Ezeket látta már?

6 étel és ital, amitől elszíneződhetnek a fogai

Tünet
2025. november 03. 14:34
fogelszíneződés étel ital fog sárga

Bizonyos ételek és italok elszínezhetik a fogakat a zománc porózus szerkezete miatt.

Mindenki szeretné megőrizni fogai fehér színét, melyhez a napi kétszeri fogmosás alapvető. Ám egyre több fogorvos figyelmeztet arra, hogy bizonyos, hétköznapi ételek és italok alattomos módon sárgás árnyalatot hagyhatnak a fogakon – akkor is, ha valaki lelkiismeretesen törődik a szájhigiéniájával.

A jelenség hátterében a fogzománc természetes szerkezete áll: ez a kemény, védőréteg nem teljesen sima, hanem apró pórusokat tartalmaz. Ezek a mikroszkopikus nyílások képesek magukba szívni az ételekben és italokban található színező pigmenteket, amelyek idővel maradandó foltokat hagyhatnak.

- Ez egy nagyon gyakori probléma, amivel a klinikákon nap mint nap találkozunk. A pácienseket gyakran megdöbbenti, hogy a legártatlanabbnak tűnő ételek is képesek befolyásolni a fogak színét - mondta Dr. Hanna Kinsella brit fogorvos a Daily Mail-nek.

A szakember szerint nem arról van szó, hogy ezeket az ételeket teljesen kerülni kellene – sokkal inkább arról, hogy tudatosabban fogyasszuk őket, és ismerjük meg a lehetséges kockázatokat.

A zománc eróziója vagy természetes elvékonyodása felfedheti az alatta lévő dentint is – ez a sárgás színű réteg fokozhatja a sárgaság hatását. Dr. Kinsella szerint sokan, akik drága esztétikai beavatkozásokba fektettek – például porcelánhéjakba vagy implantátumokba –, nincsenek tisztában azzal, hogy ezek az anyagok is hajlamosak lehetnek a foltosodásra.

Ráadásul a fogfehérítés nem örökérvényű: még a legszebb mosoly is veszíthet fehérségéből, ha rendszeresen olyan ételeket és italokat fogyasztunk, amelyek a zománc felszínén lerakódást okoznak.

Dr. Kinsella szerint ez a 6 étel és ital különösen gyakran okolható az elszíneződött fogakért:

1. Bor

A vörösbor az egyik leggyakoribb elszínező tényező. Savassága apránként koptatja a zománcot, így az porózusabbá válik, és könnyebben megköti a festékanyagokat. A benne lévő tanninok és antocianinok különösen hajlamosak „megtapadni” a fogakon.

- Egy-egy pohár bor önmagában nem árt, de hosszú távon a sav és a tanninok kombinációja sárgás árnyalatot eredményezhet – magyarázza Dr. Kinsella.

Tipp: borozás után érdemes vízzel kiöblíteni a szájat, így csökkenthető a pigmentek megtapadása.

2. Sötét bogyós gyümölcsök

A fekete áfonya, a málna, a ribizli és a szeder csodálatos antioxidáns-források, ám a bennük lévő intenzív színanyagok a zománcon is nyomot hagyhatnak.

- A bogyós gyümölcsök kettős problémát jelentenek: egyrészt savasak, másrészt erősen pigmentáltak – mondja a szakember.

Ha nem szeretné elhagyni őket, próbálja meg azonnal leöblíteni vízzel a fogyasztás után, vagy egy szívószállal készült turmix formájában fogyasztani.

3. Paradicsomos szószok

A tésztaételek elmaradhatatlan kiegészítői – de kevesen gondolnák, hogy ezek is hatással lehetnek a mosoly fényére. A paradicsom természetes savtartalma apránként koptathatja a zománcot, és a piros színpigmentek is lerakódhatnak rajta.

Dr. Kinsella szerint a paradicsomos szószokkal ritkán számolnak az emberek, pedig rendszeres fogyasztás mellett ezek is elősegíthetik az elszíneződést.

Tipp: ha paradicsomos ételt eszik, előtte egy kevés sajttal vagy zöldséggel bevonhatja a fogakat, így csökkentve a savak közvetlen hatását.

4. Gyümölcslevek és turmixok

Az egészségesnek tartott italok között is akadnak „rejtett” veszélyforrások. Az áfonya-, gránátalma-, narancs- és citromlevek egyszerre magas sav- és cukortartalmúak, ami nemcsak a zománcot gyengíti, hanem elősegíti a pigmentek beépülését is.

- Egy pohár gyümölcslében akár nyolc-tíz gyümölcs is lehet – ennyit nyersen senki sem fogyasztana egyszerre – jegyzi meg a doktornő.

Javaslata szerint érdemes szívószálat használni, hogy az ital minél kevésbé érintkezzen a fogakkal.

5. Tea és kávé

A reggeli nélkülözhetetlen italai sajnos a leggyakoribb elszíneződést okozók közé tartoznak. A bennük található anyagok (tanninok) a fogzománcba beépülve barnás vagy szürkés elszíneződést okozhatnak, különösen a fogak közötti területeken.

- A kávé és tea fogyasztása után jól látható barnulás jelenhet meg, főként azoknál, akik naponta több csészével isznak – mondja Dr. Kinsella.

Tipp: egy kevés tej hozzáadása segíthet mérsékelni a tanninok hatását.

6. Dohányzás és vape-használat

Nem csupán az ételek és italok, hanem az életmódbeli szokások is nagy szerepet játszanak. A dohányzás jól ismert elszínező hatása mellett a nikotintartalmú vape is egyre több gondot okoz.

- Az ízesített e-cigarettákban található ragadós vegyszerek különösen károsak a fogakra – sokan nincsenek tisztában ezzel – figyelmeztet Dr. Kinsella.

A zománc természetes megerősítése

A fogzománc az a védőpáncél, amely mindennap ki van téve savaknak, hőmérséklet-változásoknak és mechanikai igénybevételnek. Bár a testünk nem képes újra felépíteni a már elvesztett zománcot, erősíteni és védeni igenis lehet. A fluoridos fogkrémek és szájvizek elősegítik a fogzománc remineralizációját, vagyis visszaépítik a mikrosérülésekből elvesztett ásványi anyagokat. Emellett a kalciumban és foszforban gazdag ételek – például a tejtermékek, a lazac vagy a mandula – is támogatják ezt a folyamatot. Ha ezeket rendszeresen beiktatja az étrendjébe, sokat tehet azért, hogy fogai ellenállóbbak maradjanak a foltokkal és a savas károsodással szemben.

A hirtelen hőmérséklet-változások hatása

Kevesen gondolnak bele, hogy a forró kávé és az utána kortyolt hideg víz mennyire próbára teszi a fogakat. A zománc a hőmérséklet-változás hatására kitágul, majd hirtelen összehúzódik, ami idővel mikroszkopikus repedéseket idézhet elő. Ezek a láthatatlan sérülések lehetőséget adnak arra, hogy a pigmentek mélyebbre jussanak, így az elszíneződés tartósabbá válik. Ha teheti, kerülje a szélsőséges hőhatásokat egymás után, és hagyja, hogy a száj hőmérséklete fokozatosan álljon vissza. Ez apró, de hatékony lépés a fogak színének megőrzéséhez.

A nyál természetes védelme

A nyál nemcsak a beszédet és az emésztést segíti, hanem a fogak egyik legjobb természetes védője is. Semlegesíti a savakat, kimossa a lepedéket, és gátolja a pigmentek megtapadását a zománcon. Amikor a száj kiszárad – például stressz, gyógyszerek vagy kevés folyadékbevitel miatt –, ez a természetes öntisztuló folyamat lelassul. Ezért fontos, hogy egész nap elegendő vizet fogyasszon, különösen kávé vagy bor után. Egy korty víz ilyenkor nemcsak felfrissít, hanem szó szerint lemossa a fogakra tapadó színezőanyagokat is, segítve ezzel a ragyogó mosoly megőrzését.

Hogyan óvhatja meg mosolyát?

A fogak ragyogását nem lehet örökre garantálni, de néhány apró trükk sokat segíthet:

  • Fogyasztás után mindig öblítsen vizet a szájában.
  • Használjon szívószálat a savas italokhoz.
  • Rendszeresen végeztessen professzionális fogtisztítást.
  • Tartsa karban a héjakat és implantátumokat is, hiszen ezek is hajlamosak a felületi elszíneződésre.
Mit jelez a fogelszíneződés?
Figyelmébe ajánljuk

Mit jelez a fogelszíneződés?

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: dailymail
# fogelszíneződés # fog # étkezés # sárga fog

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés