Ezeket látta már?

Elhanyagolt allergia ezeket a szövődményeket okozhatja

allergia, szénanátha, allergén

Ha már tavaly is jelentkeztek szénanáthás tünetei pollenszezonban, idén semmiképpen ne mulassza el kivizsgáltatni, hogy mi okozta azokat!

A kezeletlen vagy nem szakszerűen kezelt légúti allergia nemcsak a mindennapokat nehezíti meg, de komoly szövődményekkel is járhat. Dr. Moric Krisztina fül-orr-gégész, allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, mit kell tennünk, hogy ezt megelőzzük.

Régi és új betegeknek is fontos a kontroll

Aki a tavalyi pollenszezonban is – egyéb megfázásra utaló tünetek nélkül – heteken, hónapokon át tüsszögött, orrfolyás, orrdugulás, szem-, orr-, torokviszketés jelentkezett nála, mindenképpen forduljon allergológushoz. Ha már diagnosztizált beteg, akkor is fontos felkeresnie kezelőorvosát annak érdekében, hogy a szükséges gyógyszereket felírja. Amennyiben ez már megtörtént, de mégis panaszai vannak, akkor elképzelhető, hogy a tavaly bevált kezelésen módosítani kell.

Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy az allergiás tünetek egyéntől függően változnak. Sok allergiás beteg tapasztalta már, hogy tünetei akár szezononként is eltérő erősséggel jelentkeznek. Ilyen esetekben a szakorvos mindig az adott állapotnak megfelelően módosítja a szükséges gyógykezelést, egyénre szabottan választja meg a tünetek csillapítására leginkább alkalmas szereket és állítja be a megfelelő dózist.

Ilyen szövődményeket okoz a nem jól kezelt allergia

A szénanáthás tünetek hosszú időn át – amíg az allergén pollen jelen van a levegőben – rontják az életminőséget. A beteg éjjel nem tud jól aludni, nappal fáradtabb, az állandó orrfújás, csillapíthatatlan torokviszketés vagy épp a könnyező szemek miatti homályos látás nagyon megnehezíti a mindennapokat. Sajnos, ha hosszabb időn át sem kezeltetjük megfelelően az allergiás tüneteket, akkor már nemcsak nagyon kellemetlen, hanem komoly panaszaink is lehetnek.

· Ha a beteg az allergiás orrdugulás miatt szájon át veszi a levegőt, reggelre torokszárazság jelentkezik, torokfájás, gyakoribb légúti betegségek is kialakulhatnak.

· A nem megfelelően kezelt allergia miatt az orrüregben fennálló tartós gyulladás kellemetlen szövődménye lehet a hátsó garatfali csorgás. Ilyen esetben az orrmelléküregekben képződött váladék a garatba visszacsorog, emiatt a betegnél krónikus köhögés jelentkezik.

· Az elhúzódó allergiás panaszok miatt fülfájdalom, középfülgyulladás is kialakulhat.

· A kezeletlen allergia miatt újabb allergiák jelenhetnek meg a betegnél, vagyis a tünetei akár hónapokig is tarthatnak.

· Az elhanyagolt allergia szövődményeként asztma is kialakulhat.

Ezt tegye, ha allergiára gyanakszik

A felsorolt panaszok esetén az allergén bőrteszttel, vagy allergia vérvizsgálattal azonosítható. Sor kerül fül-orr-gégészeti kivizsgálásra is, illetve az orvos alaposan kikérdez a tüneteinkről. Mindezek alapján állapítja meg a diagnózist, majd összeállítja a kezelést. A tüneti gyógyszerek – antihisztamin, szteroid orrspray, szemcsepp – mellett elérhető az allergén immunterápia is, mely nem csak a tüneteket szünteti meg, hanem az allergia kiváltó okára, az immunrendszer túlműködésére hat, ezzel tartósan, több évre megszünteti az allergiás panaszokat.

A tüneti kezelést akkor célszerű kezdeni, ha az allergén pollenek megjelennek a levegőben. Az allergén immunterápiát viszont hónapokkal azt megelőzően. Ebben az évben még a parlagfűre allergiások élhetnek ezzel a lehetőséggel, nekik májusig van lehetőségük elkezdeni az allergén immunterápiát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Orrfolyás étkezés közben: ételallergia tünete is lehet

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: Budai Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához