Ezeket látta már?

Vashiányos vérszegénység: ezért ne vegye félvállról, ha ezt látja a leleten

Alacsony ferritin szint, vashiány, vérszegénység

A laboreredmények között több olyat is láthatunk, melyekről nem tudjuk, mit is jeleznek.

Természetesen a lelet kiértékelése minden esetben orvosi feladat, hiszen egyszerre több mindent is kell nézni (az egymáshoz viszonyított értékeket is), így nem szabad csupán egy-egy értékre alapozni. Ennek ellenére mindenki kíváncsi arra, vajon mit jelenthetnek bizonyos dolgok. Dr. Fehér Ágnest, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológia specializációjú belgyógyászát arról kérdeztük, vajon mit is mutat a ferritin, és milyen problémára utalhat abnormális szintje.

Mi az a ferritin?

A ferritin röviden egy olyan fehérje, amely a vasat tárolja. A vörösvértestek normál képződéséhez vasra van szükségük, és így lesznek képesek az oxigén szállítására. Így tehát, amennyiben kevés a ferritin, kevés a szervezet vastartalma is, melynek következtében előbb-utóbb vashiányos vérszegénység léphet fel. Éppen ezért az orvosok ferritin tesztet rendelnek el, ha más laboreredmények, illetve tünetek alapján akár látens vashiányra, akár vashiányos vérszegénységre gyanakodnak.

Vashiányos vérszegénység tünetei

  • Fáradékonyság
  • Koncentrációzavar
  • Hajhullás
  • Töredezett körmök
  • Sápadt bőr és nyálkahártyák
  • Terhelési szívdobogásérzet
  • Szédülés
  • Légszomj

A vashiány okai igen szerteágazók lehetnek - származhat pl. diétahibából, felszívódási zavarból, vérveszteségből is, de a szervezet fokozott vasszükséglete esetén is felléphet (pl. terhesség, szoptatás, erőteljes sportolás)

A ferritin normál értéke

· Férfiaknál 24-336 mikrogramm/l

· Nők esetében 11-307 mikrogramm/l

Mit jelez, ha csillagos az érték?

Mint minden laborleletnél, itt is, ha eltér a kapott érték a normál tartománytól, azt az automata csillaggal jelzi. A ferritin egy akut fázis fehérje, így számos tényező befolyásolhatja az értékét, ezért ennek értelmezése orvosi feladat.

Alacsony ferritin szint

Alacsony szintje vashiányra, vashiányos vérszegénységre utal. Itt hangsúlyoznám, hogy a vashiány nem egy betegség, hanem egy tünet, amit ki kell vizsgálni, a vashiány okát kell megtalálni, kezelni – ez lehet többek között gluténérzékenység, nőgyógyászati probléma, belszervi vérzés, stb. Természetesen addig is el lehet kezdeni a vaspótlást (akár étrenddel, akár tablettákkal, akár vénás úton

Magas ferritin szint

A magas ferritin érték azt jelzi, hogy a szervezet túl sok vasat raktároz el. A vasraktárak fokozott telítettsége viszont szintén kivizsgálást érdemel, személyre szabottan, a beteg életkorát, kórtörténetét figyelembe véve, egyéb orvosi vizsgálatok segítségét is kérve a háttérben lévő folyamat azonosítása érdekében. A magas vasszint tünetei a felhalmozott vas mennyiségétől függ időarányosan, ezek lehetnek akár szívpanaszok, fogyás, kimerültség, sárgaság, hasi panaszok. A probléma ritkábban fordul elő, ám súlyos gondokat jelezhet, ezért érdemes komolyan venni- figyelmeztet dr. Fehér Ágnes, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológiai specializációjú belgyógyásza.

Az alábbi állapotok okozhatnak magas ferritin szintet

A magas ferritin szint (és a magas vas szint) terápiája az alap problémától függ, ám általánosságban elmondható, hogy vasszegény diétát is szükséges tartani.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szem alatti karikák: ha már reggel ilyen, vashiány is lehet az oka

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

vérszegénység

Forrás: Trombózis és Hematológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához