Ezeket látta már?

Óraátállítás: 5 tipp, amivel átvészelheti az átmeneti időszakot

óraátállítás, előreállítás, nyári időszámítás

Fontos dátumhoz közelítünk a naptárban: hamarosan itt a tavaszi óraátállítás napja, azaz a nyári időszámítás kezdete! Innentől egy órával tovább lesz világos, és egy órával kevesebbet alhatunk aznap.

Sokszor már nem is látjuk az értelmét az óraátállításnak: emiatt késünk találkozókról, munkahelyről, ha figyelmetlenek vagyunk. Mégis, hogy lehet átvészelni az átmeneti időszakot? Adunk pár tippet!

2022. március 27-én, vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előreállítani az órát. Jövő hétvégén kezdődik a nyári időszámítás, ismét kevesebbet alhatunk egy órával. Cserébe hosszabbak lesznek a nappalok, később kell lámpát kapcsolni. Viszont jobb lesz lélekben felkészülni, hogy összezavarodhat az alvásritmus, és fáradtabbak lehetünk az óraátállítást követő napokban. Annál is inkább, mivel március 26-a szombat ráadásul áthelyett munkanap: ledolgozzuk a március 14-i hétfőt.

Tavaszi óraátállítás - nyári időszámítás

Folyamatosan vitáznak afölött, hogy még mindigg hasznos-e az óraátállítás. Mellette szólnak az érvek, miszerint áramot takarítunk meg, csökken a autóbalesetek és bűnözés száma, és még a üzleteknek is jót tesz. Akik ellene vannak azt mondják, nincs bizonyítva hogy áramot lehet ezzel spórolni, és egészségügyi kockázatokkal is jár.

Egy kutatás azt bizonyítja, hogy a gyermekek egészségét javítja, ha az órákat egy órával átállítják. Angliában, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, Norvégiában, Dániában, Észtországban, Svájcban, Brazíliában és a portugál Madeira-szigeten 23 000 darab 5-16 év közötti gyermeket hasonlítottak össze a kutatók.

A gyerekekre elektoromos eszközöt szereltek fel , amik mérték a test aktivitását. Azt találták, hogy nyáron este 9 után 20%-al nagyobb aktivitást mutattak, mint télen, amikor már abban az időben természetesen sötét van. Tehát ez a fajta óraátállítás segíti a megfelelő bioritmus kialakulását.

Hogyan vészelje túl az óraátállítást követő átmeneti időszakot?

  1. Adjon időt rá, hogy kialudja magát. Figyeljünk arra, hogy ne borítsuk fel cirkadián ritmusunkat, erre a reggeli ébredéskor kell legjobban figyelni, hogy később az éjszakai alvás minősége megfelelő legyen.
  2. Fokozatosság. Ha tudja, hogy érzékeny az idő-váltásra, akkor a legjobb, ha felkészíti a testét az időeltolódásra. Ha egy hetet szán a dologra, próbáljon minden este az előzőnél nagyjából tíz perccel előbb lefeküdni, és másnap reggel 10 perccel előbb felkelni. Az időérzékenyek, például csecsemők és kisgyermekek számára hasznos lehet a napsütés, az étkezés, a fürdők és a könyvek "késleltetése".
  3. A tökéletes alváskörnyezet. A legjobb minőségű alvás érdekében biztosítsa, hogy a szoba csendes, hűvös, sötét és kényelmes legyen.
  4. Távolítsa el az elektronikát. Mivel az óraátállítás megzavarhatja a cirkadián ritmust, minimalizálja az esetleges egyéb zavarokat, amelyek megakadályozhatják a tökéletes éjszakai alvást. Távolítsa el a mobiltelefonokat és a tableteket, vagy állítsa őket némára az alvászavarok csökkentése érdekében.
  5. Futni jó. A reggeli napfény segíti a belső test órájának szinkronizálását és az új időhöz való alkalmazkodást. A kellemes fáradtság még arra is alkalmas, hogy jobban aludjon az tőle az ember éjszaka.

Tudja meg, hogy tud a melatonin segíteni a cirkadián ritmus beállítását! Katt tovább!

Forrás: EgészségKalauz