Ezeket látta már?

Ezek a legjobb házi praktikák darázscsípés, méhcsípés ellen

Darázscsípés, méhcsípés ellen legjobb házi praktikák

Mit tegyünk, és mit ne, ha megcsípett bennünket a darázs vagy egy méh?

Mi csípett meg?

Sokan nem tudják, hogy a darázs és a méh két külön faj. A méh az, amelyik virágport gyűjt és mézet készít, a darázs viszont nem "mézben utazik". A beazonosítás a csípés által kiváltott esetleges allergiás reakciók esetén is fontos lehet:

Méh és darázs: ez a különbség Méh és darázs: ez a különbség Forrás: https://www.quanswer.com/

A legfontosabb különbség a két rovar csípése között, hogy a darázs a fullánkját vissza tudja húzni, így többször képes csípni, míg a méh fullánkja egy kis méregzsákkal együtt a bőrünkben marad, így többszörös csípésre képtelenné válik.

Mi számít normális reakciónak darázscsípés, méhcsípés esetén?

A darázs-, illetve méhcsípések következtében normál esetben enyhe, viszkető duzzanat keletkezik. A duzzanat normális körülmények között néhány nap alatt elmúlik. A felnőtteknél viszonylag rövid idő alatt megszűnő piros duzzanat kisgyermekek esetében jóval tovább is tarthat, mivel szervezetük még csak ismerkedik az idegen fehérjék legyőzésének folyamatával.

Darázs- vagy méhcsípés tünetei

 • Normális reakció: a csípés helyén viszkető, fájdalmas csomó alakul ki, körülötte a bőr 2-10 cm-es területen vörös, duzzadt, meleg tapintatú lehet. Ez a tünet általában 1-2 nap alatt megszűnik.
 • Nagy lokális (helyi) reakció: a csípés helyén 10 cm-nél nagyobb átmérőjű területen duzzanat, bőrpír alakul ki. Ilyenkor a csípést követő 1-2 napon belül fokozatosan nő a duzzanat, amely csúcspontját általában 48 óra múlva éri el, majd 3-10 nap alatt megszűnik. Az emberek 10%-a hajlamos az ilyen átlagosnál sokkal nagyobb helyi reakció kialakulására.
 • Szisztémás allergiás reakció: a csípést követően igen gyorsan, általában 5-10 percen belül, különböző súlyosságú tünetek jelentkezhetnek: testszerte megjelenő csalánkiütés, sápadtság, hasi görcs, hasmenés, hányás, szájban vagy szem körül megjelenő duzzanat, rekedt hang, nyelési nehezítettség, torokszorító érzés, sípoló vagy nehézlégzés, mellkasi nyomásérzés, szédülés, ájulásérzés, de akár eszméletvesztés ill. sokkos állapot is előfordulhat. Az allergiás reakciók a csípést követően később, 48 órán belül is jelentkezhetnek, ilyenkor azonban a tünetek enyhébb lefolyásúak, nem jelentenek akkora veszélyt.

Darázs,-vagy méhcsípés esetén mikor van szükség azonnali orvosi segítségre?

A méh-, vagy darázsméregallergia bármilyen életkorban kialakulhat. Figyelmet igényel, ha a csípést követően, rövid időn belül nagyméretű, 12-20 cm-es duzzanat jelenik meg. Dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa hangsúlyozza, hogy azonnali orvosi beavatkozásra van szükség, ha a csípéstől távol jelenik meg a reakció, például a beteg karját csípi meg és a szeme kezd el dagadni, vagy testszerte kiütései keletkeznek.

Így néz ki a darázscsípés Így néz ki a darázscsípés Forrás: egeszsegkalauz.hu

Szintén azonnali orvosi segítséget igényel, ha azt tapasztaljuk, hogy a csípést követő rövid időn (20-30 percen) belül az egész testen bőrkiütések, bőrvörösség alakul ki, az ajak, a szem vizenyősen beduzzad, fulladás lép fel. Ezek a tünetek ugyanis életveszélyes allergiás reakcióra, anafilaxiára utalnak.

Mit tegyünk a csípésre?

Méhcsípést követően a fullánkot igyekezzünk minél hamarabb eltávolítani, így egyrészt megakadályozhatjuk a méregzsákból további méreg felszabadulását, másrész a fullánk a bőrben maradva egy speciális gyulladásos reakciót (ún. idegentest reakció) okozhat.

 • Célszerű valamilyen élesebb tárggyal (kés, olló, bankkártya - ami nálunk van épp) kaparó mozdulatokkal kipöckölni, nem pedig ujjunkkal összenyomva kibányászni, mert így a méregzsákot összenyomva a maradék méreg is a bőrünkbe kerülhet.
 • A csípés helyét sima vagy esetleg szappanos csapvízzel mossuk le (fertőtleníteni nem szükséges).
 • Végtagot érintő nagyfokú duzzanat esetén érdemes a kart vagy lábat felpolcolni.
 • Pár óránként 15-20 perces hideg, állott vizes borogatást, vagy óvatos jegelést alkalmazzunk! Ilyen jegelésre a legalkalmasabb a patikákban kapható jégzselé, de ennek híján a zacskós mirelit borsó is megteszi. Fontos, hogy a jéghideg tárgy ne érintkezzen közvetlenül a bőrrel, nehogy fagyási sérülést okozzon, hanem vékony textilbe csomagolva alkalmazzuk!
 • Hasznos lehet átmenetileg allergia ellenes gyógyszert (ún. antihisztaminok), valamint kifejezett tünetek esetén fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszert szedni. Az antihisztaminok egy része, a fájdalom- és gyulladáscsökkentő gyógyszerek nagy része vény nélkül kapható.
 • A csípés körüli duzzanat enyhítésére hatékonyak lehetnek a különböző szteroid tartalmú kenőcsök, krémek, ezek azonban szinte kivétel nélkül receptkötelesek.
 • Kalcium pezsgőtabletta vagy injekció használata teljesen értelmetlen, hatástalan.

Házi praktikák (úgymint ecetes és szódabikarbónás borogatás) darázs- és méhcsípés kezelésére nem érnek semmit, mert a méhméreg és a darázsméreg számos olyan aktív hatóanyagot tartalmaz amely se a savas, se a lúgos borogatásra nem reagál. Másrészt a fullánkon keresztül a bőrbe befecskendezett néhány mikrogramm mennyiségű méreganyag pár másodperc alatt a mélyebb szöveti rétegekbe szívódik fel, így a bőrfelszínen borogatás formájában alkalmazott különböző folyadékok már semmiféle semlegesítő hatást nem tudnak kifejteni rá.

Miért ne használjunk kalciumot?

Az allergiás reakció kapcsán tévesen elterjedt gyakorlat, hogy a betegek kalciuminjekció, vagy pezsgőtabletta segítségével próbálják a tüneteket csillapítani. Ha valódi allergiáról van szó, akkor ez nem elégséges, sőt árthat is! Az anafilaxiás sokk során a beteg vérnyomása hirtelen lecsökken, ez okozza a rosszullétet, az ájulást. A kalcium vérnyomáscsökkentő hatással bír, így egyértelműen nem javasolt használni.

Hogyan vizsgálható az allergia?

A darázs- vagy méh méreganyagra adott allergiás reakció vérvizsgálattal, a szervezetben IgE ellenanyag kimutatásával igazolható. Fontos, hogy az IgE szintje a csípés után is magasabb marad, a vizsgálat bármikor elvégezhető, a csípés időpontjától függetlenül. Amennyiben a vizsgálat igazolja az allergiát, a beteg részére felírják a rovarméreg hatását ellensúlyozó adrenalin injekciót is, amit a későbbiekben mindig magánál kell tartania. Csípés esetén ezt a combizomba kell szúrnia. Segítségével megakadályozható az akár gégevizenyővel, így fulladással is járó anafilaxia.

Mi a teendő allergiás reakció esetén?

Mivel a rovarméreg-allergia életet veszélyeztető állapot, ilyen esetben azonnal ki kell hívni a mentőt. Kalcium vagy antihisztamin (pl. Fenistil tabletta vagy csepp) beadása ilyen esetben nem fog hatni, csak az adrenalin tartalmú önbelövő injekció (Epipen, Anapen) vagy a Tonogen injekció segíthet. Ellenőrizzük az érintett táskájában, nincs-e önbelövő gyógyszer, ami azonnal beadandó. Az injekció sikeres beadása után, ha a beteg jobban lett, akkor is kórházba kell szállítani, és ott még 48 órán keresztül megfigyelés alatt tartani.

Mivel kezelhető az allergia, van-e rá gyógymód?

A darázs és méhcsípés allergia gyógyítható vakcina kúrával, mely a túlérzékenységi reakciót csökkenti, majd általában 3 éves kezelés után megszüntetheti. A deszenzitizáció célja, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz. Az allergiás beteg kezdetben az injekciókat 1-2 hetes időközönként kapja, később pedig 1-2 havonta. Injekciós kezelés esetén előfordulhatnak súlyos mellékhatások, ezért ezt a kezelési formát csak intenzív osztályos háttérrel rendelkező fekvőbeteg intézményben, kezelésben járatos allergológus szakorvos közreműködésével tanácsos alkalmazni.

Az anafilaxia tünetei

Étel-, gyógyszer- vagy rovarméreg allergia következtében is kialakulhat anafilaxia. Az első tünetek néhány perccel azt követően megjelenhetnek, hogy az allergén a beteg szervezetébe került.

 • Bőrpír,
 • testszerte csalánkiütés,
 • szem-, arc-, szájdagadás,
 • ödéma,
 • hasi görcsök,
 • hasfájás,
 • hányás,
 • hirtelen szívdobogás,
 • rekedtség,
 • torokszorító érzés,
 • köhögés
 • és vérnyomásesés is jelentkezhet.

Nagyon fontos, hogy az anafilaxia diagnózisához a felsorolt tünetek közül nem kell, hogy mindegyik jelentkezzen. Lehetséges, hogy valakinél csak 1-2 tünetet észlelünk, de ilyen esetben sem szabad elhanyagolni az anafilaxia jelentőségét!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha így néz ki otthon a párnája, érdemes most rögtön lecserélnie!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rovarcsípés

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához