Ezeket látta már?

Mire jó a PET-CT? Így állapítja meg a rák súlyosságát, stádiumát a vizsgálat

PET-vizsgálat, MR vizsgálat, PET, MR, CT, FDG, rák felismerése

A PET/CT vizsgálatban két módszert egyesítenek: a PET és a CT technikát.

A PET szó egy orvosi vizsgáló módszer (pozitronemissziós tomográfia) kezdőbetűinek rövidítése. Ez ma a daganatos betegek diagnosztizálásában az egyik legkorszerűbb képalkotó vizsgáló eljárás. A korábban alkalmazott képalkotó eljárások (az ultrahang, a CT és az MRI) a szervek szerkezetét, anatómiai elhelyezkedését mutatják.

Mire jó a PET vizsgálat?

A PET vizsgálat sajátossága, hogy nem az anatómiai viszonyokat, hanem a szervek működésbeli sajátosságait (pl. vérkeringés, anyagcsere stb.) ábrázolja. A különböző betegségek mindig először a megbetegedett szerv működésében okoznak elváltozást, és ezt csak később kíséri a méretbeli (anatómiai) elváltozás. Ily módon a PET vizsgálat már nagyon korán képes jelezni a daganatos elfajulást.

A vizsgálat lényege, hogy különböző biológiai anyagokat (glükózt, aminosavakat stb.) speciális izotópokkal jelölnek meg, amelyek a bomlásuk során pozitronokat bocsátanak ki. Innen származik a vizsgálat orvosi elnevezése is (pozitronemissziós = pozitronkibocsátó tomográfia). Az izotóppal jelölt anyagot a betegnek beadva megfelelő képalkotó eljárással láthatóvá lehet tenni.

A PET vizsgálat során alkalmazott izotópokat részecskegyorsítóban állítják elő. Az alkalmazott izotópok nagyon rövid felezési idővel rendelkeznek, ezért a vizsgálat csekély sugárterhelést jelent a betegnek. (A felezési idő azt mutatja, hogy a sugárzó izotóp menyi idő alatt veszíti el sugárzó képességének az 50 százalékát.)

A leggyakrabban használt izotóppal jelölt anyag a fluoro-dezoxi-glükóz (rövidítve FDG). Ez az anyag a rosszindulatú sejtekre jellemző gyors glükóz anyagcsere miatt a daganatokban felhalmozódik. Az FDG a glükózzal ellentétben nem bomlik tovább, hanem változatlan formában a vesén keresztül kiválasztódik. Másfél óra alatt gyakorlatilag a beadott anyag fele kiürül.

A PET vizsgálathoz szükséges előkészületek

A vizsgálat kórházi tartózkodást nem igényel. A megelőző 6 órában nem szabad enni, a megfelelő (1,5 – 2 liter) folyadékfogyasztásra azonban figyelni kell.

A vizsgálathoz szükséges jelölőanyagot általában intravénás injekció formájában adják be a betegnek. Ezután várni kell mintegy 60-120 percet, hogy az izotóppal jelölt anyag felszívódjon. Ezt az időszakot teljes nyugalomban, egy elkülönített helyiségben tölti a beteg.

PET/CT: ebben segíthet

A PET/CT vizsgálatban két módszert egyesítenek: a PET és a CT technikát. Ezeket egy időben, egymás mellett alkalmazva lehetővé válik a normális és a kóros működési állapotok megjelenítése és a CT segítségével a testről készített merőleges metszetekkel azok pontos térbeli ábrázolása is.

A PET/CT vizsgálatot három orvosi területen alkalmazzák:

  1. az onkológiában,
  2. az ideg- és elmegyógyászatban
  3. és a kardiológiában.

A rosszindulatú betegségek felismerésére végzett vizsgálatok 85-90 százalékot tesznek ki az összes PET/CT vizsgálat közül.

A módszer nagy előnye, hogy egyetlen vizsgáló eljárás keretében megállapítható a betegség súlyossága és stádiuma, ami megszabhatja a további kezelés irányát. A PET/CT segíthet a szövettani vizsgálat helyének kijelölésében is. A daganat izotóp felvétele meghatározhatja a legintenzívebb anyagcseréjű helyeket a szervezetben, ahonnan a szövettani mintavételt célszerű elvégezni.

A vizsgálat megmutathatja a daganatellenes kezelés eredményességét

Ha a kezelés nem pusztította el valamennyi ráksejtet, a vizsgálat jelzi, hogy további kezelésre van szükség. Amennyiben a kezelés sikeres volt, a PET/CT vizsgálat eredménye megnyugtató lehet.

Terhesség esetén nem végezhető el a PET vizsgálat, de a szoptatás nem zárja ki ezt a módszert. Cukorbetegeknél a vizsgálat előtt közel normális szintre kell csökkenteni a vércukrot. A beadott anyagnak a szervezetre gyakorolt kémiai hatása nincsen, az eljárás allergiás reakció szempontjából veszélytelen.

A PET-vizsgálat menete

A vizsgálat megkezdése előtt a szakembereknek feltétlenül tudniuk kell arról, ha a páciens várandós, szoptat vagy klausztrofóbiás.

Fontos továbbá megemlíteni az orvosnak:

  • ha a betegnek előfordult már súlyos allergiás reakciója;
  • ha az elmúlt időszakban vagy a vizsgálat végzésekor olyan krónikus betegségben szenved, mint például a cukorbetegség;
  • ha vitaminokat, táplálékkiegészítőket vagy gyógynövénykészítményeket szed.

A vizsgálatot megelőző esetleges étel-ital fogyasztási tilalomról előzetesen tájékoztatják a beteget. Ezeket az instrukciókat feltétlenül be kell tartani.

A vizsgálat során először a speciális izotópot a szervezetbe juttatják. Ezt követően a páciensnek nyugalomban kell feküdnie a PET-szkennerben. A szkenner rögzíti, hogy mely szövetek, sejtek milyen mennyiségben használják fel a bejuttatott „nyomjelző” anyagot.

A vizsgálat időtartama hozzávetőleg 20 perc.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így oldható fel az MR-vizsgálat miatti szorongás, klausztrofóbia

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

daganat

Forrás: onkol.hu/EgészségKalauz