Ezeket látta már?

Asztma gyermekkorban – cél a teljes kontroll

2012.06.22. Módosítva: 2015.11.04.

A gyermekkori asztmával kapcsolatosan jó és rossz hírekkel egyaránt szolgálhatunk. Az elmúlt években sorra jelentek meg az új és hatékony kezelési módszerek. Köszönhetően ezeknek mára megdőlt az általános vélekedés, miszerint az asztmás gyerek gyenge fizikumú, az inhalátort mindig magánál tartva szobafogságra kárhoztatott. A kis betegek ma már aktívan minden gond nélkül élhetik mindennapjaikat.

Az asztma az alsó légutak krónikus gyulladása, melynek következtében azok beszűkülnek, a levegő útja akadályozottá válik. Tünetei főleg igen ijesztőek lehetnek: köhögés, tompa szorítás a mellkasban, légszomj, sípoló légzés, fáradékonyság. A tüdő teljesítőképessége, a légzésfunkció romlik.

Asztma gyermekkorban – cél a teljes kontroll

Sajnos a diagnosztizált esetek száma egyre nő. Köszönhető ez részben annak, hogy egyre jobban ismerjük a betegséget és a hátterében álló élettani folyamatokat. Az orvosok ma már egyértelműen felismerik az asztmás eseteket, melyek régen tévesen esetleg hörghurutként, vagy kruppos köhögésként diagnosztizáltak.

Hosszútávon igen súlyos következményekkel járhat, ha az asztmát nem sikerül megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontroll alatt tartani. A betegek életminősége jelentősen leromlik, gyermekek esetében a növekedés és fejlődés lelassul, a tüdő rossz állapota krónikussá válik. Szülők és szakemberek (pulmonológus, gyermekorvos, allergológus) szoros együttműködése szükséges egy olyan kezelés terv kidolgozásához, amely biztosítja a megfelelő asztmakontrollt minden élethelyzetben.

A gyermekek egészséges testi-lelki fejlődéséhez és, hogy a betegség a későbbiekben se okozzon problémát a kezelést a diagnózis felállítása után mihamarabb meg kell kezdeni.

Ismerjük a kiváltó tényezőket

Az asztma kialakulásának pontos oka ismeretlen. Azok a tényezők viszont, melyek a beteg állapotának rosszabbodását okozzák, pontosan beazonosíthatóak. Az asztmát provokáló ingerek (triggerek) a következők lehetnek:

Időjárási tényezők, időjárás változás

Szennyezett levegő

Dohányfüst

Háziporatka

Virágpor

Állatszőr

Erős illatok (pl: parfüm)

Ezeken kívül egyes tényezők növelhetik az asztmára való hajlamot gyermekeknél:

A családban már előfordult a betegség

Többször volt ziháló légzéses epizód 2 éves kort megelőzően

Zsúfolt, nem megfelelően takarított környezetben és a gyermek

Passzív dohányzás

Elhízás

Korai életkorban megjelenő allergia vagy ekcéma

Gyermekkori asztma: mikor biztos a diagnózis?

Az 5 év alatti életkorban a diagnózis gyakran bizonytalan, a gyógyszeres kezelés hatékonyságára és biztonságosságára vonatkozó adatok hiányosak.

Ebben a korosztályban a későbbi gyermekkorig megmaradó asztmára utal:

ha a betegnél gyakran (havonta több, mint 1-szer) ziháló epizódok jelennek meg,

a fizikai terhelés köhögést és zihálást vált ki,

éjszakai köhögés jelentkezik, amely nem köthető semmilyen fertőzéshez,

ha a panaszok szezontól függetlenül jelentkeznek és

hároméves kor után is megmaradnak.

A kezelés – egyénre szabottan

Az asztma gyógyíthatatlan betegség, azonban áll rendelkezésre a tünetek enyhítésére, a beteg életminőségének javítására. .

A hirtelen fellépő súlyos tünetek gyors enyhítésére szolgálnak a rohamoldó szerek. Megszüntetik a légutak falának görcsös összehúzódását, ezáltal a levegő útja szabaddá válik. Nem rendszeres használatra valók, viszont legyenek mindig kéznél szükség esetére.

Az asztma egyensúlyban tartására a megelőző (preventív) szerek alkalmazandók. Legelterjedtebbek az inhalációs kortikoszteroidok (budesonid, fluticason), melyek hatékony és biztonságos kezelést biztosítanak. Rendszeres használat mellett biztosítják a megfelelő tüdőfunkciót, megelőzik a súlyos tüneteket és a fellángolásokat. Csökkentve ezzel azon esetek számát, amikor rohamoldó szer alkalmazása szükséges.

Asztma gyermekkorban – cél a teljes kontroll

A megelőző kezelés további hatékony fegyverei a leukotrién receptor antagonisták (montelukast, zafirlukast). Ezek hatékonyak levegőben terjedő allergének esetén is. Másik előnyük, hogy a gyermekek számára könnyen alkalmazható rágótabletta formában elérhetők. Sajnos nem mindenkinél bizonyulnak elég hatásosnak, és önmagukban nem mindig elegendőek a betegség egyensúlyban tartására.

Súlyosabb esetekben amikor kizárólag a feni két szerrel nem biztosítható a megfelelő kontroll a hosszú hatású béta agonisták (salmeterol, formoterol).

A gyógyszerek nagyobb része belégzéssel jut a beteg szervezetébe. A legkisebbek számára ajánlott készülék a nebulizer. Ez a gyógyszert egészen finom részecskékből álló permetté oszlatja, így hatékonyan juttatja el azt a légutak alsó részébe. Az idősebbek már használhatnak adagolószelepes, vagy por inhalátort.

Annak biztosítására, hogy a megfelelő mennyiségű gyógyszer jusson a beteg tüdejébe, szükség lehet egy speciális eszköz használatára. Az inhalátorhoz csatlakoztatható spacer (toldat) megkönnyíti gyermekek számára annak használatát amíg meg nem tanulják helyesen alkalmazni a készüléket.

Szakemberek javasolják továbbá a betegség pillanatnyi állapotának jelzésére alkalmas csúcsáramlás mérő használatát. A tüdőből kiáramló levegő mennyiségének mérésével megtudható, hogy a gyermek asztmája milyen mértékben kontrollált.

A kezelésre alkalmazott gyógyszerek és segédeszközök felírásakor az orvos tehát a következőket veszi figyelembe: a betegség súlyossága, a rohamok és fellángolások gyakorisága, a gyermek életkora, aktivitása és a kezelés költsége.

Asztmás kamaszok

A gyermekkori tünetek eltűnhetnek ebben az időszakban. Sajnos általában csak átmenetileg, később esetleg más formában várhatóan újra jelentkezni fognak. A tizenévesek tévesen azt gondolják, hogy nem szükséges már a gyógyszereiket állandóan maguknál tartani.

További problémát jelenthet, hogy ebben a korban fokozatosan kikerülnek a szülői felügyelet alól, vagy szégyellik az inhalátort a társaik előtt használni. A mai por inhalátorok szerencsére már olyan kicsik, hogy akár zsebre is vághatják őket, és használatuk is nagyon diszkrét.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, az asztma kezelésének kulcsa a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett a betegség egyensúlyban tartása. Ebben az esetben a szülők nyugodtak lehetnek, gyermekük mindennapi élete és egészséges fejlődése sem szorul semmilyen korlátok közé, és kiegyensúlyozott felnőttekké válhatnak.

Forrás: fda.gov, mydr.com.au

Forrás: EgészségKalauz