Ez az 5 hely a konyhában igazi baktériumtelep, mégsem tisztítjuk eleget
Ezek a rejtett fertőzési gócpontok komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, különösen, ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet.
A konyhánkat gyakran a tisztaság szimbólumának tekintjük, hiszen itt készítjük az ételeinket., de a konyha egyes részei valójában baktériumok melegágyai lehetnek.
Mosogatószivacsok és törlőkendők
A mosogatószivacsok és törlőkendők nedves, meleg környezetet teremtenek a baktériumok számára, így ideális helyet biztosíthatnak a szaporodásukhoz. A használt konyhai szivacsokban akár 54 milliárd baktériumsejt is előfordulhat köbcentiméterenként, beleértve potenciálisan kórokozó fajokat is.
Mit tehetünk?
Cseréljük le a szivacsokat hetente, és rendszeresen fertőtlenítsük őket mikrohullámú sütőben vagy mosogatógépben.
Hűtőszekrény zöldség- és hústartó rekeszei
A hűtőszekrény alsó rekeszei, ahol a zöldségeket és húsokat tároljuk, gyakran elhanyagolt területek a takarítást tekintve. Ezekben a rekeszekben könnyen felhalmozódhatnak a baktériumok, például a Salmonella és az E. coli, különösen, ha a nyers húsokból származó nedvek szennyezik a felületet.
Mit tehetünk?
Tisztítsuk meg ezeket a rekeszeket havonta enyhe mosószeres vízzel vagy ecetes oldattal, majd alaposan szárítsuk meg.
Konyhai mosogató és csaptelep
A mosogató és a csaptelep gyakran érintkezik nyers élelmiszerekkel, így könnyen szennyeződhet baktériumokkal. A nedves környezet elősegíti a biofilm kialakulását, amelyben a baktériumok védett módon szaporodhatnak.
Mit tehetünk?
Naponta tisztítsuk meg a mosogatót és a csaptelepet fertőtlenítő hatású tisztítószerrel, és ügyeljünk arra, hogy alaposan leöblítsük és megszárítsuk őket.
Fűszertartók és fogantyúk
A fűszertartókat, a szekrény- és hűtőfogantyúkat gyakran megérintjük főzés közben, ami különösen nyers húsok kezelése után jelenthet problémát, ugyanis könnyen átvihetjük a baktériumokat ezekre a felületekre.
Mit tehetünk?
Rendszeresen töröljük le ezeket a felületeket fertőtlenítő kendővel vagy spray-vel, különösen főzés után.
Vágódeszkák
A vágódeszkák, különösen a faanyagúak, könnyen felszívják a nedvességet és így a baktériumok számára tökéletes terepet adnak a szaporodásra. A vágásokban megbúvó baktériumok, mint a Salmonella, E. coli és Listeria, komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.
Mit tehetünk?
Használjunk külön vágódeszkát a nyers húsokhoz és a zöldségekhez, és minden használat után alaposan mossuk el forró, mosogatószeres vízzel, majd fertőtlenítsük.
6 mindennapi konyhai eszköz, melyről nem is gondolná, hogy káros lehet az egészségére
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!