Ezeket látta már?

Málnanyelv és nyelvdiagnosztika

"Málnanyelv"... Mi is az a nyelvdiagnosztika? A nyelv színe árulkodó jele lehet annak, hogy valamilyen emésztőszervi betegségben szenvedünk. Dr Lásztity Natália belgyógyász szakorvos segít eligazodni a tünetek között.

A nyelvünk nem csak arra jó, hogy ízleljünk vele, adott esetben arra is felhívhatja a figyelmünket, hogy valami nem úgy működik, ahogy kell. A színe és a megváltozott érzékelésünk árulkodó jele lehet annak, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. A legkönnyebben az emésztőrendszer elváltozásait és a vitaminhiányt lehet leolvasni a nyelvünkről. A módszerről Ördög Nóra műsorvezető, Pataki Zita időjós és Völgyesi Gabi énekesnő beszélgettek a szakorvossal.

Málnanyelv és nyelvdiagnosztika

Dr Lásztity Natália belgyógyász szakorvos, gyermekgyógyász szerint a nyelvdiagnosztika szó csalóka lehet, hiszen valójában minden orvos, minden vizsgálat alkalmával, azzal kezdi a testi tüneteink feltérképezését, hogy megvizsgálja a nyelvünket. Azt mondjuk áááh, és máris fény derül sok mindenre.

Az első benyomás, ami az orvost éri az a beteg arca. Maga a nyelv ilyen szempontból nagyon informatív hiszen kiderül, hogy milyen a beteg általános állapota. A normál szájhigiénia és az egészséges szervezet mellet is van némi lepedék a nyelvünkön. - folytatja a doktornő. "A nyelv az emésztőrendszer részét képzi így a különböző lepedékességből következtetni lehet adott betegségekre, ami annyiban segít, hogy milyen irányba induljunk tovább."

"Normál esetben a nyelv felületén lehet egy vékony lepedékréteg, mivel a szájban körülbelül száz féle baktérium él, aminek kétharmada a nyelven található." - hangsúlyozza Dr Lásztity Natália. A vastagabb fehér lepedék utalhat a bélrendszer rendellenességeire, a gyomorrontásra, a nem megfelelő folyadékellátásra. Előfordul, hogy a lepedék sötétebb sárgás színű, ez vesebetegségre utalhat, úgyan úgy, ahogy a bőr sárgasága is a vese diszfunkciójának az egyik tünete.

A lepedékeken kívül más tüneteket is produkálhat a nyelvünk. A vérszegénység például a nyelv alap állapotát is megváltoztathatja, felülete elsimul, és nagyon fényes lesz, elveszíti a normál színét és a papillák nem látszódnak.

A különböző fertőzések következtében a nyelvről leválik a teljes lepedék réteg és túlzottan is láthatóvá válnak a papillák, és úgynevezett málnanyelv alakul ki, ami a vitamin, elsődleges a B-vitamin hiány biztos jele. A B12 vitamin hiánya például okozhat berepedezett nyelvet. A gyulladt nyelv, pedig egyszerűen fáj, így minden ételt csípősnek érzünk.

A nyelvdiagnosztika élő példája Pataki Zita, aki saját magán vette észre, hogy valami nem stimmel. "Fél évvel ezelőtt a nyelvemen vettem valamit észre, hogy nagyon nem stimmel, és a hasam is megfájdult. Ahogy a doktornő is mondta a fehér lepedék az a bélrendszer köthető. Miután elmentem az orvoshoz kiderült, hogy glutén érzékeny lettem. Teljesen látható jele volt a nyelvemen a betegségnek, és amint elhagytam a lisztes dolgokat elmúltak a tünetek." - emlékezett vissza az időjós.

A diagnosztikák iránt részletesebben érdeklődők számára ajánljuk rovatunkat!

Forrás: Napidoktor
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához