Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Fejfájás és láz ellen bor? Így gyógyítottak régen borral

bor alkohol, egészség

Az ókori gyógyászat nem csupán tisztán rendelte gyógyítási céllal a bort, hanem gyógyfüvekkel készült gyógyborok formájában is. Persze, csak mértékkel!

A középkorban a bor a tisztítatlan vizet helyettesítette. A kórházaknak bort adományoztak gyógyitalként, ahol a bortöltő és a pincemester fontos személy volt. A sebészek egészen a 13. századig bort használtak a fertőtlenítéshez.

Régen is használták orvosságként a bort

Az orvosok az 17–18. században kezdték vizsgálni a bor gyógyító hatását. A benne található számos anyag egysége adja harmóniáját, zamatos ízét. Az újabb korban beható élettani kísérletek és vizsgálatok igazolták, hogy a bor csökkenti a lázas beteg fehérjekiválasztását. E tekintetben napi 40 gramm alkohol már figyelmet érdemlő hatással van. Ennyi szesz igen gyenge borból 0,5 liternek, erősebből mintegy 3 deciliternek felel meg, tehát bátran rendelhető.

A bor sokoldalúan hat a szervezetre. Fejfájás vagy emésztési zavarok kezelésekor a negyedére hígított bor "hozza" meg a gyógyulást. A borral olyan anyagok kerülnek a szervezetbe, melyek segítik az emésztőmirigyek működését. Glicerintartalma javítja a zsírgazdálkodást. A szőlő- és gyümölcscukor energiát szolgáltat.

A mértékkel fogyasztott bor étvágygerjesztő

Az anyagcsere-folyamatokat kedvezően befolyásolja, ezáltal kevesebb salakanyag marad a szervezetben. Vérszegénységre jó a vörösbor, lábadozás idején pedig állítólag tokaji aszút előnyös fogyasztani. A modern élet sok-sok izgalma, az agyvelő fokozott tevékenysége erősen gátolja az emésztőmirigyek működését. A bor e gátlásokat képes feloldani, ezért helyes az étkezést borfogyasztással kiegészíteni.

Meglepő - májvédő hatású az alkohol? Kattintson!

Savhiányban szenvedőknek gyógyír

A bor viszonylag csekély alkoholtartalma előnyösen hat az idegekre, a szívre és az érrendszerre, csökkenti a lelki feszültséget, amely köztudottan érszűkítő hatású. A bor tágítja az ereket és hozzájárul ahhoz, hogy a szívizom több vérhez jusson. Nem véletlen, hogy azokban az országokban, ahol jelentős a borfogyasztás, lényegesen kevesebb a szívbetegek száma, és ritkább a szívinfarktus is, mint ott, ahol az égetett szeszes italokból fogyasztanak többet az emberek.

A bort mindig az étkezés közben vagy utána fogyasszuk. Reggel éhgyomorra csak a teljes savhiányban szenvedők igyanak kevés bort. Az alkohol kalóriája a táplálék kiegészítésére szolgáljon. Mértéktelen fogyasztása nemcsak a máj és a vese feldolgozó, tisztító erejét csökkenti, majd szünteti meg, hanem az agy működésére is közvetlen hatást fejt ki. Ám kis mennyiségben nyugtat, elősegíti az alvást.

Forrás: EgészségKalauz