Ezeket látta már?

Erős, krónikus fejfájás: ilyen korai tünetekkel kezdődik az agy egyik daganatos betegsége

krónikus erős, fejfájás hipofízis agydaganat korai tünet

Veszélyesnek és ritka problémának tűnhet, ám valójában igen sokaknál alakul ki.

Az agyalapi mirigy (hipofízis) adenómája

Az agyalapi mirigy jóindulatú daganatai kóros mennyiségű hormont termelnek, amely számos betegséget okozhat, így például

 • óriásnövést (gigantizmus),
 • a koponya, az arc, a végtagok és a mellkas aránytalan megnagyobbodását (akromegália),
 • Cushing-kórt, 
 • pajzsmirigy-túlműködést,
 • menstruációs problémákat (amenorrea).

Túlnyomó többségük jóindulatú adenoma, rosszindulatú daganat a hipofízisben ritkán képződik, de mindenképp nagy károkat képes okozni a szervezetben.

Az agyalapi mirigyen kialakult daganat, adenoma, bár nem rákos képlet, de jelentős befolyást gyakorolhat a hormonháztartásra, így a szervezet működésére, és kezeletlenül súlyos károkat okozhat.

A hipofízis jóindulatú daganata első hallásra igen veszélyesnek és ritka problémának tűnhet, ám valójában igen sokaknál alakul ki, és szerencsére az esetek legnagyobb részében teljes felépülés vár a betegre. Hogy milyen tünetek utalhatnak a hipofízis adenoma jelenlétére, és hogy mi ilyenkor a teendő, arról dr. Polyák Annamáriát, a Budai Endokrinközpont endokrinológusát kérdeztük.

Hipofízis adenoma: jóindulatú daganat az agyalapi mirigyen

Az agyalapi mirigy – azaz a hipofízis- igen fontos belső elválasztású mirigyünk, mely több hormon előállításáért felelős. Ez felel ugyanis az oxitocin, a vazopresszin, LH, FSH, MSH (melanin termelését serkenti) prolaktin, a növekedési hormon, a TSH, valamint az ACTH, vagyis a mellékvese-stimuláló hormon termelődéséért.

Az itt kialakult jóindulatú daganat az adenoma, ami bár nem rákos képlet, viszont jelentős befolyást gyakorolhat a hormonháztartásra, így a szervezet működésére, és kezeletlenül súlyos károkat okozhat. Hogy milyen betegséget, tüneteket okoz, az attól függ, hogy melyik hormon termelésére gyakorol hatást. Érdemes tudni, hogy a daganat okozhatja az adott hormon/hormonok túltermelését, illetve hiányát is.

A hipofízis adenoma tünetei

 • testsúlyváltozások
 • látászavar
 • tejcsorgás terhesség/szoptatás nélkül (férfiaknál is)
 • meddőség
 • óriásnövés/akromegália (túlzott növekedés)
 • izomgyengeség
 • pigmentációs rendellenességek
 • krónikus fejfájás
 • fáradtság
 • menstruációs zavarok

Prolaktinoma- gyakoribb, mint hinnénk

A meddőség hétterében igen gyakran endokrin zavarok állnak, ám ennek kapcsán viszonylag kevés szó esik a prolaktinomáról, mely az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozta magas prolaktin szinttel jár. Ezen hormon mennyisége ugyanis csupán terhesség és szoptatás során ugrik meg, más esetekben igen kevés termelődik belőle. Prolaktinoma esetén azonban a daganat jelenléte fokozza a prolaktin termelését, ami olyan tünetekkel járhat, mint a szoptatás nélküli tejcsorgás, az emlők feszülése, hüvelyszárazság, fokozott szőrösödés, túlsúly, menstruációs zavarok, valamint meddőség. Bár sokan úgy gondolják, igen ritka problémáról van szó, ám egyáltalán nem az, ráadásul a hipofízis adenómák közül a leggyakoribb.

Mit lehet tenni hipofízis adenoma gyanújánál?

A probléma diagnózisához vérvételen kívül képalkotó vizsgálatokra van szükség (CT, MRI) Mint azt Dr. Polyák Annamária, a Budai Endokrinközpont endokrinológusa elmondta, az agyalapi mirigy jóindulatú daganata jó esetben csupán gyógyszeres terápiát igényel, ám előfordulhat, hogy műtéti beavatkozás, illetve mindkettő indokolt. Viszont jó hír, hogy amennyiben még idejében megkezdődik a kezelés, úgy a beteg akár teljesen felépülhet.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mirigydaganat tünetei: túlsúly és állandó fáradtság jelzi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Daganatos betegségek

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához