikus, ez esetben rendkívül fontos az alapos kivizsgálás, hiszen a hányinger súlyos ételérzékenységre, gyulladásos bélbetegségre, fekélyes betegségre, sőt daganatos betegségre is utalhat.

Szintén igen gyakori, hogy gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a hányinger. Sokszor előfordul ez a panasz például a kemoterápiás kezelés idején.

A terhesség egyik legjellegzetesebb (bár nem mindenkinél jelentkező) tünete a hányinger, a reggeli rosszullét, mely nevével ellentétben nemcsak a reggeleket keserítheti meg. A legtöbb várandós nő az első trimeszterben küzd a reggeli rosszulléttel. A kellemetlen tünetek általában semmilyen aggodalomra nem adnak okot, de esetenként a hányinger és a hányás annyira súlyos lehet, hogy a kismama kórházi kezelésre szorul (hyperemesis gravidarum, vészes terhességi hányás).

Mikor forduljon a hányinger miatt orvoshoz?

Nagyon sok esetben a hányinger rövid időn belül magától is elmúlik (akár hányással, akár anélkül), még mielőtt eljutnánk az orvoshoz. Jellemző lehet például, hogy valaki utazás közben lesz rosszul, és ha megáll vagy megérkezik az úti céljához, akkor meg is szabadul a kellemetlen érzéstől. Ugyanakkor a hányinger és az azzal összefüggő hányás nagyon veszélyes is lehet, egyrészt kiszáradást okozhat, másrészt életveszélyes állapotok tünete is lehet.

Mindenképpen haladéktalanul forduljunk orvoshoz, ha egy héten keresztül folyamatosan hányingerünk van vagy gyakran hányunk, ha a hányás mellett erős fejfájásunk van, ha szapora a szívverésünk vagy kapkodjuk a levegőt, ha 39 foknál magasabb lázunk van, ha a hányás mellett erős hasi fájdalmaink vagy hasmenésünk van, illetve, ha merev a nyakunk. Akkor is menjünk orvoshoz, ha a hányás véres.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Hol fáj a gyomorfekély? Ilyen tünetekről ismerheti fel, ha már nagy a baj

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

hányinger

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához