Ezeket látta már?

Bíró Ica: "Ez az üzenet kísér végig az életemen - mindenkinek ajánlom!"

Bíró Ica kilakoltatás Pengeélen podcast

Bíró Ica a kemény megpróbáltatások után kezdi visszaépíteni saját énjét. Az Egészségkalauz Pengeélen podcastban elmondta, mit is élt át pontosan az elmúlt években, hogyan sikerült épp lélekkel túllépnie a kilakoltatási procedúra okozta krízispontokon, és miként sikerült feldolgoznia az ebből eredő lelki traumákat.

Bíró Ica élete nem volt könnyű az utóbbi években: mindenét elveszítette, kilakoltatták, komoly érzelmi és egziszenciás krízisen ment keresztül. Podcastunkban arról mesélt, hogyan élte meg, miként vészelte át ezt az időszakot.

Négy éve az egész sajtót bejárta a hír: Bíró Icát kilakoltatják a házából. Az egykori modell svájci frank alapú hitelt vett fel, amelyre a XII. kerületi ingatlanja volt a fedezet. A törlesztőrészletek azonban a háromszorosára emelkedtek, amit már nem tudott fizetni. A házát és a lakását is elárverezték, miközben mindvégig küzdött ellene, s máig harcol az igazáért, vitatja az eljárás jogszerűségét.

Bíró Ica - aligha él olyan ember az országban, aki ne ismerné a nevét

Pár éve döbbenten élhettük át azt a krízist, amit senki nem kívánna még az ellenségének sem: a Metál Lady elveszítette az otthonát, kilakoltaták a házából, miközben oroszlánként küzdött az igazáért.

Nincs ebben a történetben semmi jó vagy szép - aki akarta, a médián keresztül minden mozzanatát követhette az ügyének. De mit élt át közben egy szív? Hol talált kapaszkodót a lélek? Mit gondol most az ész? Hogyan illeszthető össze újra az egykor ragyogó image, mit mutat most a kép és az önkép? Minket a Pengeélenben ezek a részletek érdekelnek.

Egy élet munkájának értékei kerültek szanaszét

Bíró Ica a kemény megpróbáltatások után kezdi visszaépíteni saját énjét, s nem csak azt szeretné bebizonyítani, hogy ami nem tör meg, az erősebbé tesz, hanem azt is, hogy nem érdekes, hogy mit hoz a sors, hány éves az ember, képes megújulni testben és lélekben egyaránt.

A Pengeélen podcast vendége: Bíró Ica

Rengetegen találták magukat devizahitel-csapdában Magyarországon

A 2008-as válság okán a forint árfolyama jelentősen gyengült a frankhoz képest, s a frank, melyben a hiteleket elszámolták, teljesen elszállt a forinthoz képest, vele együtt pedig a törlesztőrészletek. A devizahitel-károsultak adják az utóbbi években kilakoltatottak többségét – derült ki a 24.hu által akkor kikért közérdekű adatokból. 2016 és 2020 között összesen 13470 ingatlankiürítés történt, ami – bár az érintett személyek pontos számáról nincsenek adtok – nagyjából egy kisváros lakosságának megfelelő számú embert jelent.

Hogyan hat a kilakoltatás átélése a pszichológiai állapotra?

A kilakoltatás nem a ház kiürítésével, nem akkor kezdődik, amikor az mások számára is nyilvánossá, láthatóvá válik. Azt megelőzi pénz híján a számlák be nem fizetése, a tartozások torlódása, a szorongás, a levelek fel nem bontása, a félelem, a rettegés. Egy kilakoltatási szituáció után az úgynevezett implicit memória, azaz a tudatos erőfeszítést nem igénylő emlékezeti rendszer, elraktároz egyfajta traumatikus rettegést.

A Lakhatáshoz és Földhöz Való Jog Hálózat 2014-es jelentésében leszögezi, miszerint a kilakoltatás esetleges fizikai sérülések mellett komoly pszichológiai sérüléseket is okozhat. Kiváltképp igaznak nevezi ezt a nőkre, a gyermekekre, a mélyszegénységben élőkre vagy egyéb, a társadalom perifériáján élő csoportokra nézve. Pánik, a riasztó testi tünetek mellett – remegés, fulladás, szédülés, verejtékezés – az érintett úgy érzi, hogy azonnali megsemmisülés fenyegeti - nem véletlenül kísérik a kilakoltatásról szóló riportokat az öngyilkossági hírek is.

Miről szól a Pengeélen podcast sorozat?

Krízishelyzetekről, nehéz helyzetek átéléséről, emberekről, történetekről, de leginkább arról, hogy miként lehet emberpróbáló helyzetekben kapaszkodót találni, és hogyan lehet az élet legsötétebb próbatételeiben megtalálni a fényt és az erőt. Az élet útján való utazás soha nem egyenes vonal, mindig kanyargós és nehézségekkel teli - és olykor különösen kemény a próbatétel.

  • Hallgassa meg azokat az embereket, akik átélték a legváratlanabb tragédiákat, legyen az betegség, veszteség, válás vagy bármely más mélypont az életben. A Pengeélen sorozat történetei mégis arra tanítanak, hogy a legnagyobb mélységekből is fel lehet emelkedni.
  • Ez a lélegzetelállító új műsor bemutatja az emberek rendkívüli erejét, képességét az újrakezdésre akkor is, amikor a legnehezebb időkben kell helytállni. Minden epizódban elvarázsol azoknak az embereknek az inspiráló története, akiket a sors keményen próbára tett, és végül a próbát kiállva élhették tovább az életüket. Minden epizódban részese lehet a hőseink történetének, és annak, hogy hogyan találtak újra reményt, erőt és értelmet az életük legnehezebb pillanataiban.
  • Tegyen egy lépést a saját belső utja felé, merüljön el a Pengeélen podcast sorozat emberi mélységeiben, és találjon inspirációt a legmélyebb krízishelyzetekből született lenyűgöző történetekben.

KÖVETKEZŐ PODCAST - FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Aranykövi Andrea: „Én ebbe nem nyugszom bele, a gyerekemből akkor is embert faragok!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához