Ezeket látta már?

Allergia ellen használ-e a kalcium? Sokan tudják rosszul a választ

Diagnosztika
2024. április 29. 13:04
Kalciumhiány, kalciumtúladagolás, szívbetegségek

A rendszeres kalcium-bevitel az élet alapvető feltétele, de mennyi az optimális mennyiség?

Az ajánlások szerint felnőtteknél a napi szükséges kalcium-bevitel 800 mg. A várandós vagy szoptató anyák napi kalcium szükséglete 1000-1300 mg. Kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással ennek a mennyiségnek az egésze, de legalábbis a jelentős része fedezhető.

Árt-e a szívnek és az ereknek a túl magas kalcium-bevitel?

Az elmúlt években újra és újra felvetődött a táplálékkal, illetve a gyógyszerek vagy táplálék-kiegészítők révén elfogyasztott túl sok kalcium esetleges negatív hatása. Egyesek a kalciumot egyfajta "szív- és érrendszeri méregnek" titulálták, aminek a szokásosnál (napi 800-1000 mg) magasabb adagjai súlyos szív- és érrendszeri következményekkel, például a stroke, a szívelégtelenség és a szívinfarktus fokozott kockázatával járhatnak.

Kiindulópontul azok a vizsgálatok szolgáltak, amik szerint a kalcium önmagában vagy D-vitaminnal kombinációban való nagydózisú adagolása növeli a szívinfarktus és a stroke kockázatát; megjegyzendő, hogy számos egyéb vizsgálat eredményei mindezt cáfolják.

Nemrégiben ez eddigi, megbízhatónak tekinthető vizsgálatok eredményeit, összesen 31 vizsgálat eredményeit összevetették és a napi 200 mg-tól a napi 2500 mg-ig terjedő kalcium-bevitel szervezetre kifejtett hatását tanulmányozták.

Az eredmények szerint napi 2000-2500 mg-os határig a kalcium bevitele tolerálható és kardiovaszkuláris szempontból is biztonságos, azaz a napi beviteli ajánlásokban szereplő napi mennyiség (800 mg) háromszorosának! az elfogyasztásakor sem kell fokozott szív- és érrendszeri kockázattal számolni.

Mégsem éri meg napi 2000 mg-nál többet fogyasztani

A napi 2000-2500 mg feletti kalcium-bevitel azért sem támogatandó, mert az fokozhatja a vesekövesség kockázatát. Emiatt a szakemberek elsősorban a táplálékkal (tejtermékek, olajos halak, ásványvizek) történő kalcium-bevitelt javasolják, mivel az kisebb eséllyel vezet vesekövességhez, mint az étrend-kiegészítőkkel szervezetbe juttatott kalcium.

Igen alacsony a magyar kalcium-fogyasztás

A hazai adatokat tekintve eddig sem kellett egy esetleges kalcium-"túlfogyasztás" okozta kardiovaszkuláris rizikótól tartani, ugyanis az átlagos hazai napi kalciumbevitel még az ajánlott napi referenciaértéket (800 mg) sem éri el, sem a nőknél, sem a férfiaknál.

A kalciumnak nincs allergiaellenes hatása!

A köztudatban még mindig tartja magát az a régi tévhit, hogy a kalcium egyfajta allergiamegelőző és -kezelő szer, miközben több vizsgálat igazolta, hogy a kalcium nem hat az allergiás reakcióra, nem előzi meg annak a fellépését és nem csillapítja a már megjelent allergiás tüneteket. Ebből következik, hogy például méh- vagy darázscsípés okozta panaszok esetén sem a kalciumos pezsgőtabletta a megfelelő megoldás!

Ha kalciumos gyógyszert vagy étrend-kiegészítőt szedünk

A kalcium különféle sók pl. kalcium-karbonát, -laktát vagy -glükonát formájában van jelen a patikaszerekben. A különféle sók szervezetbeni hasznosulása nagyjából megegyező. Napjainkban népszerűek a különféle természetes eredetű (pl. a korall-kalciumos) kalciumpótlók, amiket általában internetes forrásokon keresztül szereznek be a betegek. A csontokra kifejtett hatás ezeknél a szereknél, adott kalciumtartalomra vonatkoztatva, körülbelül azonos mértékű, mint az egyéb kalcium-sóknál tapasztalt, azonban a sok esetben bizonytalan tengeri eredet bevizsgálatlan minőséggel és például a nehézfém-szennyeződés kockázatával társulhat. Ügyelni kell tehát arra, hogy ki milyen forrásból szerez be kalciumot!

A kalciumos készítményeket javasolt étkezéssel egyidejűleg bevenni a minél nagyobb mértékű biohasznosulása érdekében.

A napi kalcium-adagot, ha patikaszerről van szó, célszerű 2-3 részre elosztva (reggel-délben-este) alkalmazni.

Ezek a természetes kalciumforrások

A kalcium az alábbi ételekben, élelmiszerekben található meg a legnagyobb mennyiségben:

  • tej, sajt és egyéb tejtermék,
  • leveles zöldségek – spenót, bordáskel, petrezselyem, kelkáposzta,
  • mák, szezámmag, chiamag (aztékzsálya-mag), mandula,
  • kalciummal dúsított tofu és egyéb élelmiszerek – müzlik, pékáruk,
  • nagy (min. 150 mg/l) kalciumtartalmú ásványvíz,
  • fehér bab, lencse,
  • szardínia, lazac.

Az emberi szervezet nem tud kalciumot előállítani, így a szükséges mennyiséget az elfogyasztott táplálékból kell fedezni. A kalcium megfelelő felszívódásához D-vitaminra van szükség: hiába fogyaszt valaki kalciumban gazdag ételeket, D-vitamin hiányában annak csak egy töredéke képes felszívódni.

Dr. Budai Marianna PhD.

szakgyógyszerész

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kalciumhiány: komoly problémát okozhat, ha nem vesszük észre időben



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# kalcium # omega-3 # szív- érrendszeri betegségek # szívbetegség

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés