Ezeket látta már?

Pacemakeres betegen végezhető már MRI-vizsgálat - nálunk is!

Magyarországon körülbelül 35.000 pacemakeres beteg él, akiknek nagy része 65 évesnél idősebb. Ebben az életkorban az MRI (mágneses-rezonancia) vizsgálat szükségének esélye megduplázódik, továbbá becslések szerint a pacemakeres betegek körülbelül 50-75%-ának lesz szüksége MRI vizsgálatra a pacemaker beültetést követően. A kardiovaszkuláris terápia területén áttörést jelentő technológia 2010. február óta hazánkban is elérhető az egész ország területén. Magyarországon a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjában történik a legtöbb pacemaker készülék beültetés és már közel 100 MRI kompatibilis készülék beültetése megtörtént.

A technológia alkalmazásával a pacemakeres betegek számára is teljesen biztonságossá vált az MRI vizsgálatokon való részvétel

Pacemakeres betegen végezhető már MRI-vizsgálat - nálunk is!

Körülbelül 2 millió beteg él Európában beültetett szívritmus-szabályozóval, de az MRI-kompatibilis pacemaker kifejlesztéséig a pacemakeres betegek nem vehettek részt biztonságosan MRI vizsgálaton. Ennek az az oka, hogy az MRI berendezés által gerjesztett mágneses mezők károsíthatják az eszköz működését, illetve ez által veszélyeztethetik a beteg biztonságát. Becslések szerint a pacemakeres betegek körülbelül 50-75%-ának lesz szüksége MRI vizsgálatra, a pacemaker beültetést követően.

MRI-kompatibils pacemakerek...

"Magyarország 2010-ben a világon az elsők között tette széleskörűen elérhetővé a betegek számára az MRI-kompatibilis pacemakert, hiszen a hazai, körülbelül 35.000 pacemakeres beteg nagy része 65 évesnél idősebb, és 60 éves kor felett az MRI vizsgálat szükségességének esélye megduplázódik, így szakmai szempontból ez egy nagyon jelentős innováció. A magyarországi kardiológus szakma általános vélekedése az új technológiáról az, hogy az MRI-kompatibilis szívritmus-szabályozó eszköz a jövő technológiája a kardiovaszkuláris terápia területén, és néhány éven belül kiszoríthatja a hagyományos pacemaker eszközöket, mivel az MRI használata egyre inkább elterjedté válik" – mondta el Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Magyar Kardiológusok Társasága elnöke.

"Hazánkban mind a 15 (4 fővárosi és 11 vidéki) akkreditált pacemaker centrumban végeznek ilyen beültetést, eddig összesen több, mint 200 beteg kapott MRI-kompatibilis eszközt és mostanra vált szakmailag értékelhetővé az eddig beültetett eszközök teljesítménye. Az eszközt az Országos Egészségpénztár 100%-ban finanszírozza" – hívta fel a figyelmet Dr. Gellér László a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központ Elektrofiziológiai laborjának vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága Aritmia és Pacemaker Munkacsoport vezetője.

Az MRI (mágneses-rezonancia vizsgálat) a legfontosabb a lágy szövetet feltáró képalkotó vizsgálatok közül, hiszen olyan információkat tesz láthatóvá, melyeket a röntgen, ultrahang illetve CT berendezés nem. Ez pedig a betegségek korai felismerése, a pontos diagnózis felállítása és a kezelés szempontjából elengedhetetlen. Az MRI vizsgálatok jelentősége, valamint elterjedtsége hazánkban is egyre nő. Vannak olyan esetek, amikor az MRI vizsgálatot javasolja a kezelőorvos, és a vizsgálat nem váltható ki egyéb módszerrel idő-, vagy diagnosztikai információ vesztesége nélkül.

"Az MRI-kompatibilis pacemaker felépítésben nem különbözik a hagyományos pacemakerektől, azonban számos alkatrészt megváltoztattunk benne annak érdekében, hogy az MRI berendezés ne legyen hatással az eszköz működésére. Magyarországon 5.000, 60 éves kor fölötti beteg részesül pacemaker beültetésben (új eszköz, vagy meglévő eszköz cseréje) évente. Az idősebb betegek általában 2-3 betegségben szenvednek egyszerre, melyek közül az egyik kezelhető pacemakerrel, ezért nagy előny a beteg számára, ha a beültetett eszköz nem zárja ki az MRI vizsgálatot" – tette hozzá Tamás Viktor, a technológiát kifejlesztő Medtronic magyarországi leányvállalatának vezetője.

Az amerikai székhelyű vállalat ezt a problémát kívánta megoldani az MRI-kompatibilis pacemaker kifejlesztésével. Az eszköz rendelkezik a TÜV (vezető nemzetközi, műszaki tanúsításokat kiadó vállalat) által kiállított CE minősítéssel, melynek köszönhetően forgalomba hozható az Európai Unió tagállamaiban, továbbá azt tanúsítja, hogy az eszköz használható teljes testre kiterjedő MRI vizsgálat során.

Az egyik legfontosabb pacemaker centrum Magyarországon, ahol a legtöbb szívritmus-szabályozó beültetést végzik éves szinten, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja. "A Kardiológiai Központban eddig közel 100 MRI-kompatibilis pacemakert ültettünk be, az eddigi tapasztalatok alapján az operáció és az azt követő időszak minden beteg esetében panaszmentesen telt. Az MRI-kompatibilis szívritmus-szabályozó beültetése megegyezik a hagyományos pacemakerével, így a betegnek nem kell többletkockázatokkal számolnia. A betegeknek saját kardiológusukkal kell konzultálniuk arról az eszköz beültetéséről" – tette hozzá Prof. Dr. Merkely Béla.

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja

A Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központja (www.kardiologia.hu) egy intervenciós kardiológiai centrum, jelentős diagnosztikai kapacitással. Több mint egy hagyományos kórház, mert speciális, különböző eszközökkel végzett szívgyógyászati diagnosztikus és terápiás beavatkozások elvégzésére alkalmas klinika. Ilyenek többek között a szívultrahang vizsgálat, CT és MRI vizsgálat, koszorúérfestés és tágítás, a különböző szívritmuszavarok szívkatéterrel történő vizsgálata és kezelése, illetve különböző pacemakerek és defibrillátorok beültetése.

Mint egyetemi klinika, a gyógyító-megelőző betegellátás mellett, az egyetemi klasszikus "hármas" feladat mindegyikében jelentős részt vállal. A klinikán háromnyelvű (magyar, angol, német) graduális orvosképzés folyik. Az intézet emellett részt vesz a posztgraduális szak- és továbbképzésben, az alap- és ráépített szakvizsgára való felkészítésben, valamint a Doktori Iskola PhD-képzésében. A gyógyító munkát kiegészíti a kísérletes és klinikai kutató munka, melyben nemzetközi hírű szakemberek vezetésével fiatal orvosok és orvostanhallgatók számára biztosít lehetőséget tudományos kutatás végzésére.

Pacemaker központok az alábbi városokban találhatók Magyarországon:

Budapest (4 db), Győr, Tatabánya, Szombathely, Zalaegerszeg, Balatonfüred, Pécs, Szeged, Debrecen, Nyíregyháza, Miskolc, Cegléd

Forrás: Sajtóközlemény
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához