Ezeket látta már?

Szponzorált tartalom

Kamaszkor és klimax: ebben hasonlítanak

shutterstock 95587969

A termékeny életkorba lépés és annak lezárulása egyaránt megviseli a női szervezetet. Nagy feszültségforrás lehet egy családban, ha az anya klimaxos panaszai egybeesnek lánya kamaszkorával. Bíborka vallomása.

Mindennapos volt nálunk a veszekedés

– Tisztán emlékszem a kamaszkoromból anyukám hőhullámaira, egészen pontosan arra, hogy néha kipirosodott arccal hevesen legyezte magát, miközben egyre csak szidta azt az „átkozott banyalázat”. Amúgy is elég ideges volt abban az időszakban, könnyen kijött a béketűrésből, amire persze rátettem egy jó nagy lapáttal én is, aki meg éppen a lázadó korszakomat éltem. Mindennapos volt nálunk a veszekedés, kiabálás, ajtócsapkodás… Ma már tudom, hogy leginkább a hormonok játszottak velünk – meséli az 52 éves Bíborka.

Minden megváltozott, amikor gyerekem született

– Ugyanazok a női hormonok, amelyek hozzám, a tinédzser lányhoz még csak érkezőben voltak, anyukám szervezetéből már éppen távozni készültek. Ez a változás mindkettőnket megviselt testileg és lelkileg egyaránt. Pár évig emiatt eléggé rossz volt odahaza a hangulat. Később persze minden rendbe jött köztünk, onnantól pedig, hogy nekem is gyerekem született, az anyukám lett szinte a legjobb barátnőm. Nincs nap, hogy ne hívnám fel, és természetesen mindenben azonnal segítünk egymásnak, bármelyikünknek legyen is rá szüksége.

Ilyen volt az első hőhullámom

Nemrég rám tört életem első hőhulláma, és fel kellett ismernem, hogy bizony, most én léptem a változókorba. A klimax soha nem volt tabu előttem, mégis egészen más olvasni vagy beszélni valamiről, mint a saját bőrünkön megtapasztalni. Nem hittem volna, hogy egy ilyen hőhullámot átélni olyan érzés lesz, mintha pár percre hirtelen „beteg” lennék – én legalábbis eddig csak akkor éreztem így magam, amikor lázas voltam. Hirtelen forróságot éreztem a testemben, sőt a torkomban is, és szinte kapkodtam a levegőt. Még szerencse, hogy az egész alig egy-két percig tartott, igaz, ennyi idő alatt az összes ruhámat csatakosra izzadtam.

Pszichés tüneteim is vannak

A klimaxot kísérő hangulatingadozásokat is megfigyeltem már magamon. Most az én lányom az, aki kamaszkorba lépett, és észrevettem, hogy az utóbbi időben kezdtem rosszul reagálni a szárnypróbálgatásaira, pedig azok csupán az önállósodását jelzik. De akármit is szeretne a lányom másként csinálni, mint korábban, én azt képes vagyok azonnal a személyem elleni támadásként érzékelni.

Nekem ez a két gyógynövény segít

Pár zajosan veszekedős este után magamba szálltam. Megpróbáltam elemezni a helyzetet, valamelyest kívülről szemlélve önmagamat. Rájöttem, hogy semmiképpen nem szeretném megismételni a múltat: nem akarom, hogy a vacak klimaxom miatt rossz legyen otthon a hangulat, és hogy én is akár évekre elhidegüljek a saját lányomtól. Utánanéztem hát, mit tehetnék, hogy ne gyűrje maga alá a változókor a családi boldogságunkat. Az interneten sok cikket elolvastam a poloskavészről, amit már az észak-amerikai indiánok is használtak „női” bajokra. Sőt, mára tudományosan is igazolást nyert, hogy a gyógynövény hasznos komponensei hatásosan képesek csillapítani az olyan változókori panaszokat, mint a hőhullámok vagy a fokozott izzadás. Az egyik velem egykorú barátnőm pedig elmondta, hogy nemcsak a poloskavész az egyetlen gyógynövény, amely hasznos lehet egy klimaxos nőnek, hanem ott van például az orbáncfű is, amely természetes antidepresszáns, ezáltal segít úrrá lenni a változókori lelki nehézségeken. Emellett előszeretettel fogyasztok fitoösztrogénekben gazdag ételeket is, mint például a tofu, brokkoli, borsó vagy narancs.

Forrás: Phytotec Hungária
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához