Hogyan győzhetem le a rettegést a vírustól? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

koronavírus, szorongás, rettegés, depresszió, félelem, covid-19, az orvos válaszol, vakcinainfó

Tisztelt Orvosok! Ha idejük engedi, kérem adjanak valamiféle iránymutatást, tanácsot azzal kapcsolatban, hogyan lehet legyőzni a rettegést ettől a vírustól. Még 2 hetet várnom kell, hogy regisztrálhassak a 3. oltásomra.

A munkahelyemen azt látom, hogy habár javarészt 2-szer oltottak, senki sem foglalkozik a járvánnyal, nem hord maszkot, mintha nem is zajlana körülöttünk semmi. Egyedül én hordom, állandóan fertőtlenítek, nem járok vásárolni, az élelmiszert is webes alkalmazással rendelem. Egy kis irodában ahol közvetlenül dolgozom, a kollégám igazoltan covidos, majd' 2 hétig otthon volt szinte tünetmentesen, miután visszajött és köhintett párszor napközben, ami máskor fel sem tünne, az ember megrémül, hiába tudja, hogy már nem fertőzőképes. Belefut az ember a hírekbe akaratlanul is, ritkábban de oltottaknál is lehet veszélyes a lefolyás. Próbáltam, de nem megy a struccpolitika, tudni szeretném mi történik körülöttünk, de úgy érzem, már kezd teljesen felőrölni. Tudnak valami tanáccsal szolgálni mit csináljak másképpen? Önök hogyan győzik le a félelmüket? Köszönöm!

Ezért okoz egyre gyakrabban depressziót a koronavírus-járvány okozta bizonytalanság

Kedves Kérdező!

Az orvosszakmai válaszom nem lesz Önnek újdonság: a leírtak alapján Ön felelősen cselekszik, mindent megtesz, ami járványtanilag helyes.

A lélektani szempontokat figyelembe vevő válaszom az, hogy az olvasottak alapján érezhető, hogy mennyire szorong a koronavírus miatt kialakult helyzettől, és erre biztosan ráerősít nap mint nap számtalan hír és inger, ami éri.

Az alábbiakat tudnám javasolni:

  • Ebben a kontrollvesztett helyzetben, amit a COVID-19 jelent az egész emberiségnek, Ön már mindent megtett, ami az egyéni kontrollszerzésért megtehető. Próbáljon meg ebben megnyugvást találni! 
  • Teljesen igaza van, a struccpolitika sem jó, de a hírek feszült, akkurátus követése sem jó, ha ilyen erős hatással van az Ön lelkére. Azt javaslom, valahogy próbálja meg valahogy a kettő véglet közé belőni a bejövő információk mennyiségét: annyit olvasson, amennyit még be tud fogadni. Ha azt érzi, nagyon erősödik a szorongása, akkor pár órára szakadjon le erről a témáról.

Ami minket illet: nagyon egyéni, kinek mennyi a befogadóképessége. Mi nyilván hivatásszerűen ezt a szakmát űzzük, nekünk talán más, de még közöttünk is nagy különbségek vannak. Mi több, ha ennyi személyes reflexiót megenged: én azt hittem, engem semmi nem tud eltelíteni, és minden információt tudni akarok, de az első két hullám alatt még így is megéltem több alkalommal egy nagyon nyomasztó, mély szorongást. Hogy most nem élem meg, az valószínűleg azért van, mert muszáj volt lélektanilag eltávolítottam magamtól a kérdéskört annyira, hogy tárgyilagosan tudjam kezelni... de ez nagyon egyéni, és egyébként nem feltétlen célravezető. Szerintem Ön ne ezt tűzze ki célul, hanem azt, hogy maradjon meg valamiféle lelki egyensúlya.

Figyelem! az itt megjelenő információk csak tájékoztató jellegűek és nem helyettesítik a szakszerű orvosi vizsgálatot! A panaszaival minden esetben forduljon kezelőorvosához!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol