Jelenlegi hely

Hirdetés

Menopauza (változókor, klimax)

A női változókor a nők életének 10-15 éves periódusa a nemi teljességtől az idős korig (szénium). Lényegében élettani folyamat, melynek nagyon sok szervi szövődménye lehet. Ezek könnyen megelőzhetők, ám nehezen gyógyíthatók (ha gyógyulásukról beszélhetünk egyáltalán).

Hirdetés

menopauzaA női változókort szokás (helytelenül) menopauzának is nevezni. A menopauza azonosítása a női változókorral főként az Egyesült Államokban és Kanadában terjedt el, a hibásan használt szó onnan került Európába a tudományos és ismeretterjesztő irodalom segítségével.

A menopauza ui. egy dátum, az utolsó rendes havivérzés első napja, mely a női változókort prémenopauzára és posztmenopauzára osztja. A változókor jellemzően 45 éves korban kezdődik és tart kb. 60 éves korig. Az 50 év ± 2 év (négyéves periódust) perimenopauzának nevezzük. Elkülönítése a sajátos tünetek és hormonális jellemzők miatt indokolt.

A 19-20. század fordulóján nőknél a születéskor várható átlagos életkor 48 év volt. A női változókor tehát csak azután vált népegészségügyi problémává, amióta a nők megélik a nemi hormonok termelődésének leállását. Ma a nők életük kb. 1/3-át kénytelenek a nemi hormonok hiányának állapotában leélni.

A menopauza (változókor) okai

A változókor oka a petefészek hormonreceptorainak megfogyatkozása, ami által a petefészkek érzéketlenné válnak az agyalapi mirigyben termelődő, petefészkek működését serkentő ún. gonadotróp hormonokkal szemben. Az agyalapi mirigy állandóan fokozza a gonadotróp hormonjainak (FSH, LH) termelését, hogy az ivarszervek érzéketlenségét ideig-óráig ellensúlyozza. A sárgatest érését serkentő hormonnal =LH) szembeni érzéketlenség azonban 45 éves kor környékén mégis bekövetkezik, kezdetét veszi a változókor első szakasza, a prémenopauza.

A menopauza (változókor) tünetei

A női változókor tünetei a stádiumtól függenek.

Prémenopauzában a tüszőrepedés elmaradása következik be elsőként. A meg nem repedt tüsző helyén sárgatest sem képződhet. A ciklus alatt így csak sejtosztódást serkentő ösztrogének termelődnek, de sejtosztódást gátló progeszteron nem. Emiatt a méhnyálkahártya burjánzik (hyperplasia endometrii), lelökődni nem képes. Ha a tüsző mégis elpusztul, a kórosan megvastagodott méhnyálkahártya csak erős, élénk színű, elhúzódó, fájdalmas, alvadékos, nyákos vérzés kíséretében képes lelökődni, ami sok esetben emlőfájdalom vezet be. A prémenopauza vezető tünete tehát a vérzészavar.

A szervezet egyoldalú ösztrogénterhelésének számos szövődménye van, ez jelentkezhet a prémenopauza alatt, de jóval későbbi életkorban is. A prémenopauza szövődményei: kismedencei gyulladás (PID = pelvic inflammatory disease), endometriózis, méhnyálkahártya hiperplázia és polip, méhtestrák, méhizom-daganat (myoma), cisztás emlőbetegség („masztopátia’), emlőrák.

Perimenopauzában a tüszőérést serkentő hormonnal (FSH) szembeni érzékenység is csökken, a szervezet ösztrogénterhelése mérséklődik – ezzel a vérzészavarok is. Perimenopauzában az ösztrogének egyre fokozódó hiánya dominál. Legfontosabb tünetei: labilis érfalműködés miatt (=vazomotoros tünetek) hőhullámok, éjszakai izzadás. Megváltozik a lelkiállapot (= pszichés tünetek), gyakori a depresszió, szorongás, álmatlanság.

A perimenopauza szövődményei: húgy-ivarszervek sorvadása, vizelettartási képtelenség, száraz hüvely, fájdalmas közösülés, idült hüvelygyulladás. Megkezdődik a csontritkulás, felgyorsul az érelmeszesedés, egyre gyakoribbá válnak a szív- és érrendszeri betegségek (angina, szívinfarktus, stroke, stb.).

Posztmenopauzában már a teljes nemi hormonhiány szövődményei dominálnak. A tünetek a kialakult szövődmények függvényei.

A posztmenopauza szövődményei: csontritkulás, érelmeszesedés, koszorúér-betegségek (angina, szívinfarktus, szívelégtelenség, ritmuszavarok, stb., agyér-betegségek (érelzáródásos vagy vérzéses stroke, értelmi hanyatlás), 2-es típusú cukorbetegség. Egyre gyakoribb az Alzheimer-kór. Bár ezt nem az agyi erek betegségei okozzák, hanem az idegsejtek közötti kapcsolatok (szinapszisok) pusztulása, melyet a szervezet szöveteinek oxidációja („oxidatív stressz”) okoz. Az ösztrogének a szervezet legerősebb antioxidáns vegyületei közé tartoznak, hiányukban az oxidatív stresszre visszavezethető betegségek, mint pl. az érelmeszesedés, daganatos betegségek, Alzheimer-kór, stb. is egyre gyakoribbá válnak. A posztmenopauza talán leggyötrelmesebb szövődménye a csontritkulás.

A menopauza (változókor) diagnózisa

A tünetek és a beteg életkora alapján a változókort diagnosztizálni nem nehéz. Specifikus laborlelete a nagyon magas LH és FSH vérszint.

A menopauza (változókor) lefolyása

A változókor lefolyását a szövődmények határozzák meg.

A menopauza (változókor) terápiája

Az emberi hormonhiány csak emberi hormonok adásával korrigálható. A hormonpótló kezelést minél előbb el kell kezdeni, még a szövődmények jelentkezése előtt. Általában kombinált, ösztrogént és progesztint is tartalmazó készítménnyel kezdjük. Ösztrogént, progesztin nélkül csak akkor adhatunk, ha a nő méhe előzetesen eltávolításra került. Önmagában alkalmazott ösztrogén ui. nagymértékben növeli a méhtestrák kockázatát. Előzetes méheltávolítás után viszont kombinált készítményt nem adunk, mert a progesztinek, ösztrogénekkel együtt kissé fokozzák az emlőrák kockázatát.

Léteznek olyan gyógyszerek, melyek csak a változókor egyik-másik tünetének kezelésére alkalmas. Ilyen pl. a raloxifen, mely csupán a kóros csigolyatöréstől véd, miközben súlyosbítja a változókor tüneteit.

Vannak „természetes” hatóanyag-tartalmú készítmények is, ezek hatóanyaga leggyakrabban az orbáncfű (Hypericum perforatum). Ezek valóban hatásosak lehetnek a változókorral járó pszichés zavarok kezelésében, de fokozzák a nemi hormonok lebomlását, végső soron a hormonhiányt. Az ember számára az emberi és nem a növényi hormon a természetes. A hormonpótló kezelést mindig ki kell egészíteni az aktuális szövődmény célzott kezelésével. Idejekorán elkezdett hormonpótlás esetén erre sokkal ritkábban van szükség.

Életvitel a menopauza (változókor) mellett

A változókor során különösen fontos a csontok állományának épen tartása. Erre legjobb a kalcium (naponta legalább 1,5 g), a D-vitamin és a rendszeres testmozgás. A diabétesz megelőzésben is a testmozgás és az egészséges testsúly fenntartása a legfontosabb. Megfelelően gondozott változókor mellett a nemi aktivitás is sokáig fenntartható.

Egyéb hasznos tanácsok

A nemi hormonok szedésének két lényeges ellenjavallata van

1. Hormonfüggő daganatok, melyek közül leggyakoribb az emlőrák. A változókori hormonpótló készítmények csekély mértékben fokozzák az emlőrák kialakulásának kockázatát, miközben a változókor helyes gondozása csökkenti az emlőrákos halálozást. Az ellentmondás látszólagos. A gondozásban lévő asszony rendszeresen keresi fel az orvosát, így az esetleges daganat nagyon korai stádiumban kerül felismerésre. Másrészt a hormonpótló gyógyszerekkel provokált emlőrákok általában jobb indulatúak. Mindazonáltal hormonpótló kezelés mellett évente mammográfiás emlőszűrés és nőgyógyászati szakvizsgálat javasolt, mert az egyéb okból kialakult emlőrák progresszióját a hormonpótló gyógyszerek felgyorsítják.
2. Trombózis. A hormonpótló készítmények sohasem okoznak trombózist, az életkor előrehaladtával viszont egyre gyakoribb a trombózist okozó érbetegség. A már kialakult trombózis megnagyobbodását a hormonpótló készítmények elősegítik. A trombózis fokozott kockázatának kiszűrése az éves szakorvosi vizsgálat szerves része. Trombózis miatt megfelelően beállított véralvadásgátló kezelés mellett természetesen a hormonpótló kezelés tovább folytatható.Hirdetés