Ezeket látta már?

Ez az 5 hely a konyhában igazi baktériumtelep, mégsem tisztítjuk eleget

Színes
2025. június 03. 06:14
konyha baktérium fertőzés

Ezek a rejtett fertőzési gócpontok komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, különösen, ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet.

A konyhánkat gyakran a tisztaság szimbólumának tekintjük, hiszen itt készítjük az ételeinket., de a konyha egyes részei valójában baktériumok melegágyai lehetnek.

Mosogatószivacsok és törlőkendők

A mosogatószivacsok és törlőkendők nedves, meleg környezetet teremtenek a baktériumok számára, így ideális helyet biztosíthatnak a szaporodásukhoz. A használt konyhai szivacsokban akár 54 milliárd baktériumsejt is előfordulhat köbcentiméterenként, beleértve potenciálisan kórokozó fajokat is.

Mit tehetünk?

Cseréljük le a szivacsokat hetente, és rendszeresen fertőtlenítsük őket mikrohullámú sütőben vagy mosogatógépben.

Hűtőszekrény zöldség- és hústartó rekeszei

A hűtőszekrény alsó rekeszei, ahol a zöldségeket és húsokat tároljuk, gyakran elhanyagolt területek a takarítást tekintve. Ezekben a rekeszekben könnyen felhalmozódhatnak a baktériumok, például a Salmonella és az E. coli, különösen, ha a nyers húsokból származó nedvek szennyezik a felületet.

Mit tehetünk?

Tisztítsuk meg ezeket a rekeszeket havonta enyhe mosószeres vízzel vagy ecetes oldattal, majd alaposan szárítsuk meg.

Konyhai mosogató és csaptelep

A mosogató és a csaptelep gyakran érintkezik nyers élelmiszerekkel, így könnyen szennyeződhet baktériumokkal. A nedves környezet elősegíti a biofilm kialakulását, amelyben a baktériumok védett módon szaporodhatnak.

Mit tehetünk?

Naponta tisztítsuk meg a mosogatót és a csaptelepet fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, és ügyeljünk arra, hogy alaposan leöblítsük és megszárítsuk őket.

Fűszertartók és fogantyúk

A fűszertartókat, a szekrény- és hűtőfogantyúkat gyakran megérintjük főzés közben, ami különösen nyers húsok kezelése után jelenthet problémát, ugyanis könnyen átvihetjük a baktériumokat ezekre a felületekre.

Mit tehetünk?

Rendszeresen töröljük le ezeket a felületeket fertőtlenítő kendővel vagy spray-vel, különösen főzés után.

Vágódeszkák

A vágódeszkák, különösen a faanyagúak, könnyen felszívják a nedvességet és így a baktériumok számára tökéletes terepet adnak a szaporodásra. A vágásokban megbúvó baktériumok, mint a Salmonella, E. coli és Listeria, komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

Mit tehetünk?

Használjunk külön vágódeszkát a nyers húsokhoz és a zöldségekhez, és minden használat után alaposan mossuk el forró, mosogatószeres vízzel, majd fertőtlenítsük.

6 mindennapi konyhai eszköz, melyről nem is gondolná, hogy káros lehet az egészségére
Kapcsolódó cikk

6 mindennapi konyhai eszköz, melyről nem is gondolná, hogy káros lehet az egészségére

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# konyha # baktérium # fertőzés # tisztítás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés