Mit tegyek, ha koronavírus gyanúm van?

#koronavírus #háziorvos #koronavírus tünetei #Covid-19
2020.03.26.
Mit tegyek, ha koronavírus gyanúm van?

Milyen tünetekre figyeljünk feltétlen, és mit tehetünk, ha a háziorvos vonala folyamatosan foglalt?

Az első és legfontosabb, hogy racionálisan lássuk a tüneteinket, vagyis mérjük fel, valóban a koronavírus tüneteit tapasztaljuk-e. Ha a válaszunk igen, fontos, hogy telefonon orvossal is konzultáljunk!

Mik a pontos tünetek?

A COVID-19 (COVID = coronavirus disease azaz koronavírus okozta megbetegedés | 19 = 2019) leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, amelyek leginkább az influenzához hasonlíthatók. A betegek többnyire belázasodnak és szárazan köhögnek, mellette tapasztalhatnak légszomjat, izomfájdalmat, légzési nehézségeket és fáradékonyságot. A legújabb megfigyelések alapján hasmenés és étvágytalanság is előre jelezheti a koronavírust. Ritkán alakul ki súlyosabb eset, amikor tüdőgyulladás, heveny légzési elégtelenség, sőt akár szepszis (vérmérgezés), valamint keringési és szervi elégtelenségek jelentkezhetnek.

Mit tegyek, ha amúgy is beteg vagyok?

Mivel a betegség súlyos formája azoknál alakul ki gyakrabban, akiknek valamilyen krónikus alapbetegsége van, ezért az életveszélyes állapot elkerülése érdekében érdemes a lehető leghamarabb orvosi tanácsot kérni. Magasabb a rizikófaktor a magas vérnyomással, szív- és érrendszeri betegségekkel, cukorbetegséggel, májbetegséggel, légzőszervi megbetegedéssel, daganatos betegséggel és autoimmun betegségekkel küzdők számára. Lehetőleg ne menjen közösségbe, próbáljon meg fokozottan odafigyelni a higiéniára és konzultáljon kezelőorvosával.

Mit csináljak, ha szinte biztos vagyok benne, hogy elkaptam?

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja, esetleg olyan személlyel találkozott, akitől elkaphatta a fertőzést, mihamarabb kérjen telefonos orvosi segítséget. Magyarország kormánya készített egy tájékoztató weboldalt, valamint létrehozott egy információs vonalat, amivel egy a probléma: rendkívül terheltek. Saját és embertársai érdekében is fontos, hogy megerősítsék vagy kizárják Önnél a betegséget, ezért azt javasoljuk, hogy lépjen kapcsolatba az EgészségKalauz Orvosa válaszol rovatában háziorvosainkkal és kérjen tőlük tanácsot.

Kattintson IDE, és hívja az Egészségkalauz orvosait! Most ingyen kipróbálhatja a szolgáltatást!

Ha koronavírusra gyanakszik, ne essen pánikba, helyette hívja az Egészségkalauz orvosait! Forrás: EgészségKalauz
Forrás: EgészségKalauz