Ezeket látta már?

Ez különbség a köszvény és a reuma között! Hasonlók a tünetek, mégis más

köszvény reuma hasonló tünetek ízületi gyulladás kezelése

Köszvény vagy reuma esetén hasonlók is lehetnek a tünetek - nem mindegy mi a diagnózis, mert máshogy kell kezelni őket.

A reumatoid arthritisz és a köszvény egyaránt az ízületi gyulladások közé tartozik, mindkettő a kisebb ízületeket érintheti, és mindkettő komoly fájdalommal járhat együtt. Kialakulásuk oka azonban különböző, és más-más terápiát igényelnek.

Az ízületi gyulladás (arthritis) több tucat mozgásszervi panaszt magába foglaló betegségcsoport, közös azonban bennük, hogy az ízületek fájdalmas gyulladásával, merevségévével, a mozgás beszűkülésével járnak együtt. Kialakulásuk oka, a lehetséges terápiás módszerek azonban igen eltérő, ezért fontos a megfelelő diagnózis.

A leggyakoribb ízületi panaszok közé tartozik a reumatoid arthitisz és a köszvény. Hasonló tüneteik miatt a laikusok könnyen összekeverhetik őket. Érdemes azonban ismerni néhány olyan kulcstényezőt, mely megkönnyítheti a diagnózist, és ezzel azt is, hogy a lehető legjobb gyógymódot kaphassuk meg. Természetesen, a betegség megállapítása szakorvos feladata, és a tünetek ismeretében a szakember a legtöbbször gyorsan meg is tudja mondani, az ízületi gyulladás mely típusáról van szó.

Másképp fáj a köszvény és a reumatoid arthritisz

A két betegség teljesen más kiváltó okra vezethető vissza. A reumatoid artritisz autoimmun betegség, vagyis (nagyon leegyszerűsítve) a szervezet saját immunrendszere támadja meg az ízületeket. A köszvény oka ezzel szemben a szervezetben felhalmozódó húgysav (purin), melynek kristályai lerakódhatnak az ízületekben.

A reumatoid artritisz és a köszvény egyaránt komoly fájdalommal, az ízületek duzzadtságával és merevségével, az érintett terület kipirosodásával, valamint a mozgás beszűkülésével jár együtt. A köszvény azonban rendkívül jellegzetes és intenzív, rohamokban vagy hullámokban jelentkezik, a beteg úgy érezheti, mintha tüzes kést szúrnának a testébe. A reumatoid artritiszben szenvedő betegek ezzel szemben mérsékelt vagy fokozatosan erősödő fájdalomról számolnak be.

Mindkét probléma főként a kisebb ízületeket érinti. A köszvény jellemzően a nagylábujj ízületében, a lábfejben, a bokában okoz panaszokat, míg a reumatoid artritisz bármely ízületben előfordulhat, de nagyon gyakori a kézben, a csuklóban, a vállban, a térdben, a lábfejben.

A köszvény és a reumatoid arthritisz 8 jellegzetes különbsége

Néhány jellegzetesség megléte vagy éppen hiánya szintén segíthet megkülönböztetni a két betegséget:

  1. A reumatoid artritisz gyakrabban érinti a nőket, a köszvény azonban inkább a férfiak betegsége. Az előbbi betegség bármely életkorban előfordulhat, míg az utóbbi jellemzően a 40 év felettiek életét nehezítheti meg.
  2. A köszvénnyel kapcsolatos fájdalom nem szimmetrikus (vagyis általában csak a test egyik oldalát érinti), és rohamról rohamra más-más ízületet érinthet. A reumatoid artritisz esetén a tünetek szimmetrikusan jelentkeznek, a test mindkét oldalát érintik, és általában ugyanazokban az ízületekben jelentkeznek.
  3. Reumatoid artritisz esetén előfordulhat, hogy a betegség progressziójával egyre több és több ízület lesz érintett (tehát először például csak az ujjakban érezhető a fájdalom és a merevség, majd később a csuklóban, a könyökben, a vállakban is).
  4. Az ízületek reggeli merevsége nagyon gyakori a reumatoid artritisz esetén, sokszor egy óra is kell, mire az ízületek kellően „bemelegednek”. A betegek állapota általában mozgást követően javul. Ez a jelenség köszvény esetén kevésbé jellemző.
  5. A köszvényes fájdalom általában este kezdődik, és 12-24 órán belül éri el a csúcspontját. A fájdalom mozgásra nem enyhül.
  6. Az intenzív fájdalommal járó köszvényes rohamot purinban gazdag ételek (pl. vörös húsok, tengeri herkentyűk), a nagyobb mennyiségű alkohol is kiválthatják.
  7. A köszvényes betegeknél, az emelkedett húgysavszint következményeként idővel ún. tophi, vagyis köszvényes csomó alakulhat ki. Ezek az apró, kemény kőszerű képződmények az ízületekben jelennek meg, és akár azok mozgatását is akadályozhatják. Szélsőséges esetben még szabad szemmel is láthatóak ezek az elváltozások. Reumatoid artritisz esetén tophus nem alakul ki.
  8. Súlyos, előrehaladott betegségnél a reumatoid artritisz akár az ízületek olyan komoly gyulladását és roncsolódását okozhatja, hogy azok el is torzulhatnak. 

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Köszvény: ezeket az ételeket érdemes kerülni, hogy csillapodjon a fájdalom

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#köszvény

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához