Ezeket látta már?

Gyermekkor ételallergiák - valóság és tévhitek

Betegségek
2025. április 02. 13:54
ekcéma, csalánkiütés, nátha gyerek ételallergia diéta

A Vakcinainfós orvosok hasznos információkkal szolgálnak a gyermekkori allergiák megelőzéséről, diagnosztikájáról.

A gyermekkori allergiák, különösen a tehéntejfehérje (TTF) allergia gyakorisága bár növekvő tendenciát mutat,de messze nem olyan gyakoriságú,mint amire a különféle nem validált orvosi tesztek utalhatnak. Európában pl. a TTF allergia terheléssel hitelesített gyakorisága legfeljebb 1%,ugyanakkor az lgG alapú tesztek 50-60%-a pozitív,de ez nem jelent sem allergiát sem egyéb immunológiai betegséget! Gyermekkorban az össz-ételallergia 6-7%-os előfordulásával kell számolnunk hazánkban.

Az IgG és IgG4 alapú tesztek NEM alkalmasak, ezért NEM ajánlhatók sem TTF sem másmilyen ételallergia gyanújakor a diagnosztizálásra! Az ezek alapján elindított diéták gyermekkorban károsak is lehetnek. Hiányállapot kialakulásához vezethetnek vagy akár növelhetik is az allergiák kialakulásának vagy súlyosbodásának esélyét.

A gyermekkori ételallergia diagnózisára a házi gyermekorvosok,gyermek - gasztroenterológusok,- allergológusok által javasolt megvonásos és terheléses próbák a legalkalmasabbak.

A lisztérzékenység (coeliakia) élethosszig tartó autoimmun betegség, diagnózisa is másként zajlik! Tilos diétáztatni a gyermeket a diagnózis felállítása előtt, vérvétel, néha szövettani mintavétel szükséges a korrekt diagnózishoz.

A TTF allergia a leggyakoribb ételallergia, csecsemőkorban fordul elő kimagasló számban. A bőr és/vagy légzőszervi tünetek mellett a szülők számára az egyik legijesztőbb a székletben megjelenő vér. Az ijesztő tünetek ellenére jóindulatú a betegség, idővel a gyerekek jelentős része kinövi.

A diagnózis minden esetben a TTF megvonásával majd 3-4 hét múlva visszaterheléssel – a tünetek újra megjelenésével – állítható fel. Semmilyen vérvétel/teszt nem szükséges és nem is helyettesíti a megvonásos- terheléses próbát! A kórkép jóindulatú voltát támasztják alá a legújabb ajánlások, miszerint teljesen jól lévő, jól fejlődő babáknak - ill. a szoptató anyáknak - 1 éves kor alatt nem feltétlenül kell szigorú tehéntejfehérje mentes diétát bevezetni a diagnózis felállítása után.

Örök kérdés, hogy ekcémás bőrtünetek mögött keressünk-e ételallergiát. Minél nagyobb a gyermek, annál inkább NEM. Az esetek kb. 30 %-ban igazolódik csak ételallergia, ez elsősorban a csecsemő- és kisdedkorban induló ekcémák esetében merül fel.

Ételallergiák megelőzése

A legújabb hozzátáplálási ajánlások az ételallergiák megelőzését is célul tűzik ki. Szoptatott csecsemőnél a 6. hónapban, tápszeres csecsemőnél a betöltött 4. hónap után lehet elkezdeni a hozzátáplálást. Gyakorlatilag mindegy a bevezetett zöldségek, gyümölcsök sorrendje, lényeg, hogy ebben a kedvező időszakban ismertessünk meg minél többféle idegen anyagot az immunrendszerrel, hogy azokat befogadja és ne kóros reakcióval, allergiával reagáljon. A 6.-7. hónapban ezért fontos a gluténtartalmú ételek bevezetése kis mennyiségben – lisztérzékeny szülők esetén is! - , sőt a földimogyoró megismertetése és kis mennyiségben rendszeres – pl. kéthetente - fogyasztása paszta vagy kölesgolyó formájában. Ezt követően tejtermékek, hőkezelt tojássárga, tojásfehérje, halak, szója is kerüljenek bátran bevezetésre. Natív tehéntej, méz 1 éves kor felett adható.

A fenti alapelveket középsúlyos/súlyos ekcémás, illetve ételallergiás csecsemők esetében kell felülvizsgálni!

Vizsgálatok

Gold standard a már említett megvonásos – terheléses próbák. Azaz, a puding próbája a nem evés, majd a gyanúba keveredett étel-alapanyag visszaadása és a tünetek megfigyelése.

Megfelelő indikációban – melyet szakorvos rendel el - természetesen a Prick teszt, a speciális IgE alapú ételallergia-teszt informatív lehet, de a klinikai tüneteket mindig együtt kell értékelni a laborvizsgálattal, sosem ez utóbbit magában!!

A molekuláris allergia tesztek mostanában kezdenek elterjedni, pl. tej, tojás, mogyoró allergia esetén segítenek a várható súlyosság megítélésében, az allergia pontosításában. Pl. sok TTF allergiás tud hőkezelt tejet/tejterméket fogyasztani, mert az allergiát kiváltó fehérje lebomlik hő hatására-ez meghatározható a molekuláris tesztekkel. Ennek értelme, hogy a szigorú allergián lazítani lehet, mely az életminőséget nagyban javítja.

Ételallergia, ételintolerancia: így járhat utána mi váltja ki
Kapcsolódó cikk a témában

Ételallergia, ételintolerancia: így járhat utána mi váltja ki

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
# gyerek # ételallergiák # gyermekkori ételallergiák # ételallergia vizsgálata # véres széklet # lisztérzékenység # cöliákia # IgG # Prick-teszt # ekcéma # diagnózis # tehéntejfehérje allergia

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés