Ezeket látta már?

Babérvargánya: finom és csökkenti a rák kockázatát - ősszel a legkönnyebb rátalálni

Színes
2025. szeptember 06. 12:24
babérvargánya

A kutatók szerint ez a gomba rákellenes vegyületek kincsesbányája.

Augusztus vége és szeptember eleje a babérvargánya (Imleria badia) igazi szezonja. A "babérvargánya" kifejezés valószínűleg a barna tinóru (latinul Imleria badia) gombára utal, amit népies néven barna vargányának vagy barna tinórúnak is neveznek, és a tinórufélék családjába tartozik. A gombát sötétbarna, bársonyos kalapja, sárgás termőrétege és a húson, illetve termőrétegen való nyomásra bekékülő jellegzetességei alapján lehet azonosítani. Elsősorban fenyvesben, ritkán lomberdőben is terem, savanyú talajon él meg.

Legfontosabb jellemzői:

  • Sötétbarna, bársonyos felületű, nedvesen tapadós kalap
  • Nyomásra enyhén kékülő csöves termőréteg
  • Húsa vágásra enyhén kékül
  • Korpás felületű tönk
  • Lomb- és fenyőerdőben nő

Figyelem! A fogyasztásra szánt gombát mindig vizsgáltassuk be szakellenőrrel!


Galéria


Bezárás

Miért érdemes babérvargányát fogyasztani?

Ez a gomba nem csupán különleges ízével, hanem jótékony egészségügyi hatásaival is felhívja magára a figyelmet. A benne található antioxidánsok bizonyítottan gyulladáscsökkentő és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, így a konyhán túl a tudományos érdeklődés középpontjába is kerültek.

A barna gomba rákellenes vegyületek kincsesbányája

A gombafogyasztás egészségvédő hatásait számos kutatás igazolta. Egy 2021-ben publikált elemzés az Advances in Nutrition folyóiratban közel ötven év szakirodalmát vizsgálta, és arra a következtetésre jutott, hogy napi körülbelül 18 gramm ehető gomba fogyasztása akár 45%-kal is csökkentheti a rák kockázatát. A kedvező hatás az antioxidáns aktivitással rendelkező bioaktív vegyületeknek tulajdonítható, amelyek a babérvargányában is bőségesen megtalálhatók.

Táplálkozási szempontból a babérvargánya értékes fehérjeforrás: 100 gramm friss gomba körülbelül 3,5–4 gramm fehérjét tartalmaz. Kitin formájában élelmi rostban is gazdag, továbbá olyan poliszacharidokat hordoz, mint a béta-glükánok, amelyek erősítik az immunrendszert és hozzájárulhatnak a daganatos betegségek megelőzéséhez. Emellett számos mikrotápanyag – B-vitaminok, vas, szelén és kálium – is megtalálható benne.

Hol található a babérvargánya?

Ez a faj júniustól novemberig fordul elő, ám legbőségesebben augusztus végétől szeptemberig, majd októberben terem. A kezdőknek is viszonylag könnyű felismerni: bár hasonlíthat a fenyő- vagy keserűvargányára, jellegzetes barna kalapja és sárgásbarna tönkje segít a beazonosításban.

Élőhelyét tekintve elsősorban tűlevelű erdőket kedvel, különösen a fenyő- és lucfenyők közelében. Lombhullató erdőkben tölgy és bükk mellett is megjelenik, a mohás, savanyú, homokos talaj a legkedvezőbb számára.

Hogyan készítsük el biztonságosan?

Fontos tudnia, hogy a babérvargányát soha nem szabad nyersen fogyasztani, mert súlyos gyomor-bélrendszeri panaszokat okozhat. Hőkezelés után azonban sokoldalúan felhasználható. Hagyományosan gombalevesek és szószok alapanyaga, töltelékként gombócokban vagy pirogokban is szerepet kap. A lengyel konyha klasszikus fogásaiban – például a bigosban – gyakran találkozhat vele. Köretként húsok és káposztás ételek mellé is illik, de rizottókban és rakott ételekben is remekül megállja a helyét.

Többféleképpen is hőkezelhetjük:

  • Szárítás - a leszedett gombát meg kell tisztítani és kisebb darabokra kell vágni. Ezután szárítsuk meg egy szárítógépben vagy a sütőben, nyitott ajtóval, kb. 50 °C-on. A jól szárított gomba rugalmas, és határozottan hajlítva eltörik. A szárított babérgombát különösen az ünnepi szezonban számos felhasználási módot talál, például a gombás káposzta hozzávalójaként.
  • Pácolás - a gombát megtisztítjuk és sós vízben megfőzzük, majd ecetes pácot készítünk vízből, ecetből, sóból, cukorból, szegfűborsból, babérlevélből és borsból. A kész gombát üvegbe tesszük, és a forró páccal leöntjük.
  • Főzés - sok ételhez a gombát előzetesen kb. 15-30 percig főzzük, a vizet cseréljük, hogy megszabaduljunk a kellemetlen szagoktól.
  • Sütés és párolás - a gombát meg kell tisztítani, majd felszeletelni. Kezdjük a hagyma megpirításával, amelyhez hozzáadjuk a gombát. Amikor elkezdenek vizet engedni, csökkentjük a hőfokot, és lefedve pároljuk, saját mártásukban főzzük meg őket. Egy kis húslevest vagy vizet is adhatunk hozzá.

Legyen óvatos, ha:

A kitin, amely a babérvargánya rostjainak fontos összetevője, nehezebben emészthető, ezért krónikus emésztési zavarokban – például irritábilis bél szindrómában – szenvedők számára problémát jelenthet. Továbbá vadon termő gombák fogyasztása 12 év alatti gyermekeknek nem javasolt. A termesztett gombák ezzel szemben már hatéves kortól adhatók.

Összegezve

A babérvargánya egyszerre nyújt kulináris élményt és egészségügyi előnyöket. Mértékkel, kellő odafigyeléssel fogyasztva értékes része lehet az étrendnek. Az erdei séta során megtalálni és hazavinni ezt a gombát nemcsak gasztronómiai élvezet, hanem a természethez való kapcsolódás élményét is jelenti.

Lassan eltűnik az élelmiszerekből a béta-glükán, pedig tumorellenes
Kapcsolódó cikk

Lassan eltűnik az élelmiszerekből a béta-glükán, pedig tumorellenes

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medonet
# babérvargánya # gomba # barna tinóru # Imleria badia # rákellenes # fehérjeforrás # Életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés