Ezeket látta már?

Miért éppen Ausztria? Egészségügyi ellátás külföldön - 4. rész

Így vizsgáltathatja ki magát Ausztriában (videó)

külföldi ellátás, osztrák egészségügy, osztrák ellátás, ausztria, egészségügyi ellátás

Ezekben az esetekben érdemes egymásután rögtön két időpontot is lefoglalni.

Az EgészségKalauz új vodcast sorozatában a külföldi egészségügyi ellátásokról, az orvos-betegtalálkozókról beszélgettünk Novák Lászlóval, a König & Novák Medical Concierge egyik alapítójával. A cégtől újabban egyre gyakrabban kérnek segítséget, eligazítást olyan magyarok, akik szeretnék igénybe venni az osztrák ellátást.

Ausztria: ezeket érdemes magunkkal vinni az orvoshoz

Novák László elmondta, mire kell figyelni, ha valaki Ausztriában magánellátás keretében jelentkezik be egy orvoshoz.

„Ha bejelentkezem egy orvoshoz akkor az úgy indul, hogy megkérdezik tőlem, hogy mi a problémám, vannak-e már leleteim, és ha igen, küldjem meg előre. És ez alapján erre rápillant az asszisztens, meg gondolom néhány esetben akár az orvos is, megmondják, hogy a problémám mennyi időt fog igénybe venni, és milyen leleteket kérnek még, vagy milyen vizsgálatokra van még szükség konzultáció előtt” – emelte ki Novák, majd hozzátette, hogy a tagoknak Magyarországon foglalnak időpontot egy orvosnál, akkor megkérdezik mennyi ideig tart átlagban egy konzultáció.

Ezért érdemes több időpontot foglalni

„Ha Magyarországon egy privát időpontot foglalunk egy orvosnál, akkor én alaphangon mindig megkérdezem, hogy oké, egy konzultáció megnyitóig tart, ez jellemzően 15-20 perc egyébként, és akkor rögtön kettőt foglalok, de van amikor hármat. Nekem az a fontos, hogy amikor megérkezik az ügyfél, az orvos, rá figyeljen, rá koncentráljon, és abban a 40-50-60 percben tényleg teljes körűen, minden részében ki legyen tárgyalva a problémája Erre nem lehet alapvetően elegendő 15-20 perc” – tette hozzá Novák, aki szerint fontos, hogy az orvoshoz az emberek minden leletet vigyenek magukkal, és készüljenek fel arra is, hogyan fogják tudni a tüneteiket a lehető legrészletesebben röviden elmondani,

„Ha abból indulunk ki, hogy az orvos felkészülten ül ott, akkor vannak kulcsszavak, amire fölkapja a fejét, és az alapján fel tudja állítani a diagnózist. Részletesen fel kell sorolni a tüneteket, a fájdalmakat. A közeli családtagok egészségügyi problémáit, és azokat a betegségeket, amelyeken korábban átestünk. Ezért van szükség időre” – jegyezte meg a szakember.

Az, hogy hogyan érdemes beszélni a tünetekről, mi az ami egy ilyen szituációban segíthet, kiderült a Miért éppen Ausztria? Egészségügyi ellátások külföldön című sorozatunk negyedik részéből.

Nézze meg a többi részt is:

1. rész: Ebben különbözik a magyar és az osztrák egészségügyi rendszer egymástól

2. rész: Így veheti igénybe magyarként az osztrák egészségügyi ellátást

3. rész: Oltások és szűrések: miért élnek tovább az osztrákok, mint a magyarok?

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: EgészségKalauz