Ezeket látta már?

Vörösiszap: a szűrőállomás működéséről

Iszapömlés - Eddig ezren voltak az egészségügyi szűrőközpontban Devecserben. Eddig csaknem ezren vettek részt az iszapkatasztrófa által érintett települések lakosai közül az ingyenes szűrővizsgálatokon a Kormányzati Egészségügyi Szűrőközpontban Devecserben - tájékoztatta az intézmény vezetője az MTI-t.

Nagy Zoltán elmondta, hogy az egészségügyi szűrőközpont egy hónapja működik, a környező hét település csaknem nyolcezer lakosa számára ingyenesen, előjegyzéssel biztosítják a vizsgálatokat. A legnagyobb számban légzésfunkciós vizsgálatokat és laborvizsgálatokat végeznek, a szűrőközpontból az elmúlt 4 hétben 300 labormintát továbbítottak az ajkai kórházban működő laboratóriumba - mondta a főorvos.

Vörösiszap: a szűrőállomás működéséről

Kiemelte, hogy január elseje óta egyre nagyobb számban jelentkeznek a szűrésekre, a lakosság mellett a kármentesítésben dolgozók és a segélyszervezetek önkénteseinek vizsgálatát is itt végzik.

Nagy Zoltán hangsúlyozta, hogy az ott élők számára nagyon megnyugtató a szűrőközpont működése, és annak révén más, nem a vörösiszap által okozott betegségekre - cukorbetegség, magas vérnyomás - is fény derül.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat legmodernebb berendezésekkel ellátott mobil tüdőszűrő állomása februárban újra a központ udvarán működik, az addigra előjegyzett betegek esetében a vizsgálat után azonnal kiértékelik az eredményeket.

Nagy Zoltán elmondta, hogy a légzésfunkció vizsgálatára az ország egyik legmodernebb spirométerét használják, a laborvizsgálatokon a teljes vérkép mellett a máj- és a vesefunkció vizsgálatát, illetve a vérben az elektrolitok mennyiségét is kimutatják (ez a nehézfémek által okozott elváltozásokat jelzi).

Az új szűrőközpontban az EKG, a mellkasröntgen, a belgyógyászati és a tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatok mellett gyermekgyógyászati vizsgálatot végeznek. A rendelőkben lehetőség van szemészeti, fül-orr-gégészeti, sebészeti és nőgyógyászati vizsgálatokra is - tette hozzá.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) közösen felvilágosító előadást terveznek annak érdekében, hogy az ingyenes és önkéntes szűréseken minél többen vegyenek részt, hiszen itt "várólista nélkül mindenki azonnal sorra kerül"- fogalmazott a központ vezetője.

Az egészségügyi szűrőközpont a munkájáról hetente jelentést készít az ÁNTSZ-nek, a megjelentek számáról szakmákra lebontva összefoglaló kimutatást közölnek. A főorvos elmondta, hogy a laboreredményeknek és a szűrővizsgálatok eredményeinek részletes szakmai értékelését hat hónap után elvégzik, és ha bármilyen eltérés mutatkozik, tovább folytatják a szűréseket és a lakosság egészségi állapotának nyomon követését.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához