Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Hát én immár mit válasszak – vaspótlás-kisokos

mf egkal n3 2404

A vashiány és a vele járó különböző egészségi problémák miatt elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű napi vasbevitel és – ha szükséges – a vaspótlás is, amelyek célja a szervezet vasszükségletének biztosítása és a vasraktárkészlet megfelelő szintjének fenntartása. Ehhez számos lehetőség közül választhatunk, ezeket vesszük végig cikkünkben.

Kiegyensúlyozott, vegyes étrend

Egészséges felnőtteknél általában a napi 1-2 mg természetes vasvesztést kell fedezni az étkezéssel bevitt táplálékvassal. Az állati eredetű élelmiszerekben a szervezetünk számára könnyebben hasznosuló, úgynevezett hemvasat találunk, de a növényekben fellelhető, nem fehérjéhez kötött, úgynevezett nem-hemvassal is szinten tarthatjuk a vaskészletünket. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy a vas ez utóbbi formájában nehezebben hasznosul – legfeljebb 10%-át képes felvenni a szervezet, és könnyebben lép reakcióba olyan étel- és italösszetevőkkel, amelyek gátolják a felszívódását. Ilyen egyebek között a csersav, amely a tea, a kávé vagy a bor élvezeti értékét is adja, az oxalát, amely a zöld leveles zöldségekben található, a gyümölcsökben lévő polifenolok vagy éppen a teljes kiőrlésű gabonákban fellehető fitátok.

Étrend-kiegészítő vagy gyógyszer

Sokaknál bevett gyakorlat, hogy bevásárláskor valamilyen vastartalmú multivitaminos étrend-kiegészítőt is tesznek a kosarukba. Fontos tudni, hogy ezek csak a napi vasbevitel kiegészítésére szolgálnak, alacsony vastartalmuk miatt megelőzésre vagy a tüneteket mutató, kifejezett vashiány kezelésére nem alkalmasak. A bennük található más nyomelemek, ásványi anyagok (például a kalcium vagy a magnézium) ráadásul oldhatatlan elegyet alkotnak a vassal. Ezzel szemben a vaspótló gyógyszerek biztonságossága és hatásossága klinikai vizsgálatokkal igazolt.

Hatóanyag típusa

A vaspótló gyógyszerek hatóanyaga alapvetően két típusba sorolható. Mindkét típus alkalmas a vashiány kezelésére és megelőzésére, de közöttük mutattak ki különbséget mellékhatásokban és a vastúltöltés lehetősége kapcsán is. A vas megfelelő felszívódása szempontjából a vaspótlók túlnyomó többségét éhgyomorra vagy étkezéshez képest két órával ajánlott bevenni, de van olyan vaspótló gyógyszer is, amelyik étkezéssel együtt bevéve hasznosul jobban. Mindezek azért fontosak, mert sokan a gyógyszerszedéssel járó ilyen kényelmetlenségek miatt hagyják idő előtt abba a vaspótlást.

Készítmények állaga

A szilárd vaspótló készítmények mellett találunk folyékony állagú vaskészítményt is. A folyékony, gyümölcslével dúsított, vastartalmú étrend-kiegészítő szirupokról azonban érdemes tudni, hogy a bennük lévő gyümölcsök polifenoltartalma miatt az amúgy is kevés vastartalomból eleve kevesebb vas szívódik fel. Sok esetben ízlés kérdése, hogy folyékony vagy szilárd vaspótló gyógyszert választunk. A szirup előnyösebb gyógyszerforma lehet kiskamaszoknál, vagy nyelési nehézséggel küzdő időseknél, de azoknál is, akik féltik a fogaikat az elszíneződéstől, esetleg egyéni napi adagolást szeretnének alkalmazni.

Parenterális vaspótlás

Vannak olyan állapotok és betegségek, amikor már nincs idő a szájon át történő vaspótlásra, és infúziós kezeléssel, kórházi körülmények között kell a vasraktárakat mielőbb feltölteni. A szívelégtelenségben szenvedők felénél súlyos fokú vashiány áll fenn, az onkológiai betegeknél akár 60 százalék is lehet a súlyos vashiányos anémia előfordulása. Krónikus gyulladásos bélbetegségeknél szintén ajánlott a parenterális, azaz vénás vaspótlás.

Forrás: Phytotec Hungária Bt.
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához