Ezeket látta már?

Lábszárfekély: emiatt fontos, hogy kezelje a visszértágulatot

fekély, visszértágulat kezelés

Az álló-és ülőmunka, valamint a mozgásszegény életmód miatt sokaknál visszértágulatok alakulnak ki, ami nem csak esztétikailag zavaró, de fájdalmas és igen veszélyes is, hiszen lábszárfekélyhez és mélyvénás trombózishoz is vezethet.

Dvorák Márton, a Trombózis-és Hematológiai Központ mozgásterapeutája a vénás értorna jótékony hatásairól beszélt.

Vénás érhálózat: ezt érdemes tudni

A vénák a hajszálerek felől vezetik el az oxigénben szegény, széndioxidban gazdag vért a szív felé. Faluk vékony és tágulékony a kötőszöveti rostoknak, kollagénnek és a simaizomnak köszönhetően. A vénákban szelepek is találhatók, melyek megakadályozzák a vér visszafelé áramlását, mivel az artériákkal ellentétben több helyen is a gravitáció ellen kell dolgozniuk, hogy a vér visszakerüljön a szívbe. A vér áramlását a vénákban izmok is segítik- mozgás során összeszorítják az ereket, és a vért a szív felé továbbítják.

Sajnos vannak esetek (főleg álló/ülőmunka esetén), amikor a vénák izmai, esetleg szelepei meghibásodnak- ekkor a véráramlás nem lesz megfelelő, lelassul. Az erek kitágulhatnak, kialakulnak a bőr felszínéből kitüremkedő kacskaringós visszértágulatok, melyek látványra zavarók, fájdalmasak, ráadásul megnő ekkor a mélyvénás trombózis fellépésének esélye is.

Vénás értornával a vénák egészségéért

Mind terápia, mind prevenció gyanánt remek kezelési módszer a vénás értorna, melynek hatására a keringés javítható, az izmok munkája segíthető. Ezáltal nem csak a visszerek előzhetők meg és csökkenthetők így a visszeres fájdalmak, valamint az ödéma, hanem megelőzhető a mélyvénás trombózis is a keringés pezsdítése által. Ráadásul a trombózis utáni terápia fontos részét is képezi- mondja Dvorák Márton, a Trombózis-és Hematológiai Központ mozgásterapeutája.

A vénás értorna gyógytornászok, mozgásterapeuták által összeállított speciális gyakorlatok összessége, melynek során nagy hangsúlyt kap a megfelelő légzéstechnika is. A gyakorlatok többsége könnyen kivitelezhető, a kevésbé fittek is könnyen el tudják végezni. Ilyen többek között a jól ismert a lábfejek körzése, a sarokemelés, bicikliző mozdulatok végzése. A torna akkor a leghatékonyabb, ha az személyre szabott, éppen ezért előzetes állapotfelmérés szükséges, valamint az, hogy a szakember összeállítsa a legoptimálisabb mozdulatsorokat, nehézségi szintet. Fontos, hogy vannak olyan mozdulatok, testhelyzetek, melyeket bizonyos betegségek (pl. magas vérnyomás), állapotok (pl. terhesség) esetén nem szabad elvégezni- ezekről érdeklődjön szakembertől!

Milyen esetekben érdemes végezni vénás értornát?

  • Vénás elégtelenségek fokozott rizikója esetén
  • Visszértágulatok
  • Ödéma
  • Mélyvénás trombózis prevenciója/hosszútávú terápiája
  • Terhesség
  • Tartós ágyban fekvés

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Lábfájás, lábfeszülés: ebből tudhatja, ha láthatatlan visszértágulat okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

visszér

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához