Ezeket látta már?

Koszorúér-szűkület esetén ekkor elkerülhetetlen a sztent beültetése

sztent, beültetés, mikor, szükség, szívbetegség

Koszorúér-szűkület esetén az egyik legkíméletesebb megoldás a sztent beültetése, amely megakadályozhatja az ér elzáródását.

Koszorúér-szűkület esetén az egyik legkíméletesebb megoldás az úgynevezett sztent beültetés, amely tulajdonképpen egy érfalat kitámasztó fémháló beépítését jelenti.

Ez azonban csak első lépés a teljes, biztonságos élet felé. Dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa arról beszélt, hogy ha valamikor, egy ilyen beavatkozás után különösen fontos az életmód, hiszen bizonyos faktorok jelentősen megnövelhetik egy új sztent beültetésének kockázatát.

Miért sztentelnek egy szívbeteget?

- Sztentelést két fő okból lehet végezni. Elsősorban akutan, amikor típusos mellkasi fájdalmakkal, infarktus gyanújával, vagy friss infarktussal visznek beteget egy olyan centrumba, ahol az érfestést (koronarográfia), az értágítását és a sztentelést (érfalba helyezett háló) egy ülésben rövid időn belül el tudják végezni. Másodsorban akkor, ha panaszokkal, vagy akár panaszok nélkül is, a kardiológiai kivizsgálás során olyan eltérést észlelünk, aminek a következtében koronária érfestést javasolunk – ismerteti Vaskó doktor. - Amennyiben itt olyan szűkületet találnak, ami tágítható és sztentelhető, akkor elvégzik a beavatkozást. Van még egy lehetőség, amikor valamilyen oknál fogva szív-CT (koronária-CT) vizsgálat történik és az itt látott elváltozást követően, egy másik időpontban végzik el a fenti beavatkozást.

Ha a műtét során minden rendben volt és nem lép fel komplikáció, a páciens akár már másnap hazamehet. Az érfalba rögzített sztent nem tud elmozdulni a helyéről és nem lehet kivenni sem, bár ma már elérhetőek a néhány hónap után felszívódó sztentek is. A speciális fémötvözetből készült háló nem korrodálódik és az esetek döntő többségében tartós megoldást jelent. Ugyanakkor a betegek 15-25 százalékánál előfordul, hogy az érfal szövete burjánozni kezd, ami sajnos visszaszűküléshez, újabb elzáródáshoz vezethet.

Így történik a sztent beültetése

A sztent egy hálós szerkezetű, csőszerű eszköz, amit egy katéter segítségével a tágítandó érszakaszhoz juttatnak. Az ereket kontrasztanyaggal megfestik, így az orvos végigkövetheti az eszköz útját, így megfelelően tudja elhelyezni az implantátumot. A sztent nem képes a helyéről elmozdulni és ki sem vehető (bár már léteznek felszívódó változatok is).

Megakadályozható-e az újabb szűkület?

- Ahhoz, hogy akadályozható legyen egy újabb szűkület, elzáródás kialakulása, a legfontosabb lépés a kardiológussal való együttműködés. Ez pedig messze többet jelent, mint csupán a rendelt gyógyszerek, például vérnyomáscsökkentő, koleszterincsökkentő, véralvadásgátló szedése. A koszorúér betegség követésének része kell, hogy legyen a nagylabor vizsgálat, a szívultrahang, a nyaki erek ultrahangos vizsgálata, a boka-kar index mérése, a nyugalmi és szükség esetén a terheléses EKG vizsgálat is – mondja Vaskó doktor. – Az utóbbi években egyre nyilvánvalóbbá vált az is, hogy az életmódnak milyen döntő szerepe van abban, hogy elkerülhető legyen az ismételt érelzáródás. Kutatásokból látszik, hogy a dohányzás, a rendszeres alkoholfogyasztás, a magasabb kalória bevitel és a mozgásszegénység jelentősen megnöveli egy újabb sztent beültetésének kockázatát. Ennek elkerülésében és a teljes élet biztosításában van jelentős szerepe a hosszú távú kardiológiai gondozásnak.

A hosszú távú kardiológiai gondozás nem a betegségtudatot erősíti

- A legfontosabb lépés, hogy tudatosítsuk a páciensekben: a sztent beültetés után nem betegként kell magukra tekinteniük, hanem úgy, mint akik új lehetőséget kaptak arra, hogy egészségesen éljenek. Már a sztent beültetés után is érdemes lassan sétálni, az első héten még csak napi 6x3-5 percet, majd 6-7 hét alatt feltornázva a mozgást napi 1 órára. Aki korábban is aktív volt, annak gyorsabban is mehet a visszatérés, de minden alkalommal tesztelni kell, hogyan hat a szervezetre a fizikai aktivitás és persze a gyógyszerek együttese. Mindebben jelent iránymutatást és biztonságot a hosszú távú kardiológiai gondozás, ahol a kardiológus, a mozgásterapeuta, a dietetikus és stresszkezelés szükségessége esetén a pszichológus együttesen dolgozzák ki és kísérik végig az életmód felépítését – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa.

Az így felépített életmód – amelynek alapja természetesen a rendszeres kardiológiai kontroll – számos előnnyel jár.

  • Alacsonyabb lesz a vérnyomás, a pulzus, ami kisebb megterhelést jelent a szívnek.
  • Megváltozik a testösszetétel, javul a zsír-izom arány.
  • Javul a vér oxigénszállítási képessége és az izmok oxigén-felhasználási kapacitása is.
  • Hatékonyabb lesz a vércukor kontrollja.
  • Csökken a szívinfarktus, akár a második szívinfarktus kockázata.
  • Emelkedik az életminőség, enyhülnek a panaszok, magasabb lesz a munkavégzés, a mozgás hatékonysága.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így előzheti meg az újbóli koszorúér-elzáródást!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

koszorúér-betegség

Forrás: Kardioközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához